Een zorgeloze zomervakantie na anderhalf jaar inspanningen en opofferingen. Daar hebben zovele mensen maanden naar uitgekeken. Om dat veilig te kunnen doen heeft de regering een gratis PCR-tests voorzien. Mensen staan hiervoor in hordes in de rij aan testcentra. Dat is hoopgevend. De reizigers hebben duidelijk de bedoeling om maatregelen goed op te volgen.

Wij hebben vanuit de overheid ook de verantwoordelijkheid dat controles op punt staan en vooral vlot verlopen.

De wildgroei aan formulieren zorgt echter voor verwarring en stress. Bewijzen van negatieve tests, passenger locator forms, coronacertificaten… Het is een administratieve wirwar, waar een kat zijn jongen niet in terugvindt.

Het is moeilijk te begrijpen dat maatregelen die vandaag in werking treden, nog steeds niet op punt staan. Luchtvaartmaatschappijen trekken dan ook aan de alarmbel. Check-ins van de passagiers vragen volgens Brussels Airlines 4 tot 6 keer meer tijd. Sommige reizigers stonden drie uur op voorhand in Zaventem maar missen toch hun vlucht.

Als we een nieuwe golf na de zomer willen vermijden en de deltavariant buiten willen houden, zullen de controles enorm belangrijk zijn. Zowel voor derdelanders als voor Belgen.

Ik stelde de minister de vraag hoe we ervoor kunnen zorgen dat de controles vlot en snel verlopen en welke mogelijkheden er zijn om de controle op het PLF van terugkerende reizigers op een zo vlot mogelijke manier te organiseren? 

Mensen hebben recht op een zorgeloze reis, zonder gedoe, zonder stress en vooral zonder de kost van gemiste vluchten.