Opening sociaal woonproject Peterseliestraat

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

De voormalige militaire site in de Peterseliestraat in het centrum van Brugge werd herbestemd tot een siociaal huisvestingsproject. De site werd volledig opnieuw ingericht met respect voor het bestaande erfgoed. Er werden 28 sociale woningen ondergebracht en 52 appartementen. De tuin staat ook open voor de buurt.

Het oorspronkelijke militair hospitaal in de Peterseliestraat werd gebouwd in 1872 naar het ontwerp van de Kortrijkse architect Hendrik Beyaert.   Dit was een zeer gekende architect die o.a. ook de hoofdzetel van de nationale bank van België en het Paleis der Natie in Brussel heeft ontworpen. Zijn beeltenis sierde ooit het voorlaatste briefje van 100 Belgische Frank.

Het gebouw was een ziekenhuis tot kort na WO II waarna het in gebruik werd genomen door administratieve eenheden van het  Belgisch leger.

In 2009 verliet het leger de kazerne in de Peterseliestraat en kreeg Vivendo de kans om, samen met de Stad Brugge, de site te herontwikkelen.

Het ontwerpteam Groep3 en LMS Vermeersch ging aan de slag en dacht samen met Vivendo,  Stad Brugge en de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen na over de toekomst van het voormalig militair domein.   De volledige site werd opnieuw ingericht waarbij de historische gebouwen werden omgevormd tot 28 sociale woningen.  Bijkomend werden er, na de sloop van een aantal loodsen, 52 nieuwe appartementen gebouwd met een ondergrondse parkeergarage.

Rond de woningen en appartementen werd een groene openbare parkzone aangelegd  naar het ontwerp van studiebureau Lobelle.   De groene binnentuin is een echte buurttuin met zitplekken, wandelpaden en speelwadi’s die voor alle omwonenden zal worden opengesteld. 

Vivendo kan zo aan 80 gezinnen een kwalitatieve, duurzame en betaalbare huisvesting aanbieden.  Op die manier werken we continu verder aan ons doel om betaalbaar wonen voor zoveel mogelijk alleenstaanden en gezinnen te realiseren in Brugge en ommeland.

 

Nieuws

Waterwijs Brugge

Brugge wordt Waterwijs. De naam verwijst naar een grootschalig Europees project, dat maximaal inzet op slim beheer van water en een betere waterkwaliteit voor de reien. Zo kan de Stad het hele jaar door optimaal voor het groen zorgen, ook in periodes van langere droogte. Waterwijs maakt deel uit van het klimaatadaptatieplan en wil van Brugge een klimaatrobuuste stad helpen maken. De reien spelen een sleutelrol in het verhaal. Brugge en de projectpartners krijgen zo’n zes miljoen euro steun van European Urban Initiative (EUI) voor de uitvoering.

 

Unieke pluktuin aan de Peter Benoitlaan te Sint-Andries

De groenzone aan de hoek van de Peter Benoitlaan en Ter Lindenhof is onlangs volledig heringericht. Het gebied, dat eerder weinig invulling had, kreeg een frisse en duurzame make-over met fruitbomen, een pluktuin en nieuwe recreatieve voorzieningen voor de buurt.

 

Beleidsprogramma Stad Brugge: 2025 - 2030 'Terug naar de basis. Verzorgd groen en schone straten.'

Vandaag stelde ik samen met mijn collega's het beleidsprogramma 2025-2030 voor onze stad voor 📅.
Het is voor mij het resultaat van veel gesprekken in de wijken, met medewerkers, onderzoek en gecijfer 📊. De Bruggeling wil een propere wijk: goed onderhouden, onkruidvrije plantvakken en een nette straat 🌳🚶‍♂️.
Samen met mijn team gaan we terug naar de basis. Ik stroop graag de mouwen op 💪 voor wijken met verzorgd groen 🌿 en schone straten 🚮. Parken en pleinen worden levendige plekken voor alle generaties 👨‍👩‍👧‍👦.
🔧