6 op 10 plaatsverboden is voor recreatiedomeinen

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Uit recent opgevraagde cijfers blijkt dat 6 op 10 opgelegde plaatsverboden van toepassing is op recreatiedomeinen. Ik diende vorige zomer al een wetsvoorstel in dat een nationaal plaatsverbod voor relschoppers mogelijk maakt. De Raad van State gaf recent een positief advies voor het voorstel. Ik hoop dan ook op een snelle bespreking en goedkeuring zodat het wetsvoorstel volgende zomer toepasbaar is.

Elk jaar opnieuw worden recreatiedomeinen en openluchtzwembaden tijdens de warme zomermaanden geconfronteerd met bezoekers die amok komen maken. Dat is storend en beangstigend voor de andere gasten én voor het personeel. Vorige zomer diende ik reeds een wetsvoorstel in dat een nationaal toegangsverbod voor recreatiedomeinen mogelijk maakt. Ondertussen sprak ook de Raad van State zich positief uit over het voorstel, waardoor bespreking in het Parlement snel kan plaatsvinden. Dit wetsvoorstel zal er voor zorgen dat elk recreatiedomein heel efficiënt een overzicht zal hebben van mensen met een plaatsverbod over het hele land.

 

Cijfers

Dat een nationaal plaatsverbod nodig is werd opnieuw bevestigd door recent opgevraagde cijfers bij minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden. Sinds 1 juli 2021 werden 149 individuele plaatsverboden opgelegd. 91 daarvan waren specifiek van toepassing op recreatiedomeinen (61%). West-Vlaanderen is met 38 (telkens voor een recreatiegebied in Kortrijk) trieste koploper. De 54 andere plaatsverboden gelden voor bepaalde straten, pleinen, of andere ‘bepaalde afgebakende zones’, waaronder zelfs het stadhuis bijvoorbeeld.

De zomer komt eraan en de afgelopen jaren betekende dat ook telkens nieuws over relschoppers in de recreatiedomeinen. Toegangsverboden per recreatiedomein volstonden in het verleden duidelijk niet en zorgden er enkel voor dat de problematiek zich verplaatste. Om hieraan een einde te maken en een rustige zomer te garanderen moeten we het nationaal toegangsverbod mogelijk maken.

Nieuws

vernieuwde atletiekpiste Sport Vlaanderen ingehuldigd

Brugge neemt vandaag een indrukwekkende sportieve horde. Eind oktober 2023 zijn de werkzaamheden gestart voor de renovatie van de atletiekpiste op de site Sport Vlaanderen en vandaag kunnen we het resultaat aan het grote publiek voorstellen. De piste kreeg een zeer grondige totaalrenovatie. Er werd een hedendaagse Mondo-toplaag voorzien die van absolute topkwaliteit is en in aanmerking komt voor wedstrijden en kampioenschappen op het hoogste niveau.  Ook alle kampnummers (werpnummers, hoogspringen, verspringen, …) werden van nieuwe infrastructuur voorzien. De vernieuwingen zorgen ervoor dat alle onderdelen van atletiek - onder meer hardlopen, hordelopen, discuswerpen, hink-stap-springen, hoogspringen, kogelslingeren, polsstokhoogspringen, verspringen, … - opnieuw degelijk en op topniveau kunnen worden beoefend.

randvoorwaarden vastgelegd herbestemming stationsgebouw

De NMBS besliste om de stationshal en de bovenliggende kantoren niet meer te gebruiken. De stad kijkt vooruit en wil voor deze ruimtes vastleggen wat hier in de toekomst mogelijk is. Het CBS besliste over de randvoorwaarden voor een toekomstige invulling.

Open Ruimte Plan Brugge

Het College van Burgemeester en Schepenen besliste om een Open Ruimte Plan voor Brugge op te maken. Dit is een plan om te investeren in open ruimte en die  ruimtes ook met elkaar te verbinden.