BK atletiek op 29 en 30 juli in Brugge

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Uitzonderlijk sportief nieuws voor Brugge! Op zaterdag 29 en zondag 30 juli 2023 zal het Allianz Belgisch Kampioenschap atletiek (alle categorieën en atleten met een beperking) in Brugge plaatsvinden. Het BK atletiek is de hoogmis van de atletieksport in België. Door omstandigheden kan het BK dit jaar niet plaatsvinden in het Koning Boudewijn stadion in Brussel en werden er kandidaat-organisatoren gezocht onder de vele clubs in België. Uiteindelijk bleek dat Brugge, met name Olympic Brugge, het sterkste dossier kon voorleggen. Op basis daarvan werd de Brugse club geselecteerd als organisator door de raad van bestuur van de Vlaamse Atletiek Liga.

De datum werd vastgelegd op zaterdag 29 en zondag 30 juli 2023. Die werd sportief gezien heel bewust gekozen. Op deze manier vormt het Brugse BK voor nationale toppers de laatste kans om ofwel de limiet voor deelname aan het WK te halen, of om voldoende punten te scoren op de internationale ranglijsten om via die weg een selectie voor het WK af te dwingen. Het WK vindt dit jaar plaats in Hongarije van 19 tot 27 augustus. Nationale kampioenschappen zijn voor de World Athletics (de internationale atletiekfederatie) zeer belangrijk en alleen al deelname hieraan wordt beloond met een hoog aantal punten op de ranglijsten, waardoor een mogelijke deelname aan dit WK een serieuze stap dichterbij komt.

Om die redenen verwachten we dat alle nationale toppers in Brugge zullen aanwezig zijn: Nafi Thiam, Noor Vidts, Ben Broeders, Jolien Boumkwo, de Belgian Tornado's, maar ook lokale of West-Vlaamse atleten zoals Philip Milanov, Alexander Doom of Helena Ponnette zullen wellicht present zijn. Het ziet er ook naar uit dat een aantal atleten van Olympic Brugge zich zullen weten te kwalificeren voor deelname aan dit BK, waardoor er ook heel wat lokale aandacht naar dit BK zal gaan.

De organisatie van dit BK mag zonder twijfel aanzien worden als één van de hoogtepunten in de ondertussen 89-jarige geschiedenis van Olympic Brugge en zal er ook voor zorgen dat Brugge op de (internationale) atletiekkaart zal komen. De site van Sport Vlaanderen in Assebroek is ondertussen een toonbeeld van hedendaagse sportinfrastructuur. Topsporten zijn er thuis, maar ook onze hogeschool Howest heeft er een stevige poot. Het is een site waar sportieve vernieuwing en expertise centraal staan. Samen met Sport Vlaanderen wordt verder onderzocht hoe we de site verder kunnen uitbouwen. Dit BK past er uiteraard perfect! Dit BK mikt bovendien op sporters met een beperking, een klemtoon die we ook binnen ons Brugse sportbeleid leggen met onder meer ons project richting G-sporters in aanloop naar Dwars door Brugge. Ook in die zin zijn we tevreden dat we het BK hier kunnen verwelkomen. Dit wordt zonder twijfel een hoogtepunt op onze Brugse sportieve kalender. De Stad Brugge zorgt voor logistieke ondersteuning voor dit BK, maar er wordt ook een éénmalige financiële toelage toegekend van 10.000 euro voor het dragen van de organisatiekost.”

 

Nieuws

Terug sportstrand in zeebrugge deze zomer

De zomer komt eraan, wat betekent dat Sportdienst Brugge opnieuw inzet op het sportstrand in Zeebrugge. Sinds 15 juni is alles klaar en kun je genieten van een zomer vol sport, spel en plezier. Het sportstrand is de hele zomervakantie doorlopend open van 10.30 tot 17.30 uur en bevindt zich ter hoogte van het Badengebouw.

Tijdelijke bestemming voor voormalige Godelievekerk in Sint-Michiels

Begin 2023 kocht Stad Brugge de Godelievekerk in Sint-Michiels van de Emmaüsparochie tegen de prijs van 240.000 euro. In afwachting van een definitieve bestemming vinden nu al een aantal verenigingen / organisaties een tijdelijk onderdak in de voormalige kerk.

125 jaar Cercle Brugge

Cercle Brugge maakt vandaag furore onder het motto ‘1 keer groen, altijd groen’, maar Cercle is allerminst een ‘groentje’ in Brugge. Dit jaar viert ‘onze ploeg van ’t Stad’ de 125ste verjaardag. De geschiedenis gaat dus terug tot 1899 wanneer de broeders Xaverianen binnen een oud-leerlingenverenigingen een sportieve ‘Cercle’ oprichten. Eerst nog met cricket en tennis, maar al snel werd voetbal de meest succesvolle tak.