Opening sociaal woonproject Peterseliestraat

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

De voormalige militaire site in de Peterseliestraat in het centrum van Brugge werd herbestemd tot een siociaal huisvestingsproject. De site werd volledig opnieuw ingericht met respect voor het bestaande erfgoed. Er werden 28 sociale woningen ondergebracht en 52 appartementen. De tuin staat ook open voor de buurt.

Het oorspronkelijke militair hospitaal in de Peterseliestraat werd gebouwd in 1872 naar het ontwerp van de Kortrijkse architect Hendrik Beyaert.   Dit was een zeer gekende architect die o.a. ook de hoofdzetel van de nationale bank van België en het Paleis der Natie in Brussel heeft ontworpen. Zijn beeltenis sierde ooit het voorlaatste briefje van 100 Belgische Frank.

Het gebouw was een ziekenhuis tot kort na WO II waarna het in gebruik werd genomen door administratieve eenheden van het  Belgisch leger.

In 2009 verliet het leger de kazerne in de Peterseliestraat en kreeg Vivendo de kans om, samen met de Stad Brugge, de site te herontwikkelen.

Het ontwerpteam Groep3 en LMS Vermeersch ging aan de slag en dacht samen met Vivendo,  Stad Brugge en de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen na over de toekomst van het voormalig militair domein.   De volledige site werd opnieuw ingericht waarbij de historische gebouwen werden omgevormd tot 28 sociale woningen.  Bijkomend werden er, na de sloop van een aantal loodsen, 52 nieuwe appartementen gebouwd met een ondergrondse parkeergarage.

Rond de woningen en appartementen werd een groene openbare parkzone aangelegd  naar het ontwerp van studiebureau Lobelle.   De groene binnentuin is een echte buurttuin met zitplekken, wandelpaden en speelwadi’s die voor alle omwonenden zal worden opengesteld. 

Vivendo kan zo aan 80 gezinnen een kwalitatieve, duurzame en betaalbare huisvesting aanbieden.  Op die manier werken we continu verder aan ons doel om betaalbaar wonen voor zoveel mogelijk alleenstaanden en gezinnen te realiseren in Brugge en ommeland.

 

Nieuws

1000 km voor Kom op tegen Kanker

15 voetbalvelden aan federale kantoorruimte staat leeg

De Federale regering kocht eind 2021 twee kantoorgebouwen in de buurt van het Noordstation. Onder andere het Crisiscentrum en de Staatsveiligheid moeten daar een plekje krijgen. Er was voorzien dat de werken in oktober 2023 zouden gefinaliseerd zijn. Intussen is dat al verschoven naar het voorjaar van 2026. 5 jaar leegstand dus! De Regie der Gebouwen wijst ondertussen op de ‘omvang en specificiteit’ van de werken als reden voor de vertraging. Ondertussen stapelen de kosten op.

Omgevingsvergunning verzekert duurzame toekomst van Sint-Godelieveabdij

Het college van burgmeester en schepenen heeft op 21 oktober 2024 beslist om een omgevingsvergunning af te leveren voor de Sint-Godelieveabdij in de Boeveriestraat.

In 2023 werd al een eerste omgevingsvergunning afgeleverd voor het restaureren van de tuinmuren. Toen werd ook een kleine deuropening heropend in te tuinmuur, dicht bij ‘The tower of balance’ van afgelopen Triënnale, waardoor bezoekers konden binnenkijken in de boomgaard”Met de huidige aanvraag wordt een grote stap gezet om een duurzame toekomst voor de abdij te verzekeren, waar de diverse tuinen een belangrijk deel van uitmaken. Het slot wordt gerestaureerd met onder andere aanpak van het schrijnwerk (deels herstel, deels nieuw), vernieuwen van de daken, inbrengen van hedendaagse technieken en isolatiemaatregelen.