Deze zomer terug zwemmen in de Reitjes aan de Coupure

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Het Brugse stadsbestuur besliste afgelopen week om, ondanks de corona-maatregelen, terug een zwemzone in te richten aan de Brugse Reien. Het concept van vorig jaar wordt aangepast. Er zal rekening gehouden worden met de afstandsregels, de toegang tot het ponton wordt beperkt tot 1 persoon per 10m² (maximum 30 personen), er komt een reservatiesysteem én de circulatie op het ponton wordt grondig bekeken. Kleedkamers worden, in tegenstelling tot vorig jaar, niet voorzien Zwemmers zullen hun zwemkledij dus al moeten dragen bij aankomst.

Ook nieuw dit jaar is dat de toegangskade niet meer aan de kant van de Coupure staat, maar wegens werkzaamheden verhuist naar de overkant van het water, onder de bomen van de Predikherenrei. De zwemzone opent op zaterdag 27 juni en sluit op 31 augustus. Zwemmen zal mogelijk zijn tussen 13u en 20u. De zwemzone is ongeveer dertig meter lang, 14 meter breed en 2,5 meter diep. Een klein peuterbadje (ongeveer 15cm diep) zorgt voor verfrissing