Deze zomer terug zwemmen in de Reitjes aan de Coupure

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Het Brugse stadsbestuur besliste afgelopen week om, ondanks de corona-maatregelen, terug een zwemzone in te richten aan de Brugse Reien. Het concept van vorig jaar wordt aangepast. Er zal rekening gehouden worden met de afstandsregels, de toegang tot het ponton wordt beperkt tot 1 persoon per 10m² (maximum 30 personen), er komt een reservatiesysteem én de circulatie op het ponton wordt grondig bekeken. Kleedkamers worden, in tegenstelling tot vorig jaar, niet voorzien Zwemmers zullen hun zwemkledij dus al moeten dragen bij aankomst.

Ook nieuw dit jaar is dat de toegangskade niet meer aan de kant van de Coupure staat, maar wegens werkzaamheden verhuist naar de overkant van het water, onder de bomen van de Predikherenrei. De zwemzone opent op zaterdag 27 juni en sluit op 31 augustus. Zwemmen zal mogelijk zijn tussen 13u en 20u. De zwemzone is ongeveer dertig meter lang, 14 meter breed en 2,5 meter diep. Een klein peuterbadje (ongeveer 15cm diep) zorgt voor verfrissing bij de kleinsten. De bomen langs de kade en luifels creëren de nodige schaduw.

Blikvanger is en blijft natuurlijk het ponton in het midden van de historische Brugse Reien. Je kan er rustig een boekje lezen of wat zonnen, afgewisseld met een frisse duik in het water. Redders zien toe op de veiligheid en houden toezicht tijdens de openingsuren van het ponton.

Zoals vorig jaar streven we er naar om het  zwemmen zowel voor de zwemmers als de buurtbewoners aangenaam te maken. Zo is het ponton enkel toegankelijk tijdens de openingsuren van de zwemzone en voorzien we nachtbewaking, aansluitend op de uren van de redders. Het ponton is ook volledig afsluitbaar. Om de rust voor de buurtbewoners te garanderen, zijn nachtelijke activiteiten op het ponton niet toegelaten en laten we er op geen enkel moment alcohol of versterkte muziek toe. We zagen dat dit vorig jaar goed werkte en er geen overlast was voor de buurt.

Er kan natuurlijk enkel maar gezwommen worden indien de waterkwaliteit goed is. Hiervoor wordt de waterkwaliteit wekelijks gemeten. Indien die niet goed blijkt, kan er dus niet gezwommen worden. Tijdens de warme zomer van vorig jaar konden we gelukkig al vaststellen dat alle metingen goed waren. Het boezemt ons alvast vertrouwen in.

Om de groei van blauwalg te voorkomen, installeert de Stad een ultrasoon toestel en wordt het water belucht, zodat voldoende zuurstof in het water komt. De Vlaamse Milieumaatschappij en het stadslabo houden dit alvast goed in de gaten,

In juni volgt meer info over hoe een plaatsje kan gereserveerd worden om te gaan zwemmen in de Coupure.

Nieuws

Terug sportstrand in zeebrugge deze zomer

De zomer komt eraan, wat betekent dat Sportdienst Brugge opnieuw inzet op het sportstrand in Zeebrugge. Sinds 15 juni is alles klaar en kun je genieten van een zomer vol sport, spel en plezier. Het sportstrand is de hele zomervakantie doorlopend open van 10.30 tot 17.30 uur en bevindt zich ter hoogte van het Badengebouw.

Tijdelijke bestemming voor voormalige Godelievekerk in Sint-Michiels

Begin 2023 kocht Stad Brugge de Godelievekerk in Sint-Michiels van de Emmaüsparochie tegen de prijs van 240.000 euro. In afwachting van een definitieve bestemming vinden nu al een aantal verenigingen / organisaties een tijdelijk onderdak in de voormalige kerk.

125 jaar Cercle Brugge

Cercle Brugge maakt vandaag furore onder het motto ‘1 keer groen, altijd groen’, maar Cercle is allerminst een ‘groentje’ in Brugge. Dit jaar viert ‘onze ploeg van ’t Stad’ de 125ste verjaardag. De geschiedenis gaat dus terug tot 1899 wanneer de broeders Xaverianen binnen een oud-leerlingenverenigingen een sportieve ‘Cercle’ oprichten. Eerst nog met cricket en tennis, maar al snel werd voetbal de meest succesvolle tak.