West-Vlamingen zijn harde werkers. Onze economie draait dan ook op volle toeren. Blijven inzetten op onze ondernemers en landbouw is essentieel.                                                      

Eén derde van de Vlaamse landbouwproductie vinden we in West-Vlaanderen. Als land- en tuinbouwprovincie bij uitstek beschouwen we het als onze bijzondere taak om ook de ‘goesting om te boeren’ te versterken.

Landbouw is meer dan louter een economische speler. De West-Vlaamse landbouw is in de eerste plaats producent van gezond en lekker voedsel, de invulling van een basisbehoefte. Daarnaast is ze de spil van een heel belangrijk agrocomplex. Landbouw geeft ten slotte ook vorm aan het landschap en is een partner voor het onderhoud van ons landschap é onze natuur.

Toch heeft de sector zowel economisch als maatschappelijk onder druk gestaan in de afgelopen jaren. Cijfers tonen aan dat het aantal actieve landbouwers al jaren afneemt. Dit met gemiddeld
2 à 3% per jaar. 

Het uitgangspunt van het landbouwbeleid moet zijn : nooit meer honger, met betaalbare voeding voor de consument en een leefbaar inkomen voor de landbouwer.  Heel veel heeft natuurlijk te maken met prijsvorming. En dat werkt in twee richtingen: voor de boer en voor de consument. Dit laatste hoeft echter niet in conflict te zijn met elkaar.