Franky Demon

Schepen in Brugge en federaal parlementslid

Jeugd

Mijn jeugdjaren bracht ik door in de Minnezangerlaan te Male (Sint-Kruis). Daar was ik sinds mijn kinderjaren actief binnen KSA Rooyghem en als kabouter en jongknaap bij KSA Sint-Trudo. Ik was in totaal 7 jaar leider van de jongknapen en de hernieuwers. Daarna ben ik ook 5 jaar verantwoordelijk geweest voor de kabouters binnen de gouwraad van KSA Noordzeegouw, waar ik als bestuurslid diverse cursussen en vormingsmomenten mee op touw zette.

Na mijn middelbare school aan OLVA Assebroek koos ik voor de lerarenopleiding aan KATHO-RENO Torhout. Na wat ervaringen in het onderwijs vond ik mijn uitdaging bij CM Brugge, waar ik meer dan tien jaar de jeugdvakanties van KAZOU coördineerde.

Brugge

In 2006 werd ik ‘binnen gehaald’ door ereburgermeester Patrick Moenaert en zette ik mijn eerste stappen in de Brugse politiek en werd gemeenteraadslid bij cd&v. In 2011 werd ik schepen van groen, burgerlijke stand en bevolking. Vanuit deze bevoegdheid kon ik honderden koppels huwen. In 2013 kreeg ik als eerste schepen de verantwoordelijkheid voor ruimtelijke ordening, huisvesting, jeugd en Brugge studentenstad. Tot 2014 combineerde ik dit met een mandaat als provincieraadslid. Sinds 2019 ben ik schepen van ruimtelijke ordening, huisvesting, leefmilieu en sport. Sinds december 2024 ben ik schepen van openbaar domein (openbare werken, wegen, groen, begraafplaatsen en uitvaart en stadsreiniging).

Brussel

In 2014 maakte ik een sprong naar de federale politiek en werd federaal volksvertegenwoordiger. Ik zorg er voor het West-Vlaamse accent in ’t parlement. Ik deed reeds ervaring op in de commissies voor Binnenlandse Zaken, Algemene Zaken, Openbaar Ambt, Sociale Zaken, Volksgezondheid, Leefmilieu, Maatschappelijke Hernieuwing, en Naturalisaties, begeleiding van het Vast Comité P en I, plaatsvervanging in commissies voor Mobiliteit, overheidsbedrijven, federale instellingen, en diverse advies- en controlecommissies. In 2024 behaalde ik de tweede zetel voor cd&v, waardoor ik mijn parlementair werk verder kan zetten. Ik zetel als effectief lid in de commissie Binnenlandse Zaken, waar ik veiligheid en asiel en migratie opvolg. Daarnaast volg ik ook de commissie Grondwet op.

Gezin

In de drukte van de politiek vind ik rust bij mijn gezin. Ik ben getrouwd met Veerle Verbeke, leerkracht aan het Sint-Jozefsinstituut, en samen hebben we twee kinderen, Merel (2004) en Finn (2005). Ik trek graag met mijn vrienden de natuur in. Een wandeling of fietstochtje geeft me energie om er weer volop tegenaan te gaan.

 

Nieuws

Vijver Koude Keuken gezuiverd

De vijver van de Koude Keuken is een populaire plek voor vissers dankzij de vele karpers. Ook de Brugse IJsberen nemen er wekelijks een frisse duik, en Duikclub RDS gebruikt de vijver als oefenterrein. Na grondig onderzoek neemt Stad Brugge nu maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren. In totaal wordt 4.500 kilogram coccolietenkrijt met een stadsboot over het water verspreid.

 

Wiletjesplezier: pumptrack on tour

Stad Brugge blijft inzetten op buitenspeelplezier en sport met een mobiele pumptrack: een golvend parcours dat jong en oud uitnodigt om op een leuke en sportieve manier te bewegen. In juni staat de pumptrack opgesteld in het Sint-Donaaspark in Zeebrugge. Daarna reist ze verder naar andere Brugse wijken, waar ze telkens een maand blijft staan. Met deze installatie wil de stad kinderen en jongeren aanmoedigen om meer buiten te spelen.

