Franky Demon

Schepen in Brugge en federaal parlementslid

Jeugd

Mijn jeugdjaren bracht ik door in de Minnezangerlaan te Male (Sint-Kruis). Daar was ik sinds mijn kinderjaren actief binnen KSA Rooyghem en als kabouter en jongknaap bij KSA Sint-Trudo. Ik was in totaal 7 jaar leider van de jongknapen en de hernieuwers. Daarna ben ik ook 5 jaar verantwoordelijk geweest voor de kabouters binnen de gouwraad van KSA Noordzeegouw, waar ik als bestuurslid diverse cursussen en vormingsmomenten mee op touw zette.

Na mijn middelbare school aan OLVA Assebroek koos ik voor de lerarenopleiding aan KATHO-RENO Torhout. Na wat ervaringen in het onderwijs vond ik mijn uitdaging bij CM Brugge, waar ik meer dan tien jaar de jeugdvakanties van KAZOU coördineerde.

Brugge

In 2006 werd ik ‘binnen gehaald’ door ereburgermeester Patrick Moenaert en zette ik mijn eerste stappen in de Brugse politiek en werd gemeenteraadslid bij cd&v. In 2011 werd ik schepen van groen, burgerlijke stand en bevolking. Vanuit deze bevoegdheid kon ik honderden koppels huwen. In 2013 kreeg ik als eerste schepen de verantwoordelijkheid voor ruimtelijke ordening, huisvesting, jeugd en Brugge studentenstad. Tot 2014 combineerde ik dit met een mandaat als provincieraadslid. Sinds 2019 ben ik schepen van ruimtelijke ordening, huisvesting, leefmilieu en sport. Sinds december 2024 ben ik schepen van openbaar domein (openbare werken, wegen, groen, begraafplaatsen en uitvaart en stadsreiniging).

Brussel

In 2014 maakte ik een sprong naar de federale politiek en werd federaal volksvertegenwoordiger. Ik zorg er voor het West-Vlaamse accent in ’t parlement. Ik deed reeds ervaring op in de commissies voor Binnenlandse Zaken, Algemene Zaken, Openbaar Ambt, Sociale Zaken, Volksgezondheid, Leefmilieu, Maatschappelijke Hernieuwing, en Naturalisaties, begeleiding van het Vast Comité P en I, plaatsvervanging in commissies voor Mobiliteit, overheidsbedrijven, federale instellingen, en diverse advies- en controlecommissies. In 2024 behaalde ik de tweede zetel voor cd&v, waardoor ik mijn parlementair werk verder kan zetten. Ik zetel als effectief lid in de commissie Binnenlandse Zaken, waar ik veiligheid en asiel en migratie opvolg. Daarnaast volg ik ook de commissie Grondwet op.

Gezin

In de drukte van de politiek vind ik rust bij mijn gezin. Ik ben getrouwd met Veerle Verbeke, leerkracht aan het Sint-Jozefsinstituut, en samen hebben we twee kinderen, Merel (2004) en Finn (2005). Ik trek graag met mijn vrienden de natuur in. Een wandeling of fietstochtje geeft me energie om er weer volop tegenaan te gaan.

 

Nieuws

Waterwijs Brugge

Brugge wordt Waterwijs. De naam verwijst naar een grootschalig Europees project, dat maximaal inzet op slim beheer van water en een betere waterkwaliteit voor de reien. Zo kan de Stad het hele jaar door optimaal voor het groen zorgen, ook in periodes van langere droogte. Waterwijs maakt deel uit van het klimaatadaptatieplan en wil van Brugge een klimaatrobuuste stad helpen maken. De reien spelen een sleutelrol in het verhaal. Brugge en de projectpartners krijgen zo’n zes miljoen euro steun van European Urban Initiative (EUI) voor de uitvoering.

 

Unieke pluktuin aan de Peter Benoitlaan te Sint-Andries

De groenzone aan de hoek van de Peter Benoitlaan en Ter Lindenhof is onlangs volledig heringericht. Het gebied, dat eerder weinig invulling had, kreeg een frisse en duurzame make-over met fruitbomen, een pluktuin en nieuwe recreatieve voorzieningen voor de buurt.

 

Beleidsprogramma Stad Brugge: 2025 - 2030 'Terug naar de basis. Verzorgd groen en schone straten.'

Vandaag stelde ik samen met mijn collega's het beleidsprogramma 2025-2030 voor onze stad voor 📅.
Het is voor mij het resultaat van veel gesprekken in de wijken, met medewerkers, onderzoek en gecijfer 📊. De Bruggeling wil een propere wijk: goed onderhouden, onkruidvrije plantvakken en een nette straat 🌳🚶‍♂️.
Samen met mijn team gaan we terug naar de basis. Ik stroop graag de mouwen op 💪 voor wijken met verzorgd groen 🌿 en schone straten 🚮. Parken en pleinen worden levendige plekken voor alle generaties 👨‍👩‍👧‍👦.
🔧

Enthout van Beisbroek voor verenigingen

De boomgaard van Natuurcentrum Beisbroek zet in op het behoud van traditionele fruitrassen. Stad Brugge werkt samen met Velt Fruitwerkgroep Beernem en het Pomologisch Kollektief vzw (Pomko), die toestemming kregen om enthout te verzamelen van de oude fruitbomen. Dit initiatief draagt bij aan het behoud van waardevolle fruitsoorten.

 

Fase 1 van Ezelstraat afgewerkt

De eerste fase van de heraanleg van de Ezelstraat is succesvol afgerond. Het gedeelte tussen de Ezelspoort en de Sledestraat, met een oppervlakte van 1.600 m², kreeg een volledig vernieuwd wegdek. De oude mozaïekkeien werden verwijderd, de fundering aangepast waar nodig, en daarna werden de keien herplaatst.

 

Foutparkeren niet langer mogelijk aan Zonnetuin

Het openbaar domein aan de ingang van de vrije basisschool De Zonnetuin (kant Beeweg) kreeg een grondige make-over. In samenwerking met Stad Brugge werd de omgeving heraangelegd om een veiligere en groenere schoolomgeving te creëren. De herinrichting moet foutparkeren voorkomen en gevaarlijke verkeerssituaties verminderen.

Uitgaan moet zorgeloos plezier zijn, geen nachtmerrie

Spiking, oftewel het toedienen van drugs, medicatie of alcohol aan een persoon zonder dat die daar weet van heeft, komt alsmaar vaker voor. Via een drankje worden slachtoffers, voornamelijk vrouwen, gedrogeerd en vervolgens aangerand of verkracht. Uit recente cijfers die ik opvroeg, blijkt dat het aantal meldingen van aanranding en verkrachting na spiking de afgelopen zes jaar bijna is verdubbeld

Paddenoverzet met scholen

Traditioneel vindt in maart steeds de jaarlijkse paddenoverzet plaats in Brugge. Natuurcentrum Beisbroek zet zich samen met tal van vrijwilligers in om padden en kikkers veilig de weg over te helpen. Tegelijkertijd heeft deze actie een sterke educatieve waarde. Scholen, jeugdbewegingen en gezinnen worden betrokken, zodat natuurbescherming tastbaar wordt voor jong en oud. Ik hielp mee met de basisscholen Immaculata en De Boomhut.

 

Opgefrist buurtpark Ter Lo

Het parkje aan Ter Lo – Ter Heide kreeg een grondige opknapbeurt en is nu nog toegankelijker en aantrekkelijker voor buurtbewoners en bezoekers. Oude voetpaden en verhardingen maakten plaats voor nieuwe, gebruiksvriendelijke wandelpaden. Daarnaast werd het park verrijkt met extra groen en uitnodigende zithoeken.

Waarschuwingsbord zeehonden

Op de agenda van de gemeenteraad van maandag 24 februari 2025 staat een voorstel tot goedkeuring van een wijziging in de politieverordening met betrekking tot het strand en de duinen, specifiek over de aanwezigheid van honden op het strand. Daarnaast heeft Stad Brugge een extra waarschuwingsbord geplaatst langs de Zeebrugse muur om bezoekers te wijzen op de aanwezigheid van zeehonden. Dit initiatief draagt bij aan de bescherming van deze kwetsbare dieren, die zoveel mogelijk ongestoord moeten kunnen rusten.