Arbeidsongevallen met dienstwapens tot minimum beperken

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Vorig jaar waren er 19 incidenten met dienstwapens bij de federale en lokale politie. Gemiddeld waren er de voorbije 5 jaar 21 arbeidsongevallen waarbij dienstwapens betrokken waren.

Uit recente cijfers die ik opvroeg blijkt dat er in 2023 19 incidenten waren waarbij onopzettelijk geschoten werd met een dienstwapen. De voornaamste redenen zijn verkeerd gebruik en niet-naleving van de correcte procedure. In de laatste 5 jaar waren er 105 arbeidsongevallen met een dienstwapen bij de federale politie. Bij 4 daarvan ging het in de voorbije 2 jaar over ernstige verwondingen (zonder levensgevaar).

Met een gemiddelde van 21 arbeidsongevallen per jaar zijn de cijfers hoog. Elk jaar opnieuw gebeuren er incidenten met vuurwapens bij de politie. Ik blijf de situatie opvolgen.

Sinds september 2018 mag de politie alleen nog oefenwapens gebruiken tijdens opleidingen en trainingen. Dat toont aan dat we lessen trekken uit de cijfers. Toch moeten we proberen het aantal arbeidsongevallen met vuurwapens verder tot een minimum te beperken.

 

Nieuws

Uitreiking Brugse sportprijzen

De Brugse sportprijzen vormen het orgelpunt van het Brugse sportjaar. Verschillende sporters krijgen een trofee of medaille voor hun indrukwekkende prestaties van het voorbije kalenderjaar 2023. Eén sporter of sportclub wordt ook bekroond met de Trofee van Sportverdienste, omwille van een bijzondere jarenlange sportcarrière.

Opening sociaal woonproject Peterseliestraat

De voormalige militaire site in de Peterseliestraat in het centrum van Brugge werd herbestemd tot een siociaal huisvestingsproject. De site werd volledig opnieuw ingericht met respect voor het bestaande erfgoed. Er werden 28 sociale woningen ondergebracht en 52 appartementen. De tuin staat ook open voor de buurt.

Be-Ne cup exergaming

Het gloednieuwe evenement BE-NE Exergaming is een organisatie van de studenten uit de richting Sport en Bewegen van Howest. Exergaming is een discipline waarbij gamen wordt gecombineerd met sporten. Het gaat om een tweedaagse – 18 en 19 maart 2024 – op de site van Sport Vlaanderen, in zowel de Sportscube als op de Sportinnovatiecampus.