 

Nieuwe looproutes in Sint-Michiels

Brugge heeft er drie nieuwe ‘Loopbanen’ bij: bewegwijzerde routes van Sport Vlaanderen, gelegen in de buurt van het station aan de kant van Sint-Michiels. Deze routes — een groene lus van 1,7 kilometer, een blauwe van 4,2 kilometer en een oranje van 7 kilometer — zijn ideaal voor werknemers van omliggende bedrijven en overheidsdiensten, maar ook voor studenten van de nabijgelegen (hoge)scholen.

 

Hondenloopzone Cathemgoed geopend!

Heel wat Bruggelingen vragen naar de inrichting van hondenloopzones. Om aan die groeiende behoefte te voldoen, streeft de Stad Brugge ernaar om in elke deelgemeente minstens één hondenloopzone te voorzien. Met de opening van een nieuwe hondenloopzone in het Cathemgoed in Dudzele komt de stad opnieuw een stap dichter bij die doelstelling.

Kerkebeekpark bijna klaar

De herinrichting van de Kerkebeek nadert zijn voltooiing. De langverwachte stalen trap en looproosters over een lengte van 70 meter zijn inmiddels over het water aangebracht. Deze en volgende maand wordt er nog ijverig verdergewerkt. De aangebrachte trap en het looprooster maken het mogelijk om via een zachte helling te wandelen vanaf de Dorpsstraat tot op het niveau van de vlonder, beneden het amfitheater, ongeveer drie meter lager. De kostprijs van de geplaatste looproosters bedraagt 140.000 euro.

Werkzaamheden Boninvest afgerond

De werkzaamheden aan de Boninvest zijn afgerond. De voormalige loodsen hebben plaats gemaakt voor een aantrekkelijke en toegankelijke groenzone die harmonieus aansluit bij de historische ringstructuur van de Brugse stadsomwalling. Deze eerste fase markeert een belangrijke stap binnen het bredere beleidsplan van Stad Brugge om de groene vestingstructuur te versterken en meer publieke ruimte te creëren voor bewoners en bezoekers.

Watertoren thuis voor gierzwaluwen

Farys en Stad Brugge werken samen om de recent gerenoveerde watertoren aan de Maalsesteenweg in Sint-Kruis niet alleen technisch, maar ook ecologisch klaar te maken voor de toekomst. Tijdens de renovatie werden extra maatregelen genomen om bedreigde diersoorten zoals gierzwaluwen, vleermuizen en de zwarte roodstaart meer nestgelegenheid te bieden. De watertoren wordt zo een mooi voorbeeld van hoe infrastructuur, erfgoed en biodiversiteit hand in hand kunnen gaan.

Bodemonderzoeken Koningin Astridlaan gestart

Op 28 mei herdenkt Stad Brugge de geallieerde luchtaanval ‘Operatie Ramrod 934’, die exact 81 jaar geleden werd uitgevoerd op een Duitse marinebasis in het kasteel Ter Linden in Sint-Michiels. Deze herdenking valt samen met voorbereidende onderzoeken in de Koningin Astridlaan, waar in 2028 grootschalige riolerings- en wegeniswerkzaamheden gepland staan. Tijdens deze voorbereidende werkzaamheden wordt ook onderzocht of er nog niet-ontplofte munitie uit de Tweede Wereldoorlog aanwezig is.

Meer dan 4 miljoen snelheidsovertredingen in ons land

Het aantal snelheidsovertredingen in ons land stijgt elk jaar, tot meer dan 4 miljoen in 2023. Dat blijkt uit cijfers die ik onlangs opvroeg. Die cijfers tonen niet alleen een algemene stijging van het aantal overtredingen, maar ook grote regionale verschillen. Dit is geen lokaal fenomeen meer, dit is een structureel probleem. En zo’n probleem vereist een structurele aanpak. 

Medewerkers sneller ter plaatse met 'cargobikes'

Stad Brugge schakelt een versnelling hoger om wijken proper te houden. Met de inzet van zeven nieuwe elektrische cargobikes, zogenaamde ‘stints’, kunnen medewerkers sneller en efficiënter ingeschakeld worden op het terrein. Deze voertuigen worden verdeeld over het centrum en de verschillende deelgemeenten en zullen gebruikt worden voor het uitvoeren van diverse onderhoudstaken in de openbare ruimte.