6 op 10 plaatsverboden is voor recreatiedomeinen

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Uit recent opgevraagde cijfers blijkt dat 6 op 10 opgelegde plaatsverboden van toepassing is op recreatiedomeinen. Ik diende vorige zomer al een wetsvoorstel in dat een nationaal plaatsverbod voor relschoppers mogelijk maakt. De Raad van State gaf recent een positief advies voor het voorstel. Ik hoop dan ook op een snelle bespreking en goedkeuring zodat het wetsvoorstel volgende zomer toepasbaar is.

Elk jaar opnieuw worden recreatiedomeinen en openluchtzwembaden tijdens de warme zomermaanden geconfronteerd met bezoekers die amok komen maken. Dat is storend en beangstigend voor de andere gasten én voor het personeel. Vorige zomer diende ik reeds een wetsvoorstel in dat een nationaal toegangsverbod voor recreatiedomeinen mogelijk maakt. Ondertussen sprak ook de Raad van State zich positief uit over het voorstel, waardoor bespreking in het Parlement snel kan plaatsvinden. Dit wetsvoorstel zal er voor zorgen dat elk recreatiedomein heel efficiënt een overzicht zal hebben van mensen met een plaatsverbod over het hele land.

 

Cijfers

Dat een nationaal plaatsverbod nodig is werd opnieuw bevestigd door recent opgevraagde cijfers bij minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden. Sinds 1 juli 2021 werden 149 individuele plaatsverboden opgelegd. 91 daarvan waren specifiek van toepassing op recreatiedomeinen (61%). West-Vlaanderen is met 38 (telkens voor een recreatiegebied in Kortrijk) trieste koploper. De 54 andere plaatsverboden gelden voor bepaalde straten, pleinen, of andere ‘bepaalde afgebakende zones’, waaronder zelfs het stadhuis bijvoorbeeld.

De zomer komt eraan en de afgelopen jaren betekende dat ook telkens nieuws over relschoppers in de recreatiedomeinen. Toegangsverboden per recreatiedomein volstonden in het verleden duidelijk niet en zorgden er enkel voor dat de problematiek zich verplaatste. Om hieraan een einde te maken en een rustige zomer te garanderen moeten we het nationaal toegangsverbod mogelijk maken.

Nieuws

Uitreiking Brugse sportprijzen

De Brugse sportprijzen vormen het orgelpunt van het Brugse sportjaar. Verschillende sporters krijgen een trofee of medaille voor hun indrukwekkende prestaties van het voorbije kalenderjaar 2023. Eén sporter of sportclub wordt ook bekroond met de Trofee van Sportverdienste, omwille van een bijzondere jarenlange sportcarrière.

Opening sociaal woonproject Peterseliestraat

De voormalige militaire site in de Peterseliestraat in het centrum van Brugge werd herbestemd tot een siociaal huisvestingsproject. De site werd volledig opnieuw ingericht met respect voor het bestaande erfgoed. Er werden 28 sociale woningen ondergebracht en 52 appartementen. De tuin staat ook open voor de buurt.

Arbeidsongevallen met dienstwapens tot minimum beperken

Vorig jaar waren er 19 incidenten met dienstwapens bij de federale en lokale politie. Gemiddeld waren er de voorbije 5 jaar 21 arbeidsongevallen waarbij dienstwapens betrokken waren.