Afvaloverlast in de binnenstad wordt eindelijk aangepakt

Publicatiedatum

Tags

Brugge

Auteur

Bart Lambrecht

Deel dit artikel

Stad Brugge neemt gerichte maatregelen om het afval- en zwerfvuilprobleem in de binnenstad, veroorzaakt door take away-handelszaken, aan te pakken. Vooral in drukbezochte toeristische gebieden zoals de Breidelstraat, Markt en Steenstraat wordt vastgesteld dat afval van take-awayproducten zoals koffiebekers, frietbakjes en ijsverpakkingen het straatbeeld ontsiert. Openbare vuilnisbakken raken hierdoor overbelast, of afval wordt eenvoudigweg op straat gegooid. Om dit aan te pakken, worden handelszaken via een brief aangespoord hun verantwoordelijkheid op te nemen voor het afval in en rond hun zaak.

De stad grijpt nu in met concrete maatregelen en past het reglement aan om op korte termijn resultaat te boeken. Uit observaties blijkt dat sommige uitbaters zich niet houden aan het bestaande afvalreglement, dat hen verplicht om voldoende, goed zichtbare en bereikbare afvalmanden aan de gevel of in het publiek toegankelijke gedeelte van hun zaak te voorzien. Ook de verplichting om zwerfvuil in de onmiddellijke omgeving van hun handelszaak zelf op te ruimen, wordt vaak genegeerd. Eerdere brieven om hen hierop te wijzen bleven zonder gevolg.

Klanten deponeren hun afval vaak in de openbare vuilnisbakken in de buurt van deze handelszaken, waardoor deze op drukke dagen tot zes keer per dag geledigd moeten worden. In uitzonderlijke gevallen worden zelfs extra containers geplaatst, wat een negatieve impact heeft op de mobiliteit en het stadsbeeld.

Door de inzet van ondergrondse afvalcontainers is de situatie in sommige drukke winkelstraten reeds verbeterd. Het aantal ophaalbeurten kon worden teruggebracht tot twee à drie keer, afhankelijk van de schoolvakantieperiodes. Tijdens piekmomenten worden ook extra vuilnisbakken geplaatst, bijvoorbeeld in de buurt van de Sint-Salvatorskathedraal.

Volgens het aangepaste reglement moeten alle betrokken handelszaken tijdens de openingsuren minstens één vuilnisbak van minimum 100 liter, met een opening van minstens 0,06 m², buiten tegen hun gevel plaatsen. Deze vuilnisbak moet regelmatig worden geledigd en mag niet meer dan 90% gevuld zijn. Voor acht handelszaken waar steekproeven plaatsvonden, wordt deze verplichting verdubbeld. De betrokken handelaars worden hiervan per brief op de hoogte gebracht. Indien zij zich niet aan de regels houden, kan een GAS-boete volgen.

Nieuws

Vijver Koude Keuken gezuiverd

De vijver van de Koude Keuken is een populaire plek voor vissers dankzij de vele karpers. Ook de Brugse IJsberen nemen er wekelijks een frisse duik, en Duikclub RDS gebruikt de vijver als oefenterrein. Na grondig onderzoek neemt Stad Brugge nu maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren. In totaal wordt 4.500 kilogram coccolietenkrijt met een stadsboot over het water verspreid.

 

Wiletjesplezier: pumptrack on tour

Stad Brugge blijft inzetten op buitenspeelplezier en sport met een mobiele pumptrack: een golvend parcours dat jong en oud uitnodigt om op een leuke en sportieve manier te bewegen. In juni staat de pumptrack opgesteld in het Sint-Donaaspark in Zeebrugge. Daarna reist ze verder naar andere Brugse wijken, waar ze telkens een maand blijft staan. Met deze installatie wil de stad kinderen en jongeren aanmoedigen om meer buiten te spelen.

 

Nieuwe looproutes in Sint-Michiels

Brugge heeft er drie nieuwe ‘Loopbanen’ bij: bewegwijzerde routes van Sport Vlaanderen, gelegen in de buurt van het station aan de kant van Sint-Michiels. Deze routes — een groene lus van 1,7 kilometer, een blauwe van 4,2 kilometer en een oranje van 7 kilometer — zijn ideaal voor werknemers van omliggende bedrijven en overheidsdiensten, maar ook voor studenten van de nabijgelegen (hoge)scholen.