Op 17 januari 2023 keurde het College van burgemeester en schepenen van de Stad Brugge het subsidiereglement ‘Samen maken we de Ronde’ goed. Via die subsidie wil de Stad Brugse organisaties en Bruggelingen steunen die een activiteit organiseren in het kader van de feestelijke start van de Ronde van Vlaanderen in Brugge op zondag 2 april 2023.

De Stad mikte met de oproep op verenigingen, organisaties of Bruggelingen die fietsen willen stimuleren via laagdrempelige initiatieven. Daarnaast konden organisatoren ook inzetten op de feestelijke beleving op en rond het parcours tijdens de start van de Ronde op 2 april. Alle activiteiten vinden plaats in Brugge tussen 20 maart en 1 juni 2023. Kandidaten konden één voorstel indienen. De financiële impuls is eenmalig. De subsidie is gelijkaardig aan die van 2021 toen Brugge gaststad was voor het WK Wielrennen. Essentieel was dat de initiatieven vernieuwend zijn en dat ze een breed publiek aanspreken. Het principe is eenvoudig. De Stad ondersteunt financieel. De organisatie is in handen van Brugse inwoners of verenigingen.

Op basis van een reeks criteria besliste de jury om uiteindelijk de onderstaande projecten een subsidie toe te kennen. De Stad voorziet hierbij een totaal bedrag van zowat 9.730 euro. De definitieve subsidiebedragen per vereniging werden vastgelegd op basis van de ingediende, aanvaarde en bewezen kosten. Naast deze financiële steun voorzien we ook promotionele mogelijkheden via de vele stedelijke communicatiekanalen.

 

Cercle Brugge

Cercle Brugge organiseert, in samenwerking met LAGO Brugge, de Ronde van LAGO, een leuke uitdaging waarmee de vereniging zijn supporters wil stimuleren om meer te bewegen. Deelnemers kunnen zwemmen of fietsen. Het doel is om nog voor 31 maart 3 km te zwemmen of 70 km te fietsen. Deze afstand hoef je niet in één keer af te leggen, het kan ook in verschillende sessies gebeuren. Download de Strava app en maak een account aan. Word lid van de Fiets challenge | Ronde van Lago en/of Zwem challenge | Ronde van Lago. Fiets of zwem de afstanden bij elkaar en win leuke prijzen. De Stad voorziet voor dit initiatief de maximale subsidie van 2.500 euro.

 

Brugsche Velopedisten met ‘De Roende lik tonne’

De Brugsche Velopedisten bieden op zondag 2 april, de dag van de Ronde, een fietsrit in passende outfit. Ze herdenken op die manier de koers Brugge-Breskens-Brugge uit 1893, een legendarische koers twintig jaar voor de eerste Ronde. Ze rijden op retro, vintage en antieke fietsen, en dragen daarbij passende historische kledij. Hun ‘tour’ gaat van Brugge - verzamelen om 10.00 uur op de Mallebergplaats - richting de Markt om daar om 10.30 uur via de Damse Vaart naar Hoeke te rijden en terug. Er is een stop voorzien in Hoeke. Ze nodigen graag alle Bruggelingen uit om mee te doen met oude fietsen en/of retro kledij. Het jaartal van de fiets of de kledij speelt geen rol. Retro is de boodschap! Er is voor alle deelnemers een leuke verrassing voorzien. Bij terugkeer kijkt de groep naar de finale van de Ronde op een scherm op de Mallebergplaats. De vereniging krijgt hiervoor 1.875 euro.

 

Openluchtfilm Razor Reel

Razor Reel plant binnenkort een film in openlucht rond wielrennen. Op die manier werken ze mee aan de feestelijke beleving rond de Ronde. Datum en locatie worden later doorgegeven. Razor Reel ontvangt 1.687 euro. 

 

Howest organiseert een inspiratie-avond rond digitaal fietsen 

De hogeschool Howest zet op 25 mei 2023 een inspiratieavond op voor iedereen die meer wil weten over de mogelijkheden van digitaal fietsen. Een sessie voor wie overweegt om met digitaal fietsen te starten – in groep of individueel - of voor wie interesse heeft in aspecten van sportinnovatie. Tijdens corona leek digitaal fietsen een leuke bijkomstigheid. Vele Vlamingen waren aan hun scherm gekluisterd om Greg Van Avermaet de allereerste virtuele Ronde van Vlaanderen (De Ronde 2020) te zien winnen, maar digitaal fietsen is een blijver. Anno 2023 bestaan de Belgium Cycling eSports Championships zelfs al. Wat zijn de mogelijkheden van digitaal fietsen 'vanuit je kot' voor recreanten en beginners? Tijdens deze avond wil Howest het publiek inspireren, maar ook praktische tips en tricks geven om zelf met digitaal fietsen aan de slag te gaan. Er zijn verschillende sprekers. De inspiratie-avond wordt afgesloten met een netwerkreceptie. De Stad voorziet de maximale subsidie van 2.500 euro.

 

Davidsfonds Dudzele: fietstocht met gids ‘De verdwenen Zwinhavens’ 

Davidsfonds Dudzele biedt op zaterdag 1 april een gegidste fietstocht aan rond de Verdwenen Zwinhavens. In 2021 bracht een nieuwe fietsroute met innovatieve VR-kijkers de wereld van de verdwenen Zwingeul en haar middeleeuwse Zwinhavens terug tot leven. Davidsfonds Dudzele verkent die route met een gids. Vertrek om 13.30 uur aan De Polder in Dudzele. De gids voorziet een fietstocht van een kleine 35 km. Vanuit Dudzele rijden de fietsers via Oostkerke, Sint Anna Ter Muiden richting Sluis. In Sluis voorzien ze een koffiestop. Van hieruit fietsen ze dan richting Hoeke, om over Monnikenrede en Damme terug richting Dudzele te rijden. Einde omstreeks 17.30 uur. Leden betalen 5 euro, niet leden 10 euro. Kinderen -12 jaar gratis. In deze prijs is een gratis consumptie inbegrepen. Davidsfonds krijgt hiervoor 465 euro.

 

Feestcomité Sint-Pieters en de Koninklijke Brugse Velosport organiseren een lezing ‘Omtrent de wielersport met Renaat Schotte’ en een wielerwedstrijd in Sint-Pieters voor miniemen en aspiranten

Met de lezing wordt gemikt op wielerliefhebbers, maar ook op jongeren. Renaat Schotte is Bruggeling en kent de wielerwereld als sportjournalist als geen ander. De lezing vindt plaats in Cultuurcentrum De Dijk op 27 maart 2023 om 20.00 uur. Kaarten zijn te koop tegen 12 euro. Daarnaast worden ook wedstrijden voor miniemen en aspiranten georganiseerd op 23 april vanaf 10.30 uur. Investeren in jongeren, de jeugd warm maken voor de wielersport. Dat is de drijfveer voor dit initiatief. De verhalen van Renaat Schotte kunnen zeker ook jongeren inspireren. De Stad voorziet 701 euro.