Brugge gaat olympisch

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

De Olympische Spelen zijn met Parijs dit jaar erg dichtbij. In dat kader gaat ook Stad Brugge de olympische tour op en wordt een uitgebreid programma opgezet voor jong en oud.

2024 is een olympisch jaar en we ontsteken de sportieve vlam ook in onze stad. We hopen uiteraard dat enkele Brugse topatleten het podium halen in Parijs, maar we koesteren ook de gedachte ‘deelnemen is belangrijker dan winnen’. Onze Sportdienst werkt drempelverlagend en binnen die filosofie zetten we een reeks activiteiten op voor alle Brugse sportievelingen: jong en oud, ervaren of minder ervaren, reguliere atleten of sporters met een beperking.

We starten met een jeugdolympiade voor scholen van 15 tot en met 19 april, in samenwerking met de mensen van het VHSI. Daarna volgt een hele week sportieve uitdaging voor gezinnen van 13 tot en met 18 mei. Zeven verenigingen krijgen ook een sportsubsidie voor hun evenement binnen het olympische thema en we hopen uiteraard op enkele Brugse topatleten in Parijs. We plannen rond deze projecten een sportieve promocampagne ‘Brugge gaat olympisch’. We creëerden een passend beeld als rode draad. Je zult het regelmatig zien opduiken in het Brugse stadsbeeld. Ook organisaties die een evenement opzetten met onze olympische subsidie zullen ons beeld gebruiken. Onze acties kaderen ten slotte binnen de ‘VIP2024’ uitdaging vanuit Sport Vlaanderen.”

Projecten

1/ Jeugdolympiade
15 tot en met 19 april

‘Beleef zelf de olympische droom’

Van 15 tot en met 19 april kunnen Brugse klassen van de derde graad basisonderwijs en het buitengewoon onderwijs deelnemen aan de Brugse jeugdolympiade. Plaats van afspraak is de sportzaal van het VHSI. Daar zullen de kinderen zichzelf kunnen testen op verschillende sportdisciplines, onder meer op gymnastiek, basketbal en hockey. Leerlingen van de derde graad van het VHSI zullen de sportieve tests afnemen en de kinderen introduceren in deze leuke manieren van bewegen. Er is plaats voor 600 kinderen, verspreid over verschillende dagen.

Praktisch:

  • Inschrijven gebeurt per klasgroep via de school.
  • Voor elke klas is er een sportief startpakket met scorekaarten, stickers en gadgets.
  • Deelnemen is gratis.

2/ Week van het gezin
13 tot en met 18 mei 

Van 13 tot en met 18 mei is het de beurt aan de Brugse gezinnen om zich van hun sportiefste kant te laten zien. We dagen hen een hele week uit en sluiten af met een sportief slotevenement. Sportdienst Brugge en VIVES-student Nathan Ilyano werken deze challenge verder uit. Volg de kanalen van de Sportdienst voor meer info.

3/ Brugse sportprojecten met olympische subsidie

Organisaties die een sportieve activiteit opzetten binnen het olympische thema konden vorig jaar een subsidieaanvraag indienen. Ondertussen zijn de bedragen toegekend en staan acht projecten op het programma. Het gaat om organisaties van:

  • BS Immaculata
  • Howest
  • AC Sodibrug
  • SIC
  • vzw Basics
  • BC De Koopmanners
  • De Brugsche Bowling

In totaal wordt 13.192 euro voorzien.

BS Immaculata – Imma-lympische Spelen

Van donderdag 20 juni tot dinsdag 25 juni organiseert basisschool Immaculata de ‘Imma-lympische Spelen’. De traditionele sportdag wordt zo een hele sportieve week. Er is aandacht voor de oorsprong, geschiedenis en tradities van de Spelen, én voor de verschillende disciplines vandaag. Ook de minder bekende en nieuwe sporten komen aan bod. De Paralympische Spelen krijgen aandacht en de kinderen zullen ook de terreinen en zalen van de site Xaverianen en Sport Vlaanderen van dichtbij leren kennen. Dit alles onder de slogan ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’.

Toegewezen bedrag: 1.882 euro

Howest – BE-NE Cup Exergaming

Dit gloednieuwe evenement wordt georganiseerd door de studenten uit de richting Sport en Bewegen van Howest. Het gaat om een tweedaagse – 18 en 19 maart 2024 – op de site van Sport Vlaanderen (Sportscube en Sportinnovatiecampus). 60 Nederlandse studenten van de Hogeschool Han zullen het opnemen tegen 60 Belgische studenten in een tornooi met exergaming, e-sports en arcade games, een combinatie van sporten en gamen. Howest werkt hiervoor samen met de Nederlandse Hogeschool Han.

Toegewezen bedrag: 2.500 euro

AC Sodibrug – Brugse Ekiden

AC Sodibrug zet op 1 september 2024 de Brugse Ekiden op. De Ekiden is een onderdeel in de wegatletiek, een marathon in estafettevorm die zijn oorsprong vindt in Japan. De werkzaamheden aan de atletiekpiste op de site Sport Vlaanderen moeten tegen dan achter de rug zijn en ze nodigen op die manier het ruime looppubliek uit om te genieten van de nieuwe infrastructuur en van een gezellig loopevenement.

Toegewezen bedrag: 1.900 euro

SICThe Future Olympics / WK You.Fo

Op zondag 30 juni 2024 vindt een groot evenement plaats op ’t Zand waar Bruggelingen en bezoekers kennis kunnen maken met nieuwe, mogelijks ook toekomstige olympische sporten. Enerzijds staat daarbij het Wereldkampioenschap You.Fo op het programma, anderzijds kunnen jong en oud de olympische sporten uittesten op deze centrale plaats in onze binnenstad. Op die manier zetten we Brugge als sportinnovatiestad extra op de kaart.

Toegewezen bedrag: 2.500 euro

vzw Basics – Olympics Move (omkadering BK Gymnastiek)

Tijdens het Belgisch Kampioenschap Gymnastiek van 18 tot en met 20 mei 2024 in de topsporthal van Sport Vlaanderen zet vzw BASICS! een nevenevent op om de Olympische en Paralympische Spelen in de kijker te zetten. Gymnastiek is één van de toonaangevende olympische sporten en verschillende topatleten zullen dat weekend in Brugge zijn, al dan niet geplaatst voor de Spelen. Vzw BASICS! voorziet initiaties van verschillende Olympische sporten, gekoppeld aan info, leuke weetjes en kennistestjes. Daarnaast zijn er demo’s en initiaties freerunning en parkour en techmove (bewegen in combinatie met games en apps). Dit event mikt op een zo ruim mogelijke doelgroep.

Toegewezen bedrag: 2.500 euro


BC De Koopmanners – Olympische Koopmansspelen

Op 6 juli organiseert Buurtcomité ‘De Koopmanners’ de Olympische Koopmansspelen 2024 op de Kruisvest tussen de Bonne-Chièremolen en de Sint-Janshuismolen. Ze mikken daarmee op buren, andere buurtcomités, vrienden en familie. Er wordt een sportdorp opgezet met ruimte voor de olympische discipline boogschieten, een dartstornooi, zaklopen en volksspelen. In het midden staat een tent voor food en drinks.

Toegewezen bedrag: 1.395 euro

 

Brugsche Bowling – Bowlympics 2024

Bowlen is één van meest populaire sporten bij de Special Olympics, ondanks dat het geen Olympische sport is. Parijs 2024 is de ideale gelegenheid om bowlen te promoten en in de kijker te werken bij het BOC. De Bowlympics op 2 juni 2024 in de Bowl Inn Brugge wordt een laagdrempelig tornooi voor iedereen die wil proeven van deze sport.

Toegewezen bedrag: 514 euro

 

4/ Brugse topatleten in Parijs

Een aantal Brugse atleten zijn in de running om onze kleuren te verdedigen in Parijs op de Olympische of Paralympische Spelen: Philip Milanov, Niels van Zandweghe, Tristan Vandenbussche, Arne Vanhove … We duimen mee voor hen en zetten hen – bij een definitieve selectie – passend in de kijker. Wordt vervolgd!

 

5/ Wat is VIP2024?

Onder de noemer ‘VIP2024 (Vlamingen in Parijs)’ daagt Sport Vlaanderen steden, scholen en sportclubs uit om iedereen aan het bewegen te krijgen en zo de olympische gedachte uit te dragen. Stad Brugge gaat de uitdaging aan. Zowel de organisatie van de Jeugdolympiade, de Week van het gezin en de promocampagne ‘Brugge gaat olympisch’ kaderen binnen deze challenge. Brugge gaat daarmee ook een sportieve strijd aan met andere Vlaamse en Brusselse steden. Alle steden maken kans op de hoofdprijs: acht tickets voor een bezoek aan de Olympische Spelen in Parijs.

De Jeugdolympiade, de Week van het gezin en de promotiecampagne kaderen binnen de VIP2024 (Vlamingen in Parijs) campagne van Sport Vlaanderen.

Nieuws

Deze zomer terug zwemmen in de Brugse reien

Op 29 juni 2024 is de zwemzone aan de Coupure opnieuw open. Liefhebbers van openwaterzwemmen kunnen er terecht tot en met zondag 1 september voor een frisse duik in onze Brugse Reien. Een unieke belevenis! De zwemzone bevindt zich aan de Coupure, met ingang aan de Predikherenrei. Zwemmen kan elke dag van 13.00 tot 20.00 uur. Redders houden een oogje in het zeil. Zwemmen is er gratis.

 

Terug sportstrand in zeebrugge deze zomer

De zomer komt eraan, wat betekent dat Sportdienst Brugge opnieuw inzet op het sportstrand in Zeebrugge. Sinds 15 juni is alles klaar en kun je genieten van een zomer vol sport, spel en plezier. Het sportstrand is de hele zomervakantie doorlopend open van 10.30 tot 17.30 uur en bevindt zich ter hoogte van het Badengebouw.

Tijdelijke bestemming voor voormalige Godelievekerk in Sint-Michiels

Begin 2023 kocht Stad Brugge de Godelievekerk in Sint-Michiels van de Emmaüsparochie tegen de prijs van 240.000 euro. In afwachting van een definitieve bestemming vinden nu al een aantal verenigingen / organisaties een tijdelijk onderdak in de voormalige kerk.