Big Jump

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Op zondag 9 juli om 15.00 uur neemt ook Brugge deel aan de Big Jump. De Big Jump is een jaarlijkse internationale ecologische ludieke actie om de povere waterkwaliteit van rivieren en waterlopen onder de aandacht van een breed publiek te brengen. Op verschillende plaatsen in Europa springen mensen op hetzelfde moment in rivieren, vijvers en kanalen om de vraag naar proper en gezond (zwem)water kracht bij te zetten. De organisatie is in handen van Goodplanet.  

Brugge sluit daarmee aan op heel wat andere steden en gemeenten in ons land, onder meer Gent, Antwerpen, Oostende, Kortrijk, … In 2022 namen meer dan 1.000 mensen deel op maar liefst 17 locaties. Dit jaar hebben al 25 steden of gemeenten in ons land toegezegd.

Dit jaar heeft GoodPlanet ervoor gekozen om zich te concentreren op het plastic in onze rivieren. De Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) verplicht ons om tegen 2027 ál onze waterlopen in goede kwaliteit te hebben. Momenteel voldoen er weinig waterlopen aan de norm die wordt vooropgesteld en dat willen we veranderen. Microplastics zijn ook een steeds groter probleem: onzichtbaar komen ze in water en onze voedselketen terecht. Voor deze 18e Big Jump werkt GoodPlanet daarom samen met River Cleanup, een Belgische non-profit organisatie die zich wereldwijd inzet voor plasticvrije rivieren.

Ook dit jaar nemen we deel aan de Big Jump. We kiezen heel symbolisch voor de zwemzone aan de Coupure om het water in te springen. We leveren immers al jaren heel wat inspanningen om onze wereldbefaamde Reitjes proper te houden. Het resultaat is deze aantrekkelijke zwemzone van 110 meter met een recreatief en sportief gedeelte. Openwaterzwemmen is erg populair, maar dat kan alleen in proper water. Met de Big Jump willen we samen met tientallen andere steden in ons land een krachtig signaal geven. Dit jaar ligt de nadruk op te veel plastic in onze rivieren. Deze Big Jump is dan ook een prangende oproep om beter te doen. We hopen met deze actie onze bewoners en bezoekers te sensibiliseren, maar ook te activeren om hier in de toekomst meer aandacht voor te hebben. Je kunt eigenlijk elke dag inspanningen leveren. Gooi je bijvoorbeeld al je afval niet op straat, en spaar zo mee onze waterlopen. We deden een ruime oproep om vandaag mee te springen. Wie de sprong waagt, kan bovendien zijn of haar naam op ons bord schrijven om de actie nog wat kracht bij te zetten. Het bord is voorzien van ons stadslogo en de slogan van de Big Jump 2023. We laten het bord staan als signaal naar onze bezoekers. 

Nieuws

Begeleid traject 'op naar Dwars door Brugge'

Zondag 12 mei 2024 is opnieuw een hoogdag voor loopliefhebbers in Brugge. De wedstrijd ‘Dwars door Brugge’ is dan aan de 43e editie toe en staat open voor alle loopniveaus. Wie ambitie heeft om deel te nemen en zich gezond en degelijk wil voorbereiden, kan aansluiten op het voorbereidingstraject ‘Op naar Dwars door Brugge’. Stad Brugge organiseert dit opnieuw samen met de studenten Sport & Bewegen van Howest.

Loketten in treinstations moeten openblijven

NMBS gaat in heel wat treinstations de loketuren beperken. Niet enkel in een klein landelijk station, maar ook in grote stations wordt er afgebouwd wordt. Onze stations moeten “levendige” ontmoetingsplekken zijn, “levendige” ontmoetingsplekken met meer treinen en met meer reizigers.

gebruik van camera's door civiele veiligheid en brandweer

In de commissie werd een wetsontwerp goedgekeurd voor het gebruik van camera's door diensten van de civiele veiligheid en brandweer. Er is gezocht naar een evenwicht tussen de bescherming van persoonsgegevens en het faciliteren van de opdrachten van de diensten van de civiele veiligheid door middel van cameragebruik. Het kader voorziet dan ook de nodige beschermingsmaatregelen. cd&v is daar tevreden mee. Het programma Big Brother mag dan wel aan een nieuw seizoen begonnen zijn, dat is zeker niet de lijn die cd&v wil doortrekken naar onze ganse maatschappij. Desalniettemin is het wel belangrijk dat we waar dat onze hulpdiensten vooruit kan helpen, technologie kunnen hanteren. De voordelen van het gebruik van camera’s voor verschillende van hun opdrachten, zoals branddetectie en -preventie of het in kaart brengen van een rampgebied, spreken voor zich.