15 voetbalvelden aan federale kantoorruimte staat leeg

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

De Federale regering kocht eind 2021 twee kantoorgebouwen in de buurt van het Noordstation. Onder andere het Crisiscentrum en de Staatsveiligheid moeten daar een plekje krijgen. Er was voorzien dat de werken in oktober 2023 zouden gefinaliseerd zijn. Intussen is dat al verschoven naar het voorjaar van 2026. 5 jaar leegstand dus! De Regie der Gebouwen wijst ondertussen op de ‘omvang en specificiteit’ van de werken als reden voor de vertraging. Ondertussen stapelen de kosten op.

Toch kan ik mij niet van de indruk ontdoen dat er structureel iets schort bij de Regie. Afgelopen zomer bleek uit cijfers die ik opvroeg, dat kantoorruimtes ten grootte van 15 voetbalvelden leegstaan. Over andere soorten gebouwen kreeg ik zelfs geen cijfers. Door ‘softwareaanpassingen’ kon bovendien geen historisch overzicht van de leegstand geven.

Er is dus te weinig transparantie over de invulling van ons overheidspatrimonium. Daarnaast worden energetische audits opgestart om de energieprestaties van die gebouwen te verbeteren, maar ook hier ontbreekt een lange termijnvisie en een haalbaar plan. Slechts 34 van de 250 geplande audits sinds 2023 zijn afgerond. Dat betekent slechts 13%. 

De Regie der Gebouwen is een schip dat wil uitvaren, maar zonder kaart, zonder kompas én met te weinig bemanning.

Ik vroeg tijdens de plenaire vergadering waar de budgettaire vertaling blijft van het actieplan en welke maatregelen voorzien zijn om dat modern gebouwenbeheer te verzekeren.

 

Nieuws

1000 km voor Kom op tegen Kanker

Omgevingsvergunning verzekert duurzame toekomst van Sint-Godelieveabdij

Het college van burgmeester en schepenen heeft op 21 oktober 2024 beslist om een omgevingsvergunning af te leveren voor de Sint-Godelieveabdij in de Boeveriestraat.

In 2023 werd al een eerste omgevingsvergunning afgeleverd voor het restaureren van de tuinmuren. Toen werd ook een kleine deuropening heropend in te tuinmuur, dicht bij ‘The tower of balance’ van afgelopen Triënnale, waardoor bezoekers konden binnenkijken in de boomgaard”Met de huidige aanvraag wordt een grote stap gezet om een duurzame toekomst voor de abdij te verzekeren, waar de diverse tuinen een belangrijk deel van uitmaken. Het slot wordt gerestaureerd met onder andere aanpak van het schrijnwerk (deels herstel, deels nieuw), vernieuwen van de daken, inbrengen van hedendaagse technieken en isolatiemaatregelen.

Brugge biedt steun voor lessenreeks Aquagym voor kankerpatiënten

Enkele maanden terug kregen we het signaal dat de lessenreeks Aquagym voor kankerpatiënten in het Interbad om financiële redenen niet meer zou kunnen plaatsvinden. Een jammere zaak, zo vonden wij als Stadsbestuur. Wie geconfronteerd wordt met de ziekte, weet dat er vaak een lange weg af te leggen is. De weg naar genezing, maar ook de weg naar degelijke levenskwaliteit na de ziekte, is vaak lang en hard. Er blijven fysieke ongemakken sluimeren die medisch kunnen worden verholpen, maar waarbij ook sporten soelaas kan bieden.