Franky Demon

Federaal parlementslid en Schepen in Brugge

Als geboren en getogen Bruggeling zag ik op 28 juni 1976 het levenslicht.

Mijn jeugdjaren bracht ik door in de Minnezangerlaan te Male (Sint-Kruis). Daar was ik sinds mijn kinderjaren actief binnen KSA Rooyghem en als kabouter en jongknaap bij KSA Sint-Trudo. Ik was in totaal 7 jaar leider van de jongknapen en de hernieuwers. Daarna ben ik ook 5 jaar verantwoordelijk geweest voor de kabouters binnen de gouwraad van KSA Noordzeegouw, waar ik als bestuurslid diverse cursussen en vormingsmomenten mee op touw zette.

Tevens was ik voorzitter van de Jeugdraad van Sint-Kruis en zette ik me tijdens de schoolvakanties in als monitor en instructor op de jeugdvakanties van KAZOU

Na de middelbare school in OLVA Assebroek volgde ik de lerarenopleiding voor onderwijzer in KATHO-RENO Torhout. Na heel wat leerrijke werkervaringen in het gewoon en buitengewoon onderwijs ging ik op zoek naar een nieuwe uitdaging, en ik vond die binnen CM Brugge, waar ik meer dan 10 jaar verantwoordelijk was voor de jeugdvakanties van KAZOU.

Brugge

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 slaagde ik er in om vanop de vijftiende plaats 1.811 voorkeurstemmen te behalen en een zitje in de gemeenteraad te bemachtigen. Op 1 januari 2011 werd ik schepen van groen, burgerlijke stand en bevolking.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 haalde ik vanop een vierde plaats het mooie resultaat van 4603 voorkeurstemmen. Op 1 januari 2013 werd ik eerste schepen van ruimtelijke ordening, huisvesting, jeugd en Brugge studentenstad. Ik werd toen ook met 6.433 voorkeurstemmen verkozen tot provincieraadslid en was dit tot en met 1 juni 2014.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 behaalde ik, vanop de derde plaats, 8981 voorkeurstemmen, een ook voor mij verblufffend resultaat en een mooie beloning voor het harde werk van de voorbije jaren. Sinds 1 januari 2019 ben ik als schepen bevoegd voor ruimtelijke ordening, huisvesting, leefmilieu en sport.

Brussel

Bij de federale verkiezingen van 2014 werd ik met 16.394 stemmen verkozen tot federaal volksvertegenwoordiger. Ik ben er actief als commissielid voor de commissies Binnenlandse Zaken, de Algemene Zaken en het Openbaar Ambt en de commissie belast met de begeleiding van het Vast Comité P en het Vast Comité I. Verder ben ik plaatsvervangend commissielid in de commissie voor Sociale Zaken, de commissie voor de Volksgezondheid, het Leefmilieu en de Maatschappelijke Hernieuwing en in de commissie voor de Naturalisaties.

Bij de federale verkiezingen van 26 mei 2019 werd ik opnieuw verkozen tot federaal volksvertegenwoordiger met 18.221 voorkeurstemmen. Ik ben deze legislatuur vast lid in de commissie Binnenlandse Zaken, Veiligheid, Migratie en Bestuurszaken. Daarnaast ben ik plaatsvervangend lid in de commissies Mobiliteit, overheidsbedrijven en Federale instellingen, de Controlecommissie betreffende de verkiezingsuitgaven en het Adviescomité voor Wetenschappelijke en technologische vraagstukken.

Gezin

Rust vind ik bij mijn gezin. Ik ben gehuwd met Veerle Verbeke, leerkracht in Instituut Mariawende-Blydhove. Samen hebben we 2 kinderen, Merel (°2004) en Finn (°2005). Met zijn vieren trekken we geregeld de wijde wereld in. Af en toe gaan joggen, zwemmen of op stap gaan met enkele goeie vrienden zorgen ervoor dat de boog niet altijd gespannen staat!

Nieuws

Uitreiking Brugse sportprijzen

De Brugse sportprijzen vormen het orgelpunt van het Brugse sportjaar. Verschillende sporters krijgen een trofee of medaille voor hun indrukwekkende prestaties van het voorbije kalenderjaar 2023. Eén sporter of sportclub wordt ook bekroond met de Trofee van Sportverdienste, omwille van een bijzondere jarenlange sportcarrière.

Opening sociaal woonproject Peterseliestraat

De voormalige militaire site in de Peterseliestraat in het centrum van Brugge werd herbestemd tot een siociaal huisvestingsproject. De site werd volledig opnieuw ingericht met respect voor het bestaande erfgoed. Er werden 28 sociale woningen ondergebracht en 52 appartementen. De tuin staat ook open voor de buurt.

Arbeidsongevallen met dienstwapens tot minimum beperken

Vorig jaar waren er 19 incidenten met dienstwapens bij de federale en lokale politie. Gemiddeld waren er de voorbije 5 jaar 21 arbeidsongevallen waarbij dienstwapens betrokken waren.

Be-Ne cup exergaming

Het gloednieuwe evenement BE-NE Exergaming is een organisatie van de studenten uit de richting Sport en Bewegen van Howest. Exergaming is een discipline waarbij gamen wordt gecombineerd met sporten. Het gaat om een tweedaagse – 18 en 19 maart 2024 – op de site van Sport Vlaanderen, in zowel de Sportscube als op de Sportinnovatiecampus.

sportkompas voor lagere scholen

Stad Brugge biedt ook de komende maanden van het schooljaar nog Sportkompas aan voor kinderen uit het basisonderwijs. Sportkompas is een oriëntatietool die kinderen van 8 tot 10 jaar (3e en 4e leerjaar) helpt bij het kiezen van de juiste sport. Op basis van wat een kind leuk vindt en aan de hand van beweegoefeningen kan elk kind (en de ouders) leren welke sport het beste bij hem of haar past.

6 op 10 plaatsverboden is voor recreatiedomeinen

Uit recent opgevraagde cijfers blijkt dat 6 op 10 opgelegde plaatsverboden van toepassing is op recreatiedomeinen. Ik diende vorige zomer al een wetsvoorstel in dat een nationaal plaatsverbod voor relschoppers mogelijk maakt. De Raad van State gaf recent een positief advies voor het voorstel. Ik hoop dan ook op een snelle bespreking en goedkeuring zodat het wetsvoorstel volgende zomer toepasbaar is.

Herenhuis 'De Oude Steen' in Brugge is oudst bewaarde huis van Vlaanderen

Vanaf de 12e eeuw groeide de stad Brugge uit tot een internationaal handelscentrum. En de Wollestraat speelde een belangrijke rol in die ontwikkeling. De naam van de straat refereert naar het stedelijk wolhuis dat er lag, een plek voor de opslag en handel van wol. De Wollestraat werd een belangrijke handelsstraat en verkeersader omdat diverse kelders van huizen in de straat in verbinding stonden met de kade aan de Kraanrei: het was een toplocatie. Vandaag is de  kelder van De Oude Steen de enige bewaarde middeleeuwse kelder in de straatDe huidige 19de-eeuwse bepleisterde lijstgevel laat niet vermoeden dat hierachter het oudst gedateerde pand van Brugge verscholen zit. Nochtans verwijst de naam de Oude Steen meteen naar de leeftijd van het pand. Samen met de Oude Burg vormt deze straat één van de oudste stadskwartieren.

Renovatie en heraanleg omgeving sportcentrum Koude Keuken

Het sportcentrum Koude Keuken in Sint-Andries is met 3 zaalgedeeltes, de iconische schutterstoren, het kunstgrasveld en de verschillende outdoor sportfaciliteiten één van de grootste sportcentra in Brugge. Het complex dateert echter van begin de jaren '70 en de nood aan renovatie van het voorgebouw is hoog. Aansluitend wordt ook de omgeving aangepakt die de toegang naar het complex zal verbeteren en de outdoor speel- en sportmogelijkheden zal vergroten.

Brugge gaat olympisch

De Olympische Spelen zijn met Parijs dit jaar erg dichtbij. In dat kader gaat ook Stad Brugge de olympische tour op en wordt een uitgebreid programma opgezet voor jong en oud.

Blijf bewegen

Stad Brugge en Mintus bieden ook in 2024 een gezamenlijk sport- en beweegaanbod in de buurt. Onder de noemer ‘Blijf Bewegen’ kunnen liefhebbers tijdens weekdagen op verschillende locaties terecht voor een brede waaier aan activiteiten.