Met het kerstvoetbal dat voor de deur staat, roep ik op tot een vredevol voetbalweekend. Uit cijfers die ik opvroeg bij Minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden, blijkt immers dat het geweld in en rond de stadions ten aanzien van andere supporters of stewards elk jaar toeneemt. Niet alleen het aantal uitgeschreven PV’s zit in stijgende lijn, maar ook de uitgevaardigde stadionverboden nemen elk jaar toe. Al te vaak worden stewards het slachtoffer van supportergeweld. Zij zijn een uiterst belangrijk schakel in het veiligheidsbeleid van clubs in België en verdienen meer respect. Indien de naleving van de Voetbalwet niet kan worden gehandhaafd, verliezen steeds meer stewards hun motivatie en engagement en haken ze af. Dat moeten ten allen tijde proberen te vermijden.
Het gebeurde nog tijdens de Champions League-wedstrijd van Club Brugge tegen Sporting CP. Een jonge steward van 18 jaar raakte gewond na het ontploffen van een bommetje tijdens de wedstrijd. Hij verloor bij dit incident zelfs even het bewustzijn. De bezoekende supporters waren erin geslaagd om pyrotechnisch materiaal in het stadion binnen te smokkelen.
Dit spijtige voorval is helaas geen alleenstaand geval. Uit cijfers die ik kon opvragen bij Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden blijkt dat het geweld in en rond stadions toeneemt. In totaal werden er de afgelopen 5 seizoenen door de politie 3.919 PV’s opgesteld voor inbreuken op de Voetbalwet gepleegd door supporters van de profclubs uit 1A en 1B. Vorig seizoen waren dat er 900, dit seizoen overschrijden we de kaap van 1000 PV’s. Het geweld neemt dus duidelijk toe.
Bovendien werden er de afgelopen 5 seizoenen 56.885 maanden (of ongeveer 4.700 jaar) aan administratieve stadionverboden opgelegd. Uit de cijfers blijkt bovendien dat supporters steeds vaker toegang tot een stadion ontzegd wordt. In het seizoen 2019/2020 werden er 601 stadionverboden uitgesproken terwijl dat in het seizoen 2023/2024 zo’n 987 keer gebeurde.
Verder blijkt uit de cijfers dat de afgelopen 5 seizoenen 4.233 administratieve sancties werden opgelegd voor inbreuken op de Voetbalwet. Ook legde de politie in totaal 2.731.700,00 euro aan administratieve geldboetes op.
Wat opvalt in het antwoord van de minister is het feit dat voetbalclubs in 1A en 1B geen gegevens bijhouden over hoe dikwijls stewards verboden voorwerpen moeten afnemen van supporters en hoeveel supporters die dit weigeren ook daadwerkelijk de toegang tot het stadion worden ontzegd. Ook houden clubs geen gegevens bij over het aantal voorwerpen dat in het kader van voetbalwedstrijden in beslag worden genomen. Daar zou in de toekomst toch werk van moeten gemaakt worden. Anders is het dweilen met de kraan open.
De verdere implementatie van de Voetbalwet en de uitrol van bijhorende sancties maakt deel uit van de regeringsonderhandelingen in de gesprekken over veiligheid. Daarbij vragen wij om een uniforme toepassing en handhaving van de Voetbalwet over het ganse land en een diversifiëring van het globale takenpakket inzake veiligheid in de stadions. Het is niet de bedoeling dat de Voetbalwet op verschillende plaatsen op een verschillende manier wordt toegepast.
Cd&v gaat voor een veilige voetbalbeleving en pleit daarbij voor een absolute nultolerantie voor geweld op stewards. De cijfers tonen aan dat er nog veel werk te verzetten is om dat te garanderen. Zowel de minister als ikzelf namen in de vorige legislatuur wetgevende initiatieven om de sancties in de voetbalwet te verstrengen. Want de cowboys moeten eruit zodat supporters die met een hart voor de club supporteren niet de dupe worden. Daarom moet er komende jaren moet er in samenwerking met alle betrokken actoren ingezet worden op een uniforme toepassing en handhaving van die sancties in het ganse land. We pleiten er ook voor om de Voetbalwet verder te moderniseren en om te zorgen voor een passende taakverdeling tussen alle betrokken actoren zoals de Pro League, de Voetbalbond de veiligheidskorpsen, de stewards en de verschillende supportersclubs. Voetbal moet voor iedereen een feest blijven.