Bodemonderzoeken Koningin Astridlaan gestart

Publicatiedatum

Tags

Brugge

Auteur

Bart Lambrecht

Deel dit artikel

Op 28 mei herdenkt Stad Brugge de geallieerde luchtaanval ‘Operatie Ramrod 934’, die exact 81 jaar geleden werd uitgevoerd op een Duitse marinebasis in het kasteel Ter Linden in Sint-Michiels. Deze herdenking valt samen met voorbereidende onderzoeken in de Koningin Astridlaan, waar in 2028 grootschalige riolerings- en wegeniswerkzaamheden gepland staan. Tijdens deze voorbereidende werkzaamheden wordt ook onderzocht of er nog niet-ontplofte munitie uit de Tweede Wereldoorlog aanwezig is.

‘Operatie Ramrod 934’ was een dubbele luchtaanval op 28 mei 1944, gericht tegen een Duitse Abwehr-basis van de Kriegsmarine, gevestigd in het kasteel Ter Linden. Het domein was tijdens de oorlog bezet door Duitse troepen en vormde daardoor een strategisch doelwit.

De laatste grote rioleringswerkzaamheden in de Koningin Astridlaan dateren vermoedelijk van midden vorige eeuw. Bij de heraanleg zal zowel de boven- als de onderbouw van de straat worden aangepakt, met als doel de veiligheid van alle weggebruikers te verbeteren en een veiligere schoolomgeving te realiseren aan Immaculata. Verschillende zones van de Koningin Astridlaan worden aangepakt, waaronder het gedeelte van de rotonde aan de Expressweg tot aan de rotonde met de Koning Albert I-laan, en de Dorpsstraat vanaf diezelfde rotonde tot aan de Kerkebeek.

In de aanloop naar de geplande heraanleg voert Farys momenteel bodemonderzoeken uit. Deze bestaan uit sonderingen, boringen, stabiliteitsmetingen en analyse van de grondwatertafel. Hierbij wordt rekening gehouden met de verhoogde kans op oorlogsresten, gezien de historische context van de bombardementen. Elke boring wordt getoetst aan de bommenkaart. Indien blijkt dat er een verhoogd risico is op de aanwezigheid van niet-ontplofte explosieven, wordt ofwel een bijkomend onderzoek uitgevoerd voorafgaand aan het grondonderzoek, ofwel geboord met een aangepaste boorkop die metaal detecteert en automatisch stopt bij een waarneming, onder toezicht van een gespecialiseerde deskundige.

Het labo dat instaat voor het grondonderzoek, Geosonda, werkt in dit geval samen met www.bom-be.be, een firma die gespecialiseerd is in het opsporen van oorlogsmunitie.

Wat de hinder betreft voor bewoners en verkeer, blijft de impact voorlopig beperkt. Het verkeer wordt doorgaans niet onderbroken voor dit soort onderzoek. Enkel wanneer de veiligheid dit vereist, worden tijdelijke maatregelen genomen na goedkeuring door de politie.

Nieuws

Vijver Koude Keuken gezuiverd

De vijver van de Koude Keuken is een populaire plek voor vissers dankzij de vele karpers. Ook de Brugse IJsberen nemen er wekelijks een frisse duik, en Duikclub RDS gebruikt de vijver als oefenterrein. Na grondig onderzoek neemt Stad Brugge nu maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren. In totaal wordt 4.500 kilogram coccolietenkrijt met een stadsboot over het water verspreid.

 

Wiletjesplezier: pumptrack on tour

Stad Brugge blijft inzetten op buitenspeelplezier en sport met een mobiele pumptrack: een golvend parcours dat jong en oud uitnodigt om op een leuke en sportieve manier te bewegen. In juni staat de pumptrack opgesteld in het Sint-Donaaspark in Zeebrugge. Daarna reist ze verder naar andere Brugse wijken, waar ze telkens een maand blijft staan. Met deze installatie wil de stad kinderen en jongeren aanmoedigen om meer buiten te spelen.

 

Nieuwe looproutes in Sint-Michiels

Brugge heeft er drie nieuwe ‘Loopbanen’ bij: bewegwijzerde routes van Sport Vlaanderen, gelegen in de buurt van het station aan de kant van Sint-Michiels. Deze routes — een groene lus van 1,7 kilometer, een blauwe van 4,2 kilometer en een oranje van 7 kilometer — zijn ideaal voor werknemers van omliggende bedrijven en overheidsdiensten, maar ook voor studenten van de nabijgelegen (hoge)scholen.