Franky in Brussel

Als federaal volksvertegenwoordiger streef ik naar een veilige samenleving waar het goed wonen en werken is voor iedereen.

Ik zetel als vast lid in de commissie grondwet en institutionele vernieuwing. In de commissie binnenlandse zaken volg ik veiligheid en asiel en migratie op.

nieuws uit Federaal Parlement

Uitgaan moet zorgeloos plezier zijn, geen nachtmerrie

Spiking, oftewel het toedienen van drugs, medicatie of alcohol aan een persoon zonder dat die daar weet van heeft, komt alsmaar vaker voor. Via een drankje worden slachtoffers, voornamelijk vrouwen, gedrogeerd en vervolgens aangerand of verkracht. Uit recente cijfers die ik opvroeg, blijkt dat het aantal meldingen van aanranding en verkrachting na spiking de afgelopen zes jaar bijna is verdubbeld

Wetsvoorstel om de federale dotatie voor de hulpverleningszones welvaartsvast te maken

De hulpverleningszones werden de afgelopen jaren geconfronteerd met sterk stijgende kosten. Daarop besliste de federale regering op initiatief van toenmalig minister van Binnenlandse Zaken in 2022 om de federale dotaties aan de hulpverleningszones en aan de brandweer van Brussel (DBDMH) voor 2023 eenmalig te indexeren om de stijgende kosten op te vangen.

schietincidenten in Brussel

Onze hoofdstad werd verschillende keren opgeschrikt door verschillende zware schietincidenten, waarvan één zelfs met dodelijke afloop. De verschillende incidenten hebben een link met de georganiseerde drugscriminaliteit. De beelden van mannen die in het midden van de stad met zware automatische wapens staan te zwaaien en vervolgens een metrokoker invluchten, leken wel een slechte actiefilm te komen. Jammer genoeg is dit dus de bittere realiteit in onze hoofdstad vandaag de dag. Ingrijpen dringt zich op. De Brusselse politiek heeft te lang weggekeken van de problemen. Het stemt mij dan ook hoopvol dat het regeerakkoord hiertoe de nodige handvaten biedt.

Nieuwe federale regering

De nieuwe federale regering kreeg het vertrouwen van het parlement. In het regeerakkoord zijn heel wat cd&v-standpunten terug te vinden. 

We zorgen voor meer respect voor wie werkt, onderneemt en verantwoordelijkheid neemt.

 

Parlementair medewerker gezocht!

Op zoek naar een boeiende en uitdagende job in het hart van de politiek? 🏛️ Ben je een organisatorisch talent met gevoel voor communicatie 🗣️ en bouw je graag een sterk netwerk uit? 🌐 Solliciteer dan en wie weet word je binnenkort mijn nieuwe parlementair medewerker. Ken je iemand die hiervoor in aanmerking komt, stuur dan gerust door. Bedankt! 🤝 Meer info: https://www.cdenv.be/vacature_parlementair_medewerker_franky_demon

Toegankelijkheid van overheidsgebouwen voor personen met een handicap laat te wensen over

De Regie der Gebouwen beschikt nog steeds niet over een inventaris van de toegankelijkheid voor personen met een handicap van de verschillende federale overheidsgebouwen. Dat blijkt uit de antwoorden van staatssecretaris voor de Regie der Gebouwen Mathieu Michel (MR) op een schriftelijke vraag die ik stelde. De federale overheid moet haar ambities waarmaken wanneer het gaat om toegankelijkheid en inclusie.

 

Respect voor stewards begint bij een strikte en uniforme naleving van de Voetbalwet.

Met het kerstvoetbal dat voor de deur staat, roep ik op tot een vredevol voetbalweekend. Uit cijfers die ik opvroeg bij Minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden, blijkt immers dat het geweld in en rond de stadions ten aanzien van andere supporters of stewards elk jaar toeneemt. Niet alleen het aantal uitgeschreven PV’s zit in stijgende lijn, maar ook de uitgevaardigde stadionverboden nemen elk jaar toe. Al te vaak worden stewards het slachtoffer van supportergeweld. Zij zijn een uiterst belangrijk schakel in het veiligheidsbeleid van clubs in België en verdienen meer respect. Indien de naleving van de Voetbalwet niet kan worden gehandhaafd, verliezen steeds meer stewards hun motivatie en engagement en haken ze af. Dat moeten ten allen tijde proberen te vermijden.

15 voetbalvelden aan federale kantoorruimte staat leeg

De Federale regering kocht eind 2021 twee kantoorgebouwen in de buurt van het Noordstation. Onder andere het Crisiscentrum en de Staatsveiligheid moeten daar een plekje krijgen. Er was voorzien dat de werken in oktober 2023 zouden gefinaliseerd zijn. Intussen is dat al verschoven naar het voorjaar van 2026. 5 jaar leegstand dus! De Regie der Gebouwen wijst ondertussen op de ‘omvang en specificiteit’ van de werken als reden voor de vertraging. Ondertussen stapelen de kosten op.

Federale overheid betaalt jaarlijks bijna 2,5 miljoen euro huur voor leegstaand Brugs gebouw

Ik vroeg bij federaal staatssecretaris voor de Regie der Gebouwen Mathieu Michel (MR) de leegstandcijfers van de federale overheidsgebouwen opgevraagd. Daaruit blijkt nogmaals dat de Federale Overheid jaarlijks miljoenen euro’s huurgeld betaalt voor gebouwen die deels of volledig leegstaan. Een van de uitschieters is het Financiecentrum in Brugge waarvoor jaarlijks 2.446.861 euro wordt voor betaald.

Drugsbezit op school lijkt te stabiliseren

In 2022 was de provincie Limburg de trieste koploper voor wat betreft vastgestelde feiten van drugsbezit op school. Dat blijkt uit cijfers die ik opvroeg bij zijn partijgenote minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden. In Limburg werden in 2022 in totaal 75 feiten vastgesteld. De andere koplopers zijn de provincies Oost-Vlaanderen (72) en Antwerpen (66).