'Bruggebeweegt'-app gelanceerd

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

De BruggeBeweegt-app, die Bruggelingen samen moet brengen aan de hand van beweegactiviteiten, krijgt een voorlopig digitale lancering. Het Vlaamse pilootproject wil alles wat momenteel toegelaten is qua lichaamsbeweging in Brugge met elkaar verbinden. Als dit Brugse pilootproject goed loopt, zal de app uitgebreid worden over heel Vlaanderen.

De Stad en Sport Vlaanderen startten begin 2020 met de uitwerking van een proefproject. Aan de hand van een app en met medewerking van ambassadeurs op buurtniveau worden inwoners gestimuleerd om samen te bewegen en te sporten. De app kreeg de naam BruggeBeweegt. Nog voor de lancering ondergroef de coronacrisis de basisdoelstelling, namelijk inwoners fysiek samen brengen via beweging. De app werd intussen aangepast aan de geldende maatregelen en krijgt een voorlopig digitale opstart.

De nood aan voldoende lichaamsbeweging is er nog steeds. Misschien wel nog meer dan voorheen. Samenkomen om te bewegen- vaak is het sociale aspect een belangrijke drijfveer- is momenteel echter aan strikte voorwaarden onderworpen. Dat weerhoudt ons er niet van om het project toch te starten.

De werking van veel sportclubs en fitnesscentra staat momenteel on hold. Ook het samenbrengen van beweegbendes- inwoners met gelijkaardige beweegvoorkeuren of -niveau- blijft voorlopig moeilijk. We vonden het, mede door de intussen versoepelde maatregelen, belangrijk om toch van start te gaan. De BruggeBeweegt-app maakt het de Bruggeling makkelijk om beweegaanbod in de buurt te vinden. Het is ook voor aanbieders van sport en beweging een tool om hun aanbod naar de Bruggeling te brengen, want we richten ons echt op het lokale niveau. Er staan momenteel al een aantal online beweeglessen en -mogelijkheden op de app, zoals online work-outs, yogasessies en indoor fietswork-outs. Verschillende Brugse sportverenigingen, personal trainers, gangmakers en studenten van Howest deden reeds hun inbreng. Ook de mooiste fiets-, wandel-, loop- en mountainbikeroutes op Brugs grondgebied staan op de app verzameld. Daarnaast kunnen Bruggelingen via de app hun vaste beweegbuddy vinden, iemand die in de buurt woont en dezelfde beweeginteresse heeft, om samen mee te sporten. Als laatste werd er ook een inspiratiebende opgericht. In deze tijden zijn mensen vaak creatiever dan anders. De gebruikers delen creatieve beweegideeën met elkaar en testen ze uit.

Sport Vlaanderen en Stad Brugge lanceren de #BruggeBeweegt app op vrijdag 15 mei. De gebruiker maakt een profiel aan op basis van een aantal korte vragen die peilen naar de beweeginteresses en -voorkeuren. Dit profiel zal de applicatie in staat stellen om een gepersonaliseerd aanbod te vinden voor die specifieke gebruiker en hem of haar ermee in contact brengen. Via quizzen en zelftesten zullen de gebruikers geprikkeld worden om (méér) te bewegen.

Een tweede fase van het project start op nadat de Nationale Veiligheidsraad sporten in groep opnieuw volledig toelaat. “Dan promoten we naast het online aanbod ook het regulier vrijblijvend aanbod van de Brugse sportaanbieders”, zegt schepen Demon. “De gebruikers kennen de aanbieders reeds via de app waardoor de stap naar het reguliere aanbod gemakkelijk gezet kan worden en de goede sportgewoontes die werden opgebouwd, voortgezet kunnen worden.”

De app Brugge Beweegt is te downloaden zowel voor iOS als Android.  Bruggelingen of organisaties die als gangmaker hun medewerking willen verlenen, kunnen ook terecht op www.bruggebeweegt.be of via [email protected].

Nieuws

Begeleid traject 'op naar Dwars door Brugge'

Zondag 12 mei 2024 is opnieuw een hoogdag voor loopliefhebbers in Brugge. De wedstrijd ‘Dwars door Brugge’ is dan aan de 43e editie toe en staat open voor alle loopniveaus. Wie ambitie heeft om deel te nemen en zich gezond en degelijk wil voorbereiden, kan aansluiten op het voorbereidingstraject ‘Op naar Dwars door Brugge’. Stad Brugge organiseert dit opnieuw samen met de studenten Sport & Bewegen van Howest.

Loketten in treinstations moeten openblijven

NMBS gaat in heel wat treinstations de loketuren beperken. Niet enkel in een klein landelijk station, maar ook in grote stations wordt er afgebouwd wordt. Onze stations moeten “levendige” ontmoetingsplekken zijn, “levendige” ontmoetingsplekken met meer treinen en met meer reizigers.

gebruik van camera's door civiele veiligheid en brandweer

In de commissie werd een wetsontwerp goedgekeurd voor het gebruik van camera's door diensten van de civiele veiligheid en brandweer. Er is gezocht naar een evenwicht tussen de bescherming van persoonsgegevens en het faciliteren van de opdrachten van de diensten van de civiele veiligheid door middel van cameragebruik. Het kader voorziet dan ook de nodige beschermingsmaatregelen. cd&v is daar tevreden mee. Het programma Big Brother mag dan wel aan een nieuw seizoen begonnen zijn, dat is zeker niet de lijn die cd&v wil doortrekken naar onze ganse maatschappij. Desalniettemin is het wel belangrijk dat we waar dat onze hulpdiensten vooruit kan helpen, technologie kunnen hanteren. De voordelen van het gebruik van camera’s voor verschillende van hun opdrachten, zoals branddetectie en -preventie of het in kaart brengen van een rampgebied, spreken voor zich.