Herenhuis 'De Oude Steen' in Brugge is oudst bewaarde huis van Vlaanderen

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Vanaf de 12e eeuw groeide de stad Brugge uit tot een internationaal handelscentrum. En de Wollestraat speelde een belangrijke rol in die ontwikkeling. De naam van de straat refereert naar het stedelijk wolhuis dat er lag, een plek voor de opslag en handel van wol. De Wollestraat werd een belangrijke handelsstraat en verkeersader omdat diverse kelders van huizen in de straat in verbinding stonden met de kade aan de Kraanrei: het was een toplocatie. Vandaag is de  kelder van De Oude Steen de enige bewaarde middeleeuwse kelder in de straatDe huidige 19de-eeuwse bepleisterde lijstgevel laat niet vermoeden dat hierachter het oudst gedateerde pand van Brugge verscholen zit. Nochtans verwijst de naam de Oude Steen meteen naar de leeftijd van het pand. Samen met de Oude Burg vormt deze straat één van de oudste stadskwartieren.

De Oude Steen is een middeleeuws gebouw. Vandaag heeft het huis een neoclassicistische voorgevel uit de jaren 1880, en de bovengrondse verdiepingen dateren uit de 17de eeuw. Maar de kelder bevat nog delen van het originele middeleeuwse gebouw.

Gezien de historische waarde van het pand – ook voor de algemene bouwgeschiedenis van de stad Brugge – besloot het agentschap Onroerend Erfgoed om een oude balkenlaag in de kelder te dateren door een studie van de jaarringen in het hout.

De eiken balken zijn gemaakt van bomen die ergens tussen 1177 en 1205 gekapt zijn. Het eerdere vermoeden dat het pand aan de Wollestraat tot de oudste van Brugge behoort klopt! De Oude Steen is hiermee het oudst bewaarde en gedateerde woonhuis in Brugge, en heeft zijn naam dus niet gestolen.

Nieuws

Uitreiking Brugse sportprijzen

De Brugse sportprijzen vormen het orgelpunt van het Brugse sportjaar. Verschillende sporters krijgen een trofee of medaille voor hun indrukwekkende prestaties van het voorbije kalenderjaar 2023. Eén sporter of sportclub wordt ook bekroond met de Trofee van Sportverdienste, omwille van een bijzondere jarenlange sportcarrière.

Opening sociaal woonproject Peterseliestraat

De voormalige militaire site in de Peterseliestraat in het centrum van Brugge werd herbestemd tot een siociaal huisvestingsproject. De site werd volledig opnieuw ingericht met respect voor het bestaande erfgoed. Er werden 28 sociale woningen ondergebracht en 52 appartementen. De tuin staat ook open voor de buurt.

Arbeidsongevallen met dienstwapens tot minimum beperken

Vorig jaar waren er 19 incidenten met dienstwapens bij de federale en lokale politie. Gemiddeld waren er de voorbije 5 jaar 21 arbeidsongevallen waarbij dienstwapens betrokken waren.