bewoners woonzorgcentra maken ex-voto's voor Reiefestival

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

De eerste editie van het Reiefestival, met het  thema ‘Geloof’ komt dichterbij. Het wordt een festival dat zijn gelijke niet kent, al was het maar omdat het prachtige buitendecor, op en langs onze reitjes, uniek is.  Ook de inbreng van Bruggelingen mag niet ontbreken in dit mooie festival. 

Meer nog: hun betrokkenheid is, zoals in de meeste projecten van Brugge Plus, cruciaal. Verschillende voorstellingen van het Reiefestival nodigen Bruggelingen uit om deel te nemen: zo werken de leerlingen van hotel- en toerismeschool Spermalie mee aan een installatie en kan het grote publiek voor een ander project in een grote mast op de Burg wensen achterlaten. 

Eén van de voorstellingen is P.G.R. of Pro Gratia Recepta, een creatie van de Italiaanse kunstenares Azzurra De Gregorio. Pro Gratia Recepta betekent: ‘voor de ontvangen gunst’. In vele geloven en culturen droegen - of drágen - mensen votiefbeeldjes of geloofsoffers op aan iemand. Die iemand kan een godheid of een mens zijn die men wil bedanken voor hulp, genezing of troost. Tijdens de hele duur van het driedaags Reiefestival zullen mensen tijdens workshops in de Poortersloge zelf zo’n votiefbeeldje kunnen maken. Die beeldjes worden dan op zondag 20 augustus meegedragen in de processie langs de reien. 

Zes woonzorgcentra, waaronder Westervier, gingen in op ons voorstel om met de bejaarden ex voto beeldjes te maken. Ook het dagcentrum De Nieuwe Notelaar en het ontmoetingshuis Fika-huis doen mee. In totaal zullen niet minder dan 180 deelnemers hun eigen ex voto maken. 

Nieuws

Deze zomer terug zwemmen in de Brugse reien

Op 29 juni 2024 is de zwemzone aan de Coupure opnieuw open. Liefhebbers van openwaterzwemmen kunnen er terecht tot en met zondag 1 september voor een frisse duik in onze Brugse Reien. Een unieke belevenis! De zwemzone bevindt zich aan de Coupure, met ingang aan de Predikherenrei. Zwemmen kan elke dag van 13.00 tot 20.00 uur. Redders houden een oogje in het zeil. Zwemmen is er gratis.

 

Terug sportstrand in zeebrugge deze zomer

De zomer komt eraan, wat betekent dat Sportdienst Brugge opnieuw inzet op het sportstrand in Zeebrugge. Sinds 15 juni is alles klaar en kun je genieten van een zomer vol sport, spel en plezier. Het sportstrand is de hele zomervakantie doorlopend open van 10.30 tot 17.30 uur en bevindt zich ter hoogte van het Badengebouw.

Tijdelijke bestemming voor voormalige Godelievekerk in Sint-Michiels

Begin 2023 kocht Stad Brugge de Godelievekerk in Sint-Michiels van de Emmaüsparochie tegen de prijs van 240.000 euro. In afwachting van een definitieve bestemming vinden nu al een aantal verenigingen / organisaties een tijdelijk onderdak in de voormalige kerk.