bewoners woonzorgcentra maken ex-voto's voor Reiefestival

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

De eerste editie van het Reiefestival, met het  thema ‘Geloof’ komt dichterbij. Het wordt een festival dat zijn gelijke niet kent, al was het maar omdat het prachtige buitendecor, op en langs onze reitjes, uniek is.  Ook de inbreng van Bruggelingen mag niet ontbreken in dit mooie festival. 

Meer nog: hun betrokkenheid is, zoals in de meeste projecten van Brugge Plus, cruciaal. Verschillende voorstellingen van het Reiefestival nodigen Bruggelingen uit om deel te nemen: zo werken de leerlingen van hotel- en toerismeschool Spermalie mee aan een installatie en kan het grote publiek voor een ander project in een grote mast op de Burg wensen achterlaten. 

Eén van de voorstellingen is P.G.R. of Pro Gratia Recepta, een creatie van de Italiaanse kunstenares Azzurra De Gregorio. Pro Gratia Recepta betekent: ‘voor de ontvangen gunst’. In vele geloven en culturen droegen - of drágen - mensen votiefbeeldjes of geloofsoffers op aan iemand. Die iemand kan een godheid of een mens zijn die men wil bedanken voor hulp, genezing of troost. Tijdens de hele duur van het driedaags Reiefestival zullen mensen tijdens workshops in de Poortersloge zelf zo’n votiefbeeldje kunnen maken. Die beeldjes worden dan op zondag 20 augustus meegedragen in de processie langs de reien. 

Zes woonzorgcentra, waaronder Westervier, gingen in op ons voorstel om met de bejaarden ex voto beeldjes te maken. Ook het dagcentrum De Nieuwe Notelaar en het ontmoetingshuis Fika-huis doen mee. In totaal zullen niet minder dan 180 deelnemers hun eigen ex voto maken. 

Nieuws

Begeleid traject 'op naar Dwars door Brugge'

Zondag 12 mei 2024 is opnieuw een hoogdag voor loopliefhebbers in Brugge. De wedstrijd ‘Dwars door Brugge’ is dan aan de 43e editie toe en staat open voor alle loopniveaus. Wie ambitie heeft om deel te nemen en zich gezond en degelijk wil voorbereiden, kan aansluiten op het voorbereidingstraject ‘Op naar Dwars door Brugge’. Stad Brugge organiseert dit opnieuw samen met de studenten Sport & Bewegen van Howest.

Loketten in treinstations moeten openblijven

NMBS gaat in heel wat treinstations de loketuren beperken. Niet enkel in een klein landelijk station, maar ook in grote stations wordt er afgebouwd wordt. Onze stations moeten “levendige” ontmoetingsplekken zijn, “levendige” ontmoetingsplekken met meer treinen en met meer reizigers.

gebruik van camera's door civiele veiligheid en brandweer

In de commissie werd een wetsontwerp goedgekeurd voor het gebruik van camera's door diensten van de civiele veiligheid en brandweer. Er is gezocht naar een evenwicht tussen de bescherming van persoonsgegevens en het faciliteren van de opdrachten van de diensten van de civiele veiligheid door middel van cameragebruik. Het kader voorziet dan ook de nodige beschermingsmaatregelen. cd&v is daar tevreden mee. Het programma Big Brother mag dan wel aan een nieuw seizoen begonnen zijn, dat is zeker niet de lijn die cd&v wil doortrekken naar onze ganse maatschappij. Desalniettemin is het wel belangrijk dat we waar dat onze hulpdiensten vooruit kan helpen, technologie kunnen hanteren. De voordelen van het gebruik van camera’s voor verschillende van hun opdrachten, zoals branddetectie en -preventie of het in kaart brengen van een rampgebied, spreken voor zich.