Onlangs nog bleek uit de stadsmonitor dat 94% van de Bruggelingen graag in Brugge woont. Dat heeft voor een groot stuk ook te maken met de tevredenheid over een woning, een plaats waar je je thuis voelt. En dat is waar dit hele project om draait, mensen een warme thuis geven.

Ik ben dan ook blij te kunnen melden dat de vergunning voor dit mooie sociale bouwproject goedgekeurd werd door het college. Er zijn vele stappen aan vooraf gegaan om met alle partners en de architect te komen tot het project dat nu voorligt. En dat is zeker iets om trots op te zijn. Straks kunnen de bouwwerken starten, en dat zal een paar veranderingen teweeg brengen op deze site.

Zo zal het oude rusthuisgebouw aan de Kerkhofstraat afgebroken worden en vervangen door een nieuwbouw waarin het dagcentrum komt voor mensen met jongdementie en het cohousingproject voor collectief begeleid wonen. Het woonproject zal bestaan uit 4 assistentiewoningen, 8 kleinere studio’s en gemeenschappelijke ruimtes. De assistentiewoningen kunnen bewoond worden door ouderen die geen of een beperkte zorg vragen, de studio’s kunnen bewoond worden door personen met een mentale of andere beperking. Mensen met diverse achtergronden zullen er dus samenwonen mét elkaar en zorgen vóór elkaar. En dat is het mooie, iedereen zal zich hier welkom en thuis voelen.

Bij de plannen van het bouwproject werd ook rekening gehouden met de omgeving. Het nieuwe gebouw zal niet zo hoog gebouwd worden zodat het zicht op de kerk van Sint-Andries behouden blijft. Er komen ook gedeeltelijk private groenzones rondom het nieuwe gebouw en de assistentiewoningen en studio’s zullen ook elk een private buitenruimte hebben. Daarnaast wordt een deel van het gebouw afgewerkt met een plat groendak. De bewoners zullen hier dus te midden het groen leven.