Begeleid traject 'op naar Dwars door Brugge'

Publicatiedatum

Auteur

Kim Lamote

Deel dit artikel

Zondag 12 mei 2024 is opnieuw een hoogdag voor loopliefhebbers in Brugge. De wedstrijd ‘Dwars door Brugge’ is dan aan de 43e editie toe en staat open voor alle loopniveaus. Wie ambitie heeft om deel te nemen en zich gezond en degelijk wil voorbereiden, kan aansluiten op het voorbereidingstraject ‘Op naar Dwars door Brugge’. Stad Brugge organiseert dit opnieuw samen met de studenten Sport & Bewegen van Howest.

 

Dwars door Brugge’ is dé Brugse klassieker voor loopliefhebbers, van jong tot oud, van getrainde atleten tot bescheiden liefhebbers. Uit onze studie sportparticipatie vorig jaar bleek dat lopen na fietsen op de tweede plaats staat in de top 3 van favoriete sporten in onze stad. Het mag dan ook niet verwonderen dat we deze stadsloop zo toegankelijk mogelijk willen maken voor iedereen. Met dat doel werd enkele jaren terug het begeleidingstraject ‘Op naar Dwars door Brugge’ opgestart, in een mooie samenwerking met Howest. Het concept is eenvoudig. Binnen dit traject worden deelnemers klaargestoomd om deze Brugse loopklassieker succesvol af te ronden. Ze krijgen daarbij begeleiding van beweegcoaches (studenten Sport & Bewegen van Howest) die hen minstens twee keer per week laten trainen. We mikken telkens op verschillende doelgroepen. Vorig jaar was er voor het eerst een traject voor diabetici waaraan 32 mensen deelnamen. Dit jaar wordt voor het eerst een traject opgezet voor blinden en slechtziende deelnemers in samenwerking met Spermalie. Wie wil, kan zich inschrijven via de school. Ook diabetici krijgen net als vorig jaar de kans om in te schrijven voor het traject, zowel voor de 5 als de 15 km. 

Daarnaast is er ook opnieuw een traject voor reguliere deelnemers voor de 5 of 15 km. Op basis van een eenvoudige proef wordt hun beginniveau bepaald en werken de studenten een persoonlijk trainingsschema uit. Daarna worden ze gedurende een tiental weken in kleine groepjes begeleid. Er zijn één tot twee trainingen per week. Je kunt zowel individueel inschrijven als in groep. Bij elk traject wordt ook een ticket voor ‘Dwars door Brugge’ aangeboden.

Inschrijven voor ‘Op naar Dwars door Brugge’ (regulier traject en diabetici) kan tot 25 februari 2024. Voor het reguliere traject betaal je 25 euro. Diabetici die deelnemen aan het traject voor de 5 km, doen dat gratis.

 

Info www.brugge.be/opnaardwarsdoorbrugge

Nieuws

Loketten in treinstations moeten openblijven

NMBS gaat in heel wat treinstations de loketuren beperken. Niet enkel in een klein landelijk station, maar ook in grote stations wordt er afgebouwd wordt. Onze stations moeten “levendige” ontmoetingsplekken zijn, “levendige” ontmoetingsplekken met meer treinen en met meer reizigers.

gebruik van camera's door civiele veiligheid en brandweer

In de commissie werd een wetsontwerp goedgekeurd voor het gebruik van camera's door diensten van de civiele veiligheid en brandweer. Er is gezocht naar een evenwicht tussen de bescherming van persoonsgegevens en het faciliteren van de opdrachten van de diensten van de civiele veiligheid door middel van cameragebruik. Het kader voorziet dan ook de nodige beschermingsmaatregelen. cd&v is daar tevreden mee. Het programma Big Brother mag dan wel aan een nieuw seizoen begonnen zijn, dat is zeker niet de lijn die cd&v wil doortrekken naar onze ganse maatschappij. Desalniettemin is het wel belangrijk dat we waar dat onze hulpdiensten vooruit kan helpen, technologie kunnen hanteren. De voordelen van het gebruik van camera’s voor verschillende van hun opdrachten, zoals branddetectie en -preventie of het in kaart brengen van een rampgebied, spreken voor zich.

Beweegbank in sportpark Gulden Kamer

Sporten en bewegen, hoeft niet altijd op topniveau of in een sporthal. Ze kunnen bescheiden en laagdrempelig starten, én dan vormt deze Beweegbank een uitstekende tool.