6 op 10 plaatsverboden is voor recreatiedomeinen

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Uit recent opgevraagde cijfers blijkt dat 6 op 10 opgelegde plaatsverboden van toepassing is op recreatiedomeinen. Ik diende vorige zomer al een wetsvoorstel in dat een nationaal plaatsverbod voor relschoppers mogelijk maakt. De Raad van State gaf recent een positief advies voor het voorstel. Ik hoop dan ook op een snelle bespreking en goedkeuring zodat het wetsvoorstel volgende zomer toepasbaar is.

Elk jaar opnieuw worden recreatiedomeinen en openluchtzwembaden tijdens de warme zomermaanden geconfronteerd met bezoekers die amok komen maken. Dat is storend en beangstigend voor de andere gasten én voor het personeel. Vorige zomer diende ik reeds een wetsvoorstel in dat een nationaal toegangsverbod voor recreatiedomeinen mogelijk maakt. Ondertussen sprak ook de Raad van State zich positief uit over het voorstel, waardoor bespreking in het Parlement snel kan plaatsvinden. Dit wetsvoorstel zal er voor zorgen dat elk recreatiedomein heel efficiënt een overzicht zal hebben van mensen met een plaatsverbod over het hele land.

 

Cijfers

Dat een nationaal plaatsverbod nodig is werd opnieuw bevestigd door recent opgevraagde cijfers bij minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden. Sinds 1 juli 2021 werden 149 individuele plaatsverboden opgelegd. 91 daarvan waren specifiek van toepassing op recreatiedomeinen (61%). West-Vlaanderen is met 38 (telkens voor een recreatiegebied in Kortrijk) trieste koploper. De 54 andere plaatsverboden gelden voor bepaalde straten, pleinen, of andere ‘bepaalde afgebakende zones’, waaronder zelfs het stadhuis bijvoorbeeld.

De zomer komt eraan en de afgelopen jaren betekende dat ook telkens nieuws over relschoppers in de recreatiedomeinen. Toegangsverboden per recreatiedomein volstonden in het verleden duidelijk niet en zorgden er enkel voor dat de problematiek zich verplaatste. Om hieraan een einde te maken en een rustige zomer te garanderen moeten we het nationaal toegangsverbod mogelijk maken.

Nieuws

Waterwijs Brugge

Brugge wordt Waterwijs. De naam verwijst naar een grootschalig Europees project, dat maximaal inzet op slim beheer van water en een betere waterkwaliteit voor de reien. Zo kan de Stad het hele jaar door optimaal voor het groen zorgen, ook in periodes van langere droogte. Waterwijs maakt deel uit van het klimaatadaptatieplan en wil van Brugge een klimaatrobuuste stad helpen maken. De reien spelen een sleutelrol in het verhaal. Brugge en de projectpartners krijgen zo’n zes miljoen euro steun van European Urban Initiative (EUI) voor de uitvoering.

 

Unieke pluktuin aan de Peter Benoitlaan te Sint-Andries

De groenzone aan de hoek van de Peter Benoitlaan en Ter Lindenhof is onlangs volledig heringericht. Het gebied, dat eerder weinig invulling had, kreeg een frisse en duurzame make-over met fruitbomen, een pluktuin en nieuwe recreatieve voorzieningen voor de buurt.

 

Beleidsprogramma Stad Brugge: 2025 - 2030 'Terug naar de basis. Verzorgd groen en schone straten.'

Vandaag stelde ik samen met mijn collega's het beleidsprogramma 2025-2030 voor onze stad voor 📅.
Het is voor mij het resultaat van veel gesprekken in de wijken, met medewerkers, onderzoek en gecijfer 📊. De Bruggeling wil een propere wijk: goed onderhouden, onkruidvrije plantvakken en een nette straat 🌳🚶‍♂️.
Samen met mijn team gaan we terug naar de basis. Ik stroop graag de mouwen op 💪 voor wijken met verzorgd groen 🌿 en schone straten 🚮. Parken en pleinen worden levendige plekken voor alle generaties 👨‍👩‍👧‍👦.
🔧