De voormalige basisschool Hemelsdaele op het Sint-Maartensplein krijgt een nieuwe bestemming. Schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon (CD&V) heeft hier recent de omgevingsvergunning voor verleend. 

HISTORIEK
In 1773 kocht Ridder Francis van Hamme een deel van het complex van de ontbonden Jezuïetenorde aan het Sint-Maartensplein. Hij vroeg het bouwmeesterduo Van Speybrouck – Goddyn om een royale stadsresidentie te bouwen. Het Huis van Hamme werd gebouwd tussen 1778 en 1781. Samen met zijn echtgenote en zijn kinderen woonde Francis van Hamme er tot 1801. Daarna woonde het echtpaar Eugène Gouban-Thérèse Simon er met hun 10 dienstboden. Gouban was een van de 4 burgemeesters van het Brugse Vrije. Vanaf 1869 kwam het gebouw in handen van de Belgische Staat en deed het dienst als kantoren voor de afdeling Directe Belastingen en Kadaster. In 1983 werden de Dames de l’Institution Chrétienne eigenaar. In 1985 werd het gebouw ingewijd als de basisschool van Hemelsdaele. Sinds de oprichting van het gebouw domineert de gevel van maar liefst 32 meter lang het plein. Achter die gevel gaan nog steeds een aantal prachtige authentieke salons schuil, waarvan één met Mechels leder is bekleed.

PROJECT
Het voormalige schoolgebouw wordt herbestemd tot een meergezinswoning met 8 appartementen. De speelplaats van de school zal omgevormd worden tot een grote gemeenschappelijke tuin waarin achteraan een half ondergrondse parkeergarage zal worden gebouwd met daarboven nog 2 ééngezinswoningen. Het als monument beschermde herenhuis krijgt een hoogwaardige restauratie tot 8 ruime, luxueuze appartementen. Achteraan het perceel, waar ooit het koetshuis van de herenwoning stond, wordt een nieuwbouwvolume voorzien met 2 eengezinswoningen bovenop een half-ondergrondse parking. Het binnengebied wordt aangelegd als kwalitatieve gedeelde tuin voor de toekomstige bewoners van de residentie. Elke wooneenheid heeft een private buitenruimte. In het monument hebben de appartementen op de verdiepingen een buitenkamer, een terras tussen de hellende daken of een terras tegen de achtergevel. De appartementen op het gelijkvloers hebben een privaat terras tegen de achtergevel. De nieuwbouwwoningen hebben een privaat terras en tuin naast hun woning. Het project is dus volledig gebaseerd op de oorspronkelijke 18de-eeuwse aanleg van de site,” verduidelijkt Demon. 

De ingrepen aan het monument zijn gebaseerd op de resultaten van het bouwhistorisch en materiaal-technisch vooronderzoek en werden zo ontworpen dat de nog aanwezige, essentiële erfgoedelementen maximaal konden worden geconserveerd. In de jaren 1987 werd het gebouw namelijk grondig gerenoveerd en werden al heel wat oorspronkelijke elementen verwijderd. 

“Het project is het gevolg van een intensief overlegtraject tussen de verschillende betrokken partijen en adviesinstanties, waarbij er een mooi geheel ontstaat in combinatie tussen erfgoed en nieuwbouw,” vertelt een tevreden Demon.

Zie ook de reportage van FOCUS-TV op https://www.focus-wtv.be/nieuws/basisschool-getransformeerd-tot-luxe-flats

Welkom bij CD&V. Onze websites maken gebruik van cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren. Lees onze Cookie Policy voor meer informatie. Ons cookiebeleid en deze voorkeuren gelden voor alle CD&V-websites. Door op 'Akkoord' te klikken, ga je akkoord met de geselecteerde cookies.