Federale overheid betaalt jaarlijks bijna 2,5 miljoen euro huur voor leegstaand Brugs gebouw

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Ik vroeg bij federaal staatssecretaris voor de Regie der Gebouwen Mathieu Michel (MR) de leegstandcijfers van de federale overheidsgebouwen opgevraagd. Daaruit blijkt nogmaals dat de Federale Overheid jaarlijks miljoenen euro’s huurgeld betaalt voor gebouwen die deels of volledig leegstaan. Een van de uitschieters is het Financiecentrum in Brugge waarvoor jaarlijks 2.446.861 euro wordt voor betaald.

De federale overheid beschikt over een uitgebreid patrimonium dat beheerd wordt door de Regie der Gebouwen. Het betreft zowel gebouwen in eigendom als gebouwen die worden gehuurd. Heel wat van die gebouwen worden echter niet optimaal gebruikt en staan dikwijls al jaren lang geheel of gedeeltelijk leeg.

Zo ook het Financiecentrum in Brugge. Het gebouw wordt gehuurd door de Federale Overheid en omvat 19.325m² kantooroppervlakte. De afgelopen zeven jaar werd er echter huur betaald voor een leegstand gebouw. Sinds 1 juni 2017 is het immers niet meer in gebruik en staat de volledige kantooroppervlakte leeg. Deze leegstand kost de belastingbetaler handenvol geld. Volgens de gegevens die ik opvroeg bij staatssecretaris Mathieu Michel bedraagt de jaarlijks geïndexeerde huurprijs die momenteel voor het pand betaald wordt 2.446.861 euro. Berekend op basis van de huidige huurprijs, zou dat willen zeggen dat er sinds 1 juni 2017 al meer dan 18,5 miljoen euro op die manier verloren is gegaan. Op een moment dat ons land op het Europese strafbankje wordt gezet omwille van ons hoge begrotingstekort, zijn dergelijke fratsen compleet onaanvaardbaar.

Het huurcontract voor het Financiecentrum loopt nog tot 30 september 2028. In zijn antwoord op de vragen stelt de staatssecretaris dat er een nieuwe onderhandeling dienst plaats te vinden met de eigenaar van het gebouw om het huurcontract vroegtijdig te kunnen opzeggen. Ik roep de staatssecretaris op om daar vaart mee te maken. Waar wacht Michel nog op? Er zijn al zeven zeer kostbare jaren verloren. Het wordt de hoogste tijd dat de Regie der Gebouwen dit dossier in handen neemt en het contract opzegt. Zo kan het jarenlang weglekken van belastinggeld eindelijk stoppen en kan er werk gemaakt worden van een nieuwe invulling voor dit gebouw.

Ik droom ondertussen al van een nieuwe invulling waar de stedelijke agenda kan worden vorm gegeven. In het leegstaande gebouw kan onderwijs voor volwassenen zijn plaats krijgen inclusief creatieve ateliers waar mensen bijvoorbeeld kunnen pottenbakken, keramiek maken, aquarellen…. De gebouwen kunnen best worden hergebruikt in kader van circulariteit maar indien er deels nieuwbouw komt, kan wonen in tweede functie voorzien worden samen met opportuniteiten om op het gelijkvloers buurtondersteunende dienstverlening te vestigen. Denk maar aan kinderopvang, een apotheek, tandarts etc. Dit zou een nieuwe dynamiek teweeg brengen in de buurt.

Ook de komende jaren wil ik de leegstandcijfers bij de Federale Overheid nauwgezet opvolgen vanuit het parlement. Dit dossier is immers geen alleenstaand geval. Over gans het land staan er dergelijke gebouwen leeg. De overheid moet op een verstandige manier omgaan met haar patrimonium. Gebouwen die niet meer gebruikt worden en waarvoor geen alternatieve invulling voor wordt voorzien, moeten afgestoten worden. Ons land kan het zich niet langer permitteren om miljoenen euro’s aan kosten te betalen voor leegstaande gebouwen.

Nieuws

1000 km voor Kom op tegen Kanker

15 voetbalvelden aan federale kantoorruimte staat leeg

De Federale regering kocht eind 2021 twee kantoorgebouwen in de buurt van het Noordstation. Onder andere het Crisiscentrum en de Staatsveiligheid moeten daar een plekje krijgen. Er was voorzien dat de werken in oktober 2023 zouden gefinaliseerd zijn. Intussen is dat al verschoven naar het voorjaar van 2026. 5 jaar leegstand dus! De Regie der Gebouwen wijst ondertussen op de ‘omvang en specificiteit’ van de werken als reden voor de vertraging. Ondertussen stapelen de kosten op.

Omgevingsvergunning verzekert duurzame toekomst van Sint-Godelieveabdij

Het college van burgmeester en schepenen heeft op 21 oktober 2024 beslist om een omgevingsvergunning af te leveren voor de Sint-Godelieveabdij in de Boeveriestraat.

In 2023 werd al een eerste omgevingsvergunning afgeleverd voor het restaureren van de tuinmuren. Toen werd ook een kleine deuropening heropend in te tuinmuur, dicht bij ‘The tower of balance’ van afgelopen Triënnale, waardoor bezoekers konden binnenkijken in de boomgaard”Met de huidige aanvraag wordt een grote stap gezet om een duurzame toekomst voor de abdij te verzekeren, waar de diverse tuinen een belangrijk deel van uitmaken. Het slot wordt gerestaureerd met onder andere aanpak van het schrijnwerk (deels herstel, deels nieuw), vernieuwen van de daken, inbrengen van hedendaagse technieken en isolatiemaatregelen.