Beweegbank in sportpark Gulden Kamer

Publicatiedatum

Auteur

Kim Lamote

Deel dit artikel

Sporten en bewegen, hoeft niet altijd op topniveau of in een sporthal. Ze kunnen bescheiden en laagdrempelig starten, én dan vormt deze Beweegbank een uitstekende tool.

De Beweegbank is een houten zitbank waarop je stabiliteits- en krachtoefeningen kunt doen. Elke bank heeft zes oefenstations of fitnesselementen, goed voor meer dan 250 mogelijke lichaamsoefeningen.

Per station zijn er vijf moeilijkheidsniveaus. Je kunt dus zelf kiezen hoe zwaar je jouw training maakt. Een infopaneel verduidelijkt welke oefeningen je kunt doen. Bovendien kun je gebruikmaken van de gratis IPitup app voor een individueel aangepast trainingsschema. Op de vraag ‘voor wie is deze Beweegbank geschikt?’, is het antwoord dus heel simpel: iedereen, ongeacht niveau of leeftijd. De vzw IPitup wil mensen aanzetten om op een eenvoudige manier te bewegen in de publieke ruimte. De Beweegbank is een van hun realisaties.  

De stedelijke Sportraad bleek erg enthousiast over dit toestel en vroeg de Stad om er – met hun financiële steun – nog één op Brugs grondgebied te plaatsen. Er staat al een Beweegbank aan Sport Vlaanderen. De Sportraad stond in voor 8.380 euro voor de bank en 1.754 euro voor de plaatsing.

We kozen uiteindelijk voor de Geralaan, hier aan sportpark De Gulden Kamer in Sint-Kruis, omwille van de mooie en strategische ligging. De Gulden Kamer is een druk bezocht sportcomplex, het groen en de open ruimte rondom het complex zijn erg geliefd bij buurtbewoners en sportievelingen.

De Beweegbank mikt op een heel ruim publiek en dat is hier in elk geval aanwezig. De Gulden Kamer huisvest heel wat sportverenigingen, maar ook jongeren zijn hier thuis via de jeugdbewegingen, aan de overkant bevindt zich het WZC Van Zuylen én er zijn uiteraard ook heel wat toevallige voorbijgangers.

De Beweegbank staat ook naast een erg populair loop- en fietstraject. Ze past hier dus uitmuntend, want de bank is, zoals gezegd, geschikt voor iedereen: jong en oud, getrainde of minder getrainde sportievelingen. Iedereen die wil, kan hier een sportieve sessie starten, én voor de wat oudere gebruikers biedt de bank ook de mogelijkheid om tussen het bewegen door, wat te rusten.

De Beweegbank biedt onnoemelijk veel mogelijkheden. Je kunt de IPitup app downloaden met tips en oefeningen en hier individueel gaan sporten, maar ook voor coaches of personal trainers biedt deze bank mogelijkheden. Wie zin heeft, kan hier sportsessies organiseren met vrienden of buurtbewoners, dus in die zin heeft de bank ook een sociale functie en kunnen hier bescheiden sportieve communities ontstaan.

We mikken daarnaast ook op de senioren van WZC Van Zuylen hier aan de overkant, want ook voor deze leeftijdscategorie zijn aangepaste, lichte beweegoefeningen mogelijk. De Beweegbank bevindt zich op één van onze zitbankenroutes die onze oudere bevolking de mogelijkheid geeft om zo lang mogelijk in beweging te blijven. Voor elke sportieveling wat wils dus.

 

 

 

 

Nieuws

Begeleid traject 'op naar Dwars door Brugge'

Zondag 12 mei 2024 is opnieuw een hoogdag voor loopliefhebbers in Brugge. De wedstrijd ‘Dwars door Brugge’ is dan aan de 43e editie toe en staat open voor alle loopniveaus. Wie ambitie heeft om deel te nemen en zich gezond en degelijk wil voorbereiden, kan aansluiten op het voorbereidingstraject ‘Op naar Dwars door Brugge’. Stad Brugge organiseert dit opnieuw samen met de studenten Sport & Bewegen van Howest.

Loketten in treinstations moeten openblijven

NMBS gaat in heel wat treinstations de loketuren beperken. Niet enkel in een klein landelijk station, maar ook in grote stations wordt er afgebouwd wordt. Onze stations moeten “levendige” ontmoetingsplekken zijn, “levendige” ontmoetingsplekken met meer treinen en met meer reizigers.

gebruik van camera's door civiele veiligheid en brandweer

In de commissie werd een wetsontwerp goedgekeurd voor het gebruik van camera's door diensten van de civiele veiligheid en brandweer. Er is gezocht naar een evenwicht tussen de bescherming van persoonsgegevens en het faciliteren van de opdrachten van de diensten van de civiele veiligheid door middel van cameragebruik. Het kader voorziet dan ook de nodige beschermingsmaatregelen. cd&v is daar tevreden mee. Het programma Big Brother mag dan wel aan een nieuw seizoen begonnen zijn, dat is zeker niet de lijn die cd&v wil doortrekken naar onze ganse maatschappij. Desalniettemin is het wel belangrijk dat we waar dat onze hulpdiensten vooruit kan helpen, technologie kunnen hanteren. De voordelen van het gebruik van camera’s voor verschillende van hun opdrachten, zoals branddetectie en -preventie of het in kaart brengen van een rampgebied, spreken voor zich.