Dag van de Brugse sportclubs gaat ook dit jaar door

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

September is traditioneel de maand van een nieuwe start: een nieuw schooljaar voor de kinderen, een nieuw sportseizoen voor veel sportclubs. Stad Brugge speelt hier al jaren op in door ‘de Dag van de Brugse Sportclubs’ te organiseren. Het geeft de clubs de mogelijkheid hun werking voor te stellen aan het grote publiek en zo potentiële nieuwe leden te ronselen.

Door corona was er lang onzekerheid of de twaalfde editie van het evenement dit jaar wel zou kunnen plaatsvinden. Om de clubs ook dit jaar te ondersteunen beslisten we om een ‘light versie’ te organiseren. Zo kunnen we de clubs helpen bij hun opstart van het nieuwe seizoen en kunnen we een veilige omgeving creëren voor de bezoekers.

Concreet zal er gewerkt worden in twee zones. De eerste zone zal een infomarkt zijn waar de Bruggelingen alles te weten kunnen komen over het Brugs sportaanbod en de verenigingen. Daar zal éénrichtingsverkeer gelden met één in- en uitgang waar ook handontsmetting wordt voorzien.

In de tweede zone zullen de demonstraties plaatsvinden. Er wordt een veilige zone gecreëerd voor de dansers en ook de toeschouwers zullen met een gerust hart kunnen komen kijken. De stoelen worden namelijk in bubbels geplaatst met anderhalve meter afstand. Na elke demo wordt alles ontsmet.

Er werd ook beslist om tijdens de ‘light versie’ geen initiaties toe te laten. Tijdens de initiaties is het namelijk onmogelijk om anderhalve meter afstand te houden en wordt er ook materiaal gebruikt door veel verschillende bezoekers. Gezien het besmettingsgevaar leek dit ons de juiste beslissing. Het dragen van een mondmasker is verplicht in beide zones.

Om de Bruggelingen toch de kans te geven om een initiatie te volgen, zijn er heel wat clubs die hun deuren gratis openstellen. In totaal 41 clubs bieden een gratis open training aan en 6 clubs organiseren een ‘start to’-lessenreeks waar geïnteresseerden in een veilige omgeving kunnen kennis maken met de sport en de vereniging.

Om het gemakkelijk te maken voor de Bruggeling werd al deze info gebundeld in de brochure ‘Maand van de Sportclub’. Het boekje kan verkregen worden op de Dag van de Brugse Sportclub of online bekeken worden op de pagina: https://www.brugge.be/dagvandebrugsesportclub.

De Dag van de Brugse Sportclub gaat door op 13 september en de bezoekers worden verwacht op ’t Zand tussen 13u30 en 17u30. Toegang is gratis. Door corona is registeren dit jaar wel verplicht. Bezoekers kunnen zich op voorhand registeren via de website of ter plaatse online of op papier.

Ik wil de clubs bedanken om in deze omstandigheden toch hun medewerking te verlenen en zo de Bruggelingen de kans geven om kennis te maken met de verschillende sporten en Brugse verenigingen. 

Nieuws

Begeleid traject 'op naar Dwars door Brugge'

Zondag 12 mei 2024 is opnieuw een hoogdag voor loopliefhebbers in Brugge. De wedstrijd ‘Dwars door Brugge’ is dan aan de 43e editie toe en staat open voor alle loopniveaus. Wie ambitie heeft om deel te nemen en zich gezond en degelijk wil voorbereiden, kan aansluiten op het voorbereidingstraject ‘Op naar Dwars door Brugge’. Stad Brugge organiseert dit opnieuw samen met de studenten Sport & Bewegen van Howest.

Loketten in treinstations moeten openblijven

NMBS gaat in heel wat treinstations de loketuren beperken. Niet enkel in een klein landelijk station, maar ook in grote stations wordt er afgebouwd wordt. Onze stations moeten “levendige” ontmoetingsplekken zijn, “levendige” ontmoetingsplekken met meer treinen en met meer reizigers.

gebruik van camera's door civiele veiligheid en brandweer

In de commissie werd een wetsontwerp goedgekeurd voor het gebruik van camera's door diensten van de civiele veiligheid en brandweer. Er is gezocht naar een evenwicht tussen de bescherming van persoonsgegevens en het faciliteren van de opdrachten van de diensten van de civiele veiligheid door middel van cameragebruik. Het kader voorziet dan ook de nodige beschermingsmaatregelen. cd&v is daar tevreden mee. Het programma Big Brother mag dan wel aan een nieuw seizoen begonnen zijn, dat is zeker niet de lijn die cd&v wil doortrekken naar onze ganse maatschappij. Desalniettemin is het wel belangrijk dat we waar dat onze hulpdiensten vooruit kan helpen, technologie kunnen hanteren. De voordelen van het gebruik van camera’s voor verschillende van hun opdrachten, zoals branddetectie en -preventie of het in kaart brengen van een rampgebied, spreken voor zich.