Brugse open ateliers lanceren gezamenlijke website

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Brugge kan bogen op een nieuw initiatief dat inspirerend wil zijn voor al wie creatief aan de slag wil in een verbindende setting. Onder de noemer Brugse Open Ateliers (BOA) maken drie organisaties hun atelierwerking nog toegankelijker met een gemeenschappelijke website. De organisaties die zo nog
meer jongeren willen bereiken zijn MaM van Howest, Het Lab van Het Entrepot en House of Time van Brugge Plus. Het initiatief werd opgestart onder impuls van Bruggen voor Jongeren die het ganse proces mee heeft ondersteund.

In Brugge worden op drie plekken open ateliers ingericht die zich op een laagdrempelige manier richten op creatievelingen waaronder jongeren die maaktechnieken willen leren kennen of iets willen maken. Of gewoon op zoek zijn naar een plek om te experimenteren en nieuwe connecties te maken.
Het aanbod voor denkers en doeners strekt zich uit van houtbewerking tot digitale technieken en grafische kunsten.

Hoewel MaM van Howest, Het Lab van Het Entrepot en House of Time elk hun specifieke werking en inhoudelijke focus hebben, delen ze drie essentiële uitgangspunten. Dankzij die uitgangspunten kunnen ze toegankelijk en inspirerend zijn voor iedereen die op zoek is naar een plek om zich creatief
uit te leven. Ten eerste zijn de drie open ateliers openbare werkplekken: ze kopen gezamenlijk materiaal, machines en werktuigen aan, leren technieken aan en bieden ruimte om plannen uit te voeren. Ten tweede zijn de ateliers geen commerciële organisaties en zijn er bijgevolg geen instapkosten. Ten derde is iedereen welkom, met of zonder ervaring. Als netwerk verwijzen de ateliers jongeren ook met plezier door naar hun partners.

Wat doe of leer je waar?
MaM (Mind- and Makerspace)Howest biedt een mix van digitale technieken zoals onder andere
foto, video, audio, 3D-printing en lasercutting, maar ook meer ambachtelijke zoals keramiek, glas en
etsen. Atelierbegeleiders en vrijwilligers geven ondersteuning.


Het Lab – Het Entrepot bestaat uit het Soundlab, waar je je sound leert finetunen, en het Printlab, het
grootste open grafisch atelier in Brugge. Je leert er zeefdrukken, RISO-printen en houtsnedes maken.
Jongeren leren de techniek aan in een workshop en gaan daarna zelf aan de slag.


House of Time – Brugge Plus huisvest een ambachtelijk houtatelier. Ze ondersteunen je zowel
technisch als creatief met jouw project of herstelling. Je kan aan de slag met houtbewerkingsmachines
en handgereedschap. Ze hebben een mooie voorraad aan plaatmateriaal, constructiehout en
volhouten planken uit lokaal gekapt hout. Je eigen hout meebrengen kan ook.


Door een open atelier te volgen bij de ene partner, krijgen jongeren misschien zin om ook eens een atelier bij een andere partner te proberen. Dat is de kracht van samenwerking. Wie een inspirerende werk- of creatieplek zoekt, vindt die voortaan via brugseopenateliers.be

Nieuws

Vijver Koude Keuken gezuiverd

De vijver van de Koude Keuken is een populaire plek voor vissers dankzij de vele karpers. Ook de Brugse IJsberen nemen er wekelijks een frisse duik, en Duikclub RDS gebruikt de vijver als oefenterrein. Na grondig onderzoek neemt Stad Brugge nu maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren. In totaal wordt 4.500 kilogram coccolietenkrijt met een stadsboot over het water verspreid.

 

Wiletjesplezier: pumptrack on tour

Stad Brugge blijft inzetten op buitenspeelplezier en sport met een mobiele pumptrack: een golvend parcours dat jong en oud uitnodigt om op een leuke en sportieve manier te bewegen. In juni staat de pumptrack opgesteld in het Sint-Donaaspark in Zeebrugge. Daarna reist ze verder naar andere Brugse wijken, waar ze telkens een maand blijft staan. Met deze installatie wil de stad kinderen en jongeren aanmoedigen om meer buiten te spelen.

 

Nieuwe looproutes in Sint-Michiels

Brugge heeft er drie nieuwe ‘Loopbanen’ bij: bewegwijzerde routes van Sport Vlaanderen, gelegen in de buurt van het station aan de kant van Sint-Michiels. Deze routes — een groene lus van 1,7 kilometer, een blauwe van 4,2 kilometer en een oranje van 7 kilometer — zijn ideaal voor werknemers van omliggende bedrijven en overheidsdiensten, maar ook voor studenten van de nabijgelegen (hoge)scholen.