Aanstelling concessionaris voor Urban Sports site oude stelplaats De Lijn

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Toen Stad Brugge vorig jaar eigenaar werd van de oude stelplaats van De Lijn in Assebroek was duidelijk dat de ambities groot waren. Deze verouderde site krijgt een stevige opwaardering en wordt omgetoverd tot een aangename en hedendaagse parkomgeving voor Bruggelingen en buurtbewoners, én de loodsen krijgen een herbestemming als ‘Urban Sports area’.  

In dat kader ging de Stad eind vorig jaar op zoek naar een passende concessionaris voor de gebouwen. Op 8 november werd een infoavond opgezet voor geïnteresseerde organisaties. Zij konden tot zondag 8 januari een voorstel doorgeven. Uiteindelijk werden drie voorstellen ingediend. De projecten werden geëvalueerd door een beoordelingscommissie met medewerkers uit verschillende stadsdiensten en veldexperten.

Keuze voor ‘Urban Depot’

De Stad koos uiteindelijk voor het voorstel ‘Urban Depot: plek in beweging’ van de vzw Basics voor de verdere ontwikkeling van dit project. Vzw Basics gaat voor de uitwerking in zee met een aantal vaste partners: vzw Exception Movement, Boulder Halte, vzw De Driehoek en vzw De Stuyverij voor het participatie- en inspraaktraject.  

Het project ‘Urban Depot’ zal de hallen concreet invullen met ruimtes voor verschillende sporten en beantwoordt daarmee perfect aan de vraag van de Stad naar een multisport invulling. Er komt een ruimte voor freerunning/parkour, boulder en een multifunctionele invulling met focus op pickleball en 3x3 basketbal. Vzw Basics werkt voor het luik Parkour samen met de vzw Exeption Movement die ondertussen al 15 jaar ervaring heeft in de opbouw van kwaliteitsvolle en veilige infrastructuur voor deze urban sport, én die ook meebouwt aan de actieve cultuur en community rond Parkour. Met de organisatie Boulder Halte wil vzw Basics dan weer inzetten op het versterken en vergroten van de lokale klimscene. Binnen de ruimtes komt ook een passende horeca-uitbating. Met partner vzw De Driehoek kiest vzw Basics voor een niet-alledaags concept. Vzw De Driehoek wil ruimtes bieden vol speelplezier, creativiteit, fantasie, dialoog en verbondenheid. In Brugge zetten ze eerder al met veel succes het Speelveld op aan de Sint-Pietersplas. ‘Urban Depot’ moet ten slotte vooral een plek voor en door Bruggelingen en bezoekers worden en in dat kader zet het consortium ook in op inspraak en participatie voor verenigingen, organisaties en buurtbewoners. Assebroek is een van de dichtst bewoonde gebieden van Brugge, een degelijke integratie van het project in de buurt, op het vlak van toegankelijkheid en mobiliteit is dus cruciaal. Vzw Basics werkt voor het inspraaktraject samen met vzw De Stuyverij.

De Stad kiest voor de realisatie van dit project bewust voor een consortium van verschillende partners. Ze hebben immers elk hun eigen succesvolle werking en kunnen voortbouwen op hun ledenbestanden, communities en partnerschappen.

De keuze voor het project ‘Urban Depot’ was logisch en evident. Vzw Basics! heeft mooie referenties en is verankerd in onze stad. De vzw is al enkele jaren actief in Brugge met een sportief urban aanbod en telt vandaag zowat 500 leden, een mooi kapitaal aan potentiële bezoekers. We kiezen met deze vzw dus voor een organisatie met een groot draagvlak in onze stad en met een grote draagkracht voor dit project. We zijn ervan overtuigd dat zij deze plek op een zeer hippe, hedendaagse manier tot leven zullen brengen. We appreciëren ook heel erg de open mind van de vzw binnen hun samenwerking met verschillende partners. Dit werd expliciet ook gevraagd binnen het bestek. Vzw Basics werkt samen met verschillende partners voor het sportaanbod, maar ze wil ook de buurt mee betrekken in de uitbouw van het project. In aanloop naar hun kandidatuur peilde de vzw al naar de mening van de buurtbewoners in een bevraging via sociale media. Een initiatief waar wij als Stad uiteraard volledig achter staan. Inspraak en participatie zijn binnen ons stedelijke beleid van cruciaal belang.

Verdere stappen

Dit ‘Urban Depot’ wordt op korte termijn een nieuwe bruisende  ontmoetingsplek voor en van onze Bruggelingen, maar ook en vooral van deze buurt. Dit wordt een nieuwe hippe, creatieve en sportieve hotspot voor jongeren, maar ook jonge gezinnen met kinderen zullen hier thuis zijn, iets oudere sportievelingen zullen hier een hedendaags aanbod aan sporten vinden, én zelfs onze senioren zullen kunnen genieten van de nieuw aangelegde parkomgeving. Op een boogscheut van deze site bevindt zich bovendien de site van Sport Vlaanderen. We onderzoeken op welke manier een doorsteek mogelijk is richting die terreinen met veel groen, sportfaciliteiten en parkeergelegenheid. Op die manier willen we dit project ook een passende en degelijke mobiliteitsafwikkeling geven. We zorgen alvast voor een kiss en ride zone op het terrein zelf, voor voldoende fietsstallingen – een groot deel van de bezoekers zal op die manier naar hier afzakken – maar we mikken ook op voldoende nabijgelegen parkeergelegenheid voor de site.

Nieuws

Terug sportstrand in zeebrugge deze zomer

De zomer komt eraan, wat betekent dat Sportdienst Brugge opnieuw inzet op het sportstrand in Zeebrugge. Sinds 15 juni is alles klaar en kun je genieten van een zomer vol sport, spel en plezier. Het sportstrand is de hele zomervakantie doorlopend open van 10.30 tot 17.30 uur en bevindt zich ter hoogte van het Badengebouw.

Tijdelijke bestemming voor voormalige Godelievekerk in Sint-Michiels

Begin 2023 kocht Stad Brugge de Godelievekerk in Sint-Michiels van de Emmaüsparochie tegen de prijs van 240.000 euro. In afwachting van een definitieve bestemming vinden nu al een aantal verenigingen / organisaties een tijdelijk onderdak in de voormalige kerk.

125 jaar Cercle Brugge

Cercle Brugge maakt vandaag furore onder het motto ‘1 keer groen, altijd groen’, maar Cercle is allerminst een ‘groentje’ in Brugge. Dit jaar viert ‘onze ploeg van ’t Stad’ de 125ste verjaardag. De geschiedenis gaat dus terug tot 1899 wanneer de broeders Xaverianen binnen een oud-leerlingenverenigingen een sportieve ‘Cercle’ oprichten. Eerst nog met cricket en tennis, maar al snel werd voetbal de meest succesvolle tak.