125 jaar Cercle Brugge

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Cercle Brugge maakt vandaag furore onder het motto ‘1 keer groen, altijd groen’, maar Cercle is allerminst een ‘groentje’ in Brugge. Dit jaar viert ‘onze ploeg van ’t Stad’ de 125ste verjaardag. De geschiedenis gaat dus terug tot 1899 wanneer de broeders Xaverianen binnen een oud-leerlingenverenigingen een sportieve ‘Cercle’ oprichten. Eerst nog met cricket en tennis, maar al snel werd voetbal de meest succesvolle tak. 

Dat dit jaar een bijzonder jaar zou zijn voor Cercle, stond dus op voorhand vast, maar dat het seizoen 2023-2024 ook sportief zo memorabel zou worden, was tot voor kort nog niet helemaal zeker. Vandaag zijn alle punten verdeeld en de spreekwoordelijke ‘hattrick’ van dit seizoen draait voor Cercle niet om een drie, maar wel om een vier, én wel de vierde plaats in de Jupiler Pro League. Cercle kan met die plaats het verjaardagseizoen afsluiten met een Europees ticket en dat is een absolute kers op de taart. Zoals trainer Miron Muslic zelf aangaf, konden we ons in Brugge geen mooiere seizoenfinale dromen. Club en Cercle speelden tegen elkaar, in eigen stad, met hoge inzet. Onze stadsderby enkele weken terug was dan ook nagelbijtend spannend. Alle supporters zaten – aan beide zijden – op het puntje van hun stoelen. De eindscore bleek uiteindelijk voor ons als Stad en voor beide ploegen erg mooi. Cercle Brugge veroverde terecht een Europees ticket, Club Brugge kon de landstitel op ons Brugse palmares schrijven. We kunnen dus spreken van een historische gelijkmaker. 

Cercle speelde historisch en schreef geschiedenis, maar het mag gezegd, onze ‘ploeg van ’t Stad’ is vandaag ambitieuzer dan ooit. Met een jong en zeer dynamisch spelerselftal, ligt de toekomst open. Sinds de promotie in 2018 gaat het hard voor Cercle. Ik wil het bestuur, de trainersploeg, de vele spelers, de supporters en vrijwilligers binnen de vereniging daarmee van harte feliciteren. Bij Cercle overheerst het familiegevoel. Hard werken, vastberadenheid en een onblusbare teamgeest zijn kernwoorden binnen de organisatie en deze aanpak heeft geloond. Als Stadsbestuur kunnen we dan ook niet anders dan trots zijn op Cercle en hun ook in de toekomst de nodige faciliteiten bieden om in onze stad te blijven scoren. In dat kader verwijs ik graag naar het nieuwe trainingscomplex op de site van de Gulden Kamer in Sint-Kruis dat erg concrete vorm krijgt en waar de Stad de nodige inspanningen voor levert. Ik blijf ook het dossier voor een nieuw stadion verder ondersteunen, want Cercle hoort thuis in onze stad. Leve 125 jaar Cercle Brugge!

Nieuws

Deze zomer terug zwemmen in de Brugse reien

Op 29 juni 2024 is de zwemzone aan de Coupure opnieuw open. Liefhebbers van openwaterzwemmen kunnen er terecht tot en met zondag 1 september voor een frisse duik in onze Brugse Reien. Een unieke belevenis! De zwemzone bevindt zich aan de Coupure, met ingang aan de Predikherenrei. Zwemmen kan elke dag van 13.00 tot 20.00 uur. Redders houden een oogje in het zeil. Zwemmen is er gratis.

 

Terug sportstrand in zeebrugge deze zomer

De zomer komt eraan, wat betekent dat Sportdienst Brugge opnieuw inzet op het sportstrand in Zeebrugge. Sinds 15 juni is alles klaar en kun je genieten van een zomer vol sport, spel en plezier. Het sportstrand is de hele zomervakantie doorlopend open van 10.30 tot 17.30 uur en bevindt zich ter hoogte van het Badengebouw.

Tijdelijke bestemming voor voormalige Godelievekerk in Sint-Michiels

Begin 2023 kocht Stad Brugge de Godelievekerk in Sint-Michiels van de Emmaüsparochie tegen de prijs van 240.000 euro. In afwachting van een definitieve bestemming vinden nu al een aantal verenigingen / organisaties een tijdelijk onderdak in de voormalige kerk.