'Bruggebeweegt'-app gelanceerd

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

De BruggeBeweegt-app, die Bruggelingen samen moet brengen aan de hand van beweegactiviteiten, krijgt een voorlopig digitale lancering. Het Vlaamse pilootproject wil alles wat momenteel toegelaten is qua lichaamsbeweging in Brugge met elkaar verbinden. Als dit Brugse pilootproject goed loopt, zal de app uitgebreid worden over heel Vlaanderen.

De Stad en Sport Vlaanderen startten begin 2020 met de uitwerking van een proefproject. Aan de hand van een app en met medewerking van ambassadeurs op buurtniveau worden inwoners gestimuleerd om samen te bewegen en te sporten. De app kreeg de naam BruggeBeweegt. Nog voor de lancering ondergroef de coronacrisis de basisdoelstelling, namelijk inwoners fysiek samen brengen via beweging. De app werd intussen aangepast aan de geldende maatregelen en krijgt een voorlopig digitale opstart.

De nood aan voldoende lichaamsbeweging is er nog steeds. Misschien wel nog meer dan voorheen. Samenkomen om te bewegen- vaak is het sociale aspect een belangrijke drijfveer- is momenteel echter aan strikte voorwaarden onderworpen. Dat weerhoudt ons er niet van om het project toch te starten.

De werking van veel sportclubs en fitnesscentra staat momenteel on hold. Ook het samenbrengen van beweegbendes- inwoners met gelijkaardige beweegvoorkeuren of -niveau- blijft voorlopig moeilijk. We vonden het, mede door de intussen versoepelde maatregelen, belangrijk om toch van start te gaan. De BruggeBeweegt-app maakt het de Bruggeling makkelijk om beweegaanbod in de buurt te vinden. Het is ook voor aanbieders van sport en beweging een tool om hun aanbod naar de Bruggeling te brengen, want we richten ons echt op het lokale niveau. Er staan momenteel al een aantal online beweeglessen en -mogelijkheden op de app, zoals online work-outs, yogasessies en indoor fietswork-outs. Verschillende Brugse sportverenigingen, personal trainers, gangmakers en studenten van Howest deden reeds hun inbreng. Ook de mooiste fiets-, wandel-, loop- en mountainbikeroutes op Brugs grondgebied staan op de app verzameld. Daarnaast kunnen Bruggelingen via de app hun vaste beweegbuddy vinden, iemand die in de buurt woont en dezelfde beweeginteresse heeft, om samen mee te sporten. Als laatste werd er ook een inspiratiebende opgericht. In deze tijden zijn mensen vaak creatiever dan anders. De gebruikers delen creatieve beweegideeën met elkaar en testen ze uit.

Sport Vlaanderen en Stad Brugge lanceren de #BruggeBeweegt app op vrijdag 15 mei. De gebruiker maakt een profiel aan op basis van een aantal korte vragen die peilen naar de beweeginteresses en -voorkeuren. Dit profiel zal de applicatie in staat stellen om een gepersonaliseerd aanbod te vinden voor die specifieke gebruiker en hem of haar ermee in contact brengen. Via quizzen en zelftesten zullen de gebruikers geprikkeld worden om (méér) te bewegen.

Een tweede fase van het project start op nadat de Nationale Veiligheidsraad sporten in groep opnieuw volledig toelaat. “Dan promoten we naast het online aanbod ook het regulier vrijblijvend aanbod van de Brugse sportaanbieders”, zegt schepen Demon. “De gebruikers kennen de aanbieders reeds via de app waardoor de stap naar het reguliere aanbod gemakkelijk gezet kan worden en de goede sportgewoontes die werden opgebouwd, voortgezet kunnen worden.”

De app Brugge Beweegt is te downloaden zowel voor iOS als Android.  Bruggelingen of organisaties die als gangmaker hun medewerking willen verlenen, kunnen ook terecht op www.bruggebeweegt.be of via [email protected].

Nieuws

Waterwijs Brugge

Brugge wordt Waterwijs. De naam verwijst naar een grootschalig Europees project, dat maximaal inzet op slim beheer van water en een betere waterkwaliteit voor de reien. Zo kan de Stad het hele jaar door optimaal voor het groen zorgen, ook in periodes van langere droogte. Waterwijs maakt deel uit van het klimaatadaptatieplan en wil van Brugge een klimaatrobuuste stad helpen maken. De reien spelen een sleutelrol in het verhaal. Brugge en de projectpartners krijgen zo’n zes miljoen euro steun van European Urban Initiative (EUI) voor de uitvoering.

 

Unieke pluktuin aan de Peter Benoitlaan te Sint-Andries

De groenzone aan de hoek van de Peter Benoitlaan en Ter Lindenhof is onlangs volledig heringericht. Het gebied, dat eerder weinig invulling had, kreeg een frisse en duurzame make-over met fruitbomen, een pluktuin en nieuwe recreatieve voorzieningen voor de buurt.

 

Beleidsprogramma Stad Brugge: 2025 - 2030 'Terug naar de basis. Verzorgd groen en schone straten.'

Vandaag stelde ik samen met mijn collega's het beleidsprogramma 2025-2030 voor onze stad voor 📅.
Het is voor mij het resultaat van veel gesprekken in de wijken, met medewerkers, onderzoek en gecijfer 📊. De Bruggeling wil een propere wijk: goed onderhouden, onkruidvrije plantvakken en een nette straat 🌳🚶‍♂️.
Samen met mijn team gaan we terug naar de basis. Ik stroop graag de mouwen op 💪 voor wijken met verzorgd groen 🌿 en schone straten 🚮. Parken en pleinen worden levendige plekken voor alle generaties 👨‍👩‍👧‍👦.
🔧