BK atletiek op 29 en 30 juli in Brugge

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Uitzonderlijk sportief nieuws voor Brugge! Op zaterdag 29 en zondag 30 juli 2023 zal het Allianz Belgisch Kampioenschap atletiek (alle categorieën en atleten met een beperking) in Brugge plaatsvinden. Het BK atletiek is de hoogmis van de atletieksport in België. Door omstandigheden kan het BK dit jaar niet plaatsvinden in het Koning Boudewijn stadion in Brussel en werden er kandidaat-organisatoren gezocht onder de vele clubs in België. Uiteindelijk bleek dat Brugge, met name Olympic Brugge, het sterkste dossier kon voorleggen. Op basis daarvan werd de Brugse club geselecteerd als organisator door de raad van bestuur van de Vlaamse Atletiek Liga.

De datum werd vastgelegd op zaterdag 29 en zondag 30 juli 2023. Die werd sportief gezien heel bewust gekozen. Op deze manier vormt het Brugse BK voor nationale toppers de laatste kans om ofwel de limiet voor deelname aan het WK te halen, of om voldoende punten te scoren op de internationale ranglijsten om via die weg een selectie voor het WK af te dwingen. Het WK vindt dit jaar plaats in Hongarije van 19 tot 27 augustus. Nationale kampioenschappen zijn voor de World Athletics (de internationale atletiekfederatie) zeer belangrijk en alleen al deelname hieraan wordt beloond met een hoog aantal punten op de ranglijsten, waardoor een mogelijke deelname aan dit WK een serieuze stap dichterbij komt.

Om die redenen verwachten we dat alle nationale toppers in Brugge zullen aanwezig zijn: Nafi Thiam, Noor Vidts, Ben Broeders, Jolien Boumkwo, de Belgian Tornado's, maar ook lokale of West-Vlaamse atleten zoals Philip Milanov, Alexander Doom of Helena Ponnette zullen wellicht present zijn. Het ziet er ook naar uit dat een aantal atleten van Olympic Brugge zich zullen weten te kwalificeren voor deelname aan dit BK, waardoor er ook heel wat lokale aandacht naar dit BK zal gaan.

De organisatie van dit BK mag zonder twijfel aanzien worden als één van de hoogtepunten in de ondertussen 89-jarige geschiedenis van Olympic Brugge en zal er ook voor zorgen dat Brugge op de (internationale) atletiekkaart zal komen. De site van Sport Vlaanderen in Assebroek is ondertussen een toonbeeld van hedendaagse sportinfrastructuur. Topsporten zijn er thuis, maar ook onze hogeschool Howest heeft er een stevige poot. Het is een site waar sportieve vernieuwing en expertise centraal staan. Samen met Sport Vlaanderen wordt verder onderzocht hoe we de site verder kunnen uitbouwen. Dit BK past er uiteraard perfect! Dit BK mikt bovendien op sporters met een beperking, een klemtoon die we ook binnen ons Brugse sportbeleid leggen met onder meer ons project richting G-sporters in aanloop naar Dwars door Brugge. Ook in die zin zijn we tevreden dat we het BK hier kunnen verwelkomen. Dit wordt zonder twijfel een hoogtepunt op onze Brugse sportieve kalender. De Stad Brugge zorgt voor logistieke ondersteuning voor dit BK, maar er wordt ook een éénmalige financiële toelage toegekend van 10.000 euro voor het dragen van de organisatiekost.”

 

Nieuws

Begeleid traject 'op naar Dwars door Brugge'

Zondag 12 mei 2024 is opnieuw een hoogdag voor loopliefhebbers in Brugge. De wedstrijd ‘Dwars door Brugge’ is dan aan de 43e editie toe en staat open voor alle loopniveaus. Wie ambitie heeft om deel te nemen en zich gezond en degelijk wil voorbereiden, kan aansluiten op het voorbereidingstraject ‘Op naar Dwars door Brugge’. Stad Brugge organiseert dit opnieuw samen met de studenten Sport & Bewegen van Howest.

Loketten in treinstations moeten openblijven

NMBS gaat in heel wat treinstations de loketuren beperken. Niet enkel in een klein landelijk station, maar ook in grote stations wordt er afgebouwd wordt. Onze stations moeten “levendige” ontmoetingsplekken zijn, “levendige” ontmoetingsplekken met meer treinen en met meer reizigers.

gebruik van camera's door civiele veiligheid en brandweer

In de commissie werd een wetsontwerp goedgekeurd voor het gebruik van camera's door diensten van de civiele veiligheid en brandweer. Er is gezocht naar een evenwicht tussen de bescherming van persoonsgegevens en het faciliteren van de opdrachten van de diensten van de civiele veiligheid door middel van cameragebruik. Het kader voorziet dan ook de nodige beschermingsmaatregelen. cd&v is daar tevreden mee. Het programma Big Brother mag dan wel aan een nieuw seizoen begonnen zijn, dat is zeker niet de lijn die cd&v wil doortrekken naar onze ganse maatschappij. Desalniettemin is het wel belangrijk dat we waar dat onze hulpdiensten vooruit kan helpen, technologie kunnen hanteren. De voordelen van het gebruik van camera’s voor verschillende van hun opdrachten, zoals branddetectie en -preventie of het in kaart brengen van een rampgebied, spreken voor zich.