Vorig jaar vond het WK wielrennen plaats in onze stad. De wielrenners werden vol enthousiasme onthaald en Brugge werd ondergedompeld in een groots volksfeest. We kijken dan ook al reikhalzend uit naar de terugkomst van de Ronde van Vlaanderen in 2023. Om het fietsen onder de aandacht te houden, lanceert Stad Brugge een online platform met alle Brugse fietsinitiatieven.

Op de website www.brugge.be/fietsen worden zowel bestaande als nieuwe fietsinitiatieven gebundeld. Naast fietsroutes vind je hier ook informatie terug over waar en hoe je fietsen kan ontlenen in Brugge en waar je je fiets kwijt kunt als je een tussenstop maakt in de stad om te shoppen of een terrasje mee te pikken. Je vindt er ook heel wat tips over hoe je je fiets het best onderhoudt en hoe je een diefstal van je stalen ros kunt vermijden.

Ook alle lessenreeksen om vlot en veilig te (leren) fietsen staan op het online platform. Ik denk bijvoorbeeld aan de reeksen ‘Wij kunnen fietsen’ in de basisscholen waarbij de focus gelegd wordt op kansarmoede en mobiliteitsarmoede. Voor senioren wordt dit jaar een nieuwe cursus elektrisch fietsen opgestart. We merken immers dat senioren niet altijd goed weten hoe ze veilig en optimaal met hun elektrische fiets kunnen rijden. Op langere termijn wordt het aanbod nog verder uitgebreid naar andere doelgroepen.

 Ideeënbus

Tijdens het WK wielrennen konden inwoners aangeven welke activiteiten ze wilden organiseren met hun buren, vrienden of vereniging gelinkt aan het WK. De bedoeling is om met de terugkeer van de Ronde ook terug de inwoners te betrekken en op dit platform een ideeënbus te lanceren. Hierbij zullen ze dan ook initiatieven kunnen indienen in het kader van de Ronde in 2023 waarbij de Sportdienst ondersteuning kan bieden. Dit kan onder de vorm van promotie zijn of door een subsidie. Zo willen we van de Ronde terug het volksfeest maken zoals we vele jaren kenden.