Big Jump

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Op zondag 9 juli om 15.00 uur neemt ook Brugge deel aan de Big Jump. De Big Jump is een jaarlijkse internationale ecologische ludieke actie om de povere waterkwaliteit van rivieren en waterlopen onder de aandacht van een breed publiek te brengen. Op verschillende plaatsen in Europa springen mensen op hetzelfde moment in rivieren, vijvers en kanalen om de vraag naar proper en gezond (zwem)water kracht bij te zetten. De organisatie is in handen van Goodplanet.  

Brugge sluit daarmee aan op heel wat andere steden en gemeenten in ons land, onder meer Gent, Antwerpen, Oostende, Kortrijk, … In 2022 namen meer dan 1.000 mensen deel op maar liefst 17 locaties. Dit jaar hebben al 25 steden of gemeenten in ons land toegezegd.

Dit jaar heeft GoodPlanet ervoor gekozen om zich te concentreren op het plastic in onze rivieren. De Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) verplicht ons om tegen 2027 ál onze waterlopen in goede kwaliteit te hebben. Momenteel voldoen er weinig waterlopen aan de norm die wordt vooropgesteld en dat willen we veranderen. Microplastics zijn ook een steeds groter probleem: onzichtbaar komen ze in water en onze voedselketen terecht. Voor deze 18e Big Jump werkt GoodPlanet daarom samen met River Cleanup, een Belgische non-profit organisatie die zich wereldwijd inzet voor plasticvrije rivieren.

Ook dit jaar nemen we deel aan de Big Jump. We kiezen heel symbolisch voor de zwemzone aan de Coupure om het water in te springen. We leveren immers al jaren heel wat inspanningen om onze wereldbefaamde Reitjes proper te houden. Het resultaat is deze aantrekkelijke zwemzone van 110 meter met een recreatief en sportief gedeelte. Openwaterzwemmen is erg populair, maar dat kan alleen in proper water. Met de Big Jump willen we samen met tientallen andere steden in ons land een krachtig signaal geven. Dit jaar ligt de nadruk op te veel plastic in onze rivieren. Deze Big Jump is dan ook een prangende oproep om beter te doen. We hopen met deze actie onze bewoners en bezoekers te sensibiliseren, maar ook te activeren om hier in de toekomst meer aandacht voor te hebben. Je kunt eigenlijk elke dag inspanningen leveren. Gooi je bijvoorbeeld al je afval niet op straat, en spaar zo mee onze waterlopen. We deden een ruime oproep om vandaag mee te springen. Wie de sprong waagt, kan bovendien zijn of haar naam op ons bord schrijven om de actie nog wat kracht bij te zetten. Het bord is voorzien van ons stadslogo en de slogan van de Big Jump 2023. We laten het bord staan als signaal naar onze bezoekers. 

Nieuws

Terug sportstrand in zeebrugge deze zomer

De zomer komt eraan, wat betekent dat Sportdienst Brugge opnieuw inzet op het sportstrand in Zeebrugge. Sinds 15 juni is alles klaar en kun je genieten van een zomer vol sport, spel en plezier. Het sportstrand is de hele zomervakantie doorlopend open van 10.30 tot 17.30 uur en bevindt zich ter hoogte van het Badengebouw.

Tijdelijke bestemming voor voormalige Godelievekerk in Sint-Michiels

Begin 2023 kocht Stad Brugge de Godelievekerk in Sint-Michiels van de Emmaüsparochie tegen de prijs van 240.000 euro. In afwachting van een definitieve bestemming vinden nu al een aantal verenigingen / organisaties een tijdelijk onderdak in de voormalige kerk.

125 jaar Cercle Brugge

Cercle Brugge maakt vandaag furore onder het motto ‘1 keer groen, altijd groen’, maar Cercle is allerminst een ‘groentje’ in Brugge. Dit jaar viert ‘onze ploeg van ’t Stad’ de 125ste verjaardag. De geschiedenis gaat dus terug tot 1899 wanneer de broeders Xaverianen binnen een oud-leerlingenverenigingen een sportieve ‘Cercle’ oprichten. Eerst nog met cricket en tennis, maar al snel werd voetbal de meest succesvolle tak.