Recent werd de omgevingsvergunning afgeleverd voor de bouw van de nieuwe VTI-campus langs de Vaartdijkstraat. De nieuwe school wordt gebouwd ter vervanging van de bestaande school met internaat gelegen in de Boeveriestraat 73, 8000 Brugge.

De nieuwe campus zal worden gebouwd ter vervanging van de bestaande campus in de Boeveriestraat. Men verwacht dat het leerlingenaantal zal stijgen bij de ingebruikname van de nieuwe campus. In de nieuwe school is dan ook plaats voor een 800-tal leerlingen. De nieuwe campus in de Vaartdijkstraat zal alle activiteiten van de huidige campus Boeveriestraat overnemen, met uitzondering van de afdeling carrosserie. Het gebouw moet een sterke en open technische campus zijn, die klaar is voor de toekomst, waardoor flexibiliteit en een aangenaam leerklimaat centraal staan. De nieuwe school, naar ontwerp van Van den Berg Architecten, zal een totaal bruto vloeroppervlakte hebben van 17.500m² en zal passen bij het actuele en in de toekomst gewenste onderwijsconcept. Naast de nodige klas- en praktijklokalen, administratie en refter, zal ook een internaat met 65 kamers en een sporthal bestaande uit 3 gekoppelde zalen worden voorzien.

Het grootste deel van de gevels is opgebouwd uit raampartijen van circa 3m op 3 m of glazen vliesgevels. Daartussen blijft een roosterstructuur zichtbaar, die wordt afgewerkt met een gezette metalen gevelbeplating in ‘verkeerswit’. Het schrijnwerk en het schrijnwerk van de vliesgevels bestaat uit aluminium, in ‘blank aluminium’-kleur.  Het gebouw zelf is verdeeld in drie zones met elk hun eigen identiteit en functies. Centraal, en als ruggengraat in het project, ligt de ‘binnenstraat’. De binnenstraat dient als brede circulatieruimte en scheidt het volume met de leszone aan de zuidzijde van de binnenstraat van het volume met de ondersteunende ruimtes aan de noordzijde van de binnenstraat. De binnenstraat zorgt voor de meeste horizontale interne verbindingen, zowel op het gelijkvloers als op de verdiepingen alsook voor de verticale verbindingen. De hoofdtrappen en liften worden aan de binnenstraat gekoppeld.

Demon: “De functie van de nieuwe VTI-campus, waar industriële opleidingen zullen gegeven worden, kan kaderen in de bestaande bedrijvigheid aan de Vaartdijkstraat en past in de visie die de stad heeft op de rest van het industriegebied. De volledige zone kan worden uitgebouwd als een woon-werk omgeving waar techniek de rode draad is. De nieuwe VTI-campus is een eerste aanzet hiertoe.”

De sportaccommodatie bestaat uit drie aaneengeschakelde sport/turnzalen met dubbele verdiepingshoogte en zal ook, in kader van het ‘brede school’-gebeuren, door externen worden gebruikt.

Het nieuwe campusgebouw zal centraal op het terrein ingeplant worden en omvat op zijn hoogte punt vier verdiepingen. De kroonlijst komt op zijn hoogst tot 15,60 m. Met de nodige technische ruimtes op het dak is het hoogste punt van het gebouw circa 18,50 m.  De centrale ligging van het gebouw op de site zorgt voor voldoende ruimte om een vlotte en veilige circulatie rond het gebouw te voorzien voor voertuigen, veilige toegangen voor leerlingen met de fiets en te voet en een groenbuffer.

Tussen de fietsenstalling en de inkom van de school ligt de ontspanningszone. De ontspanningszone voor de leerlingen bevindt zich in de noordoostelijke hoek van het terrein, deze zone is deels overdekt en sluit aan op het Zuidervaartje.

“Een belangrijke stap voor het onderwijs in Brugge noem ik dit project,” vertelt een tevreden schepen Franky Demon (CD&V). “Inzetten op technisch onderwijs is in onze steeds sneller evoluerende maatschappij meer dan ooit aan de orde. Zonder techniek, geen welvaart en ook geen ondernemerschap!” 

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “Deze legislatuur hebben we Brugge niet links laten liggen. We hebben deze legislatuur al liefst 95 miljoen euro in de vernieuwing en uitbreiding van schoolgebouwen in Brugge geïnvesteerd.  De bouw van het nieuwe VTI is mogelijk dankzij de BTW-verlaging voor scholenbouw van 21 naar 6 %.  Deze extra investering van meer dan 35 miljoen euro is belangrijk voor alle personeelsleden en pleerlingen die kiezen voor wetenschap en techniek. We bouwen deze nieuwe campus van circa 17.500 m² samen met Scholen van Morgen. Het gaat om een publiek-private samenwerking. De toekenning van de bouwvergunning door de stad Brugge is een belangrijke stap in dit schoolbouwdossier.”

Welkom bij CD&V. Onze websites maken gebruik van cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren. Lees onze Cookies Policy voor meer informatie. Ons cookiebeleid en deze voorkeuren gelden voor alle CD&V-websites. Door op 'Akkoord' te klikken, ga je akkoord met de geselecteerde cookies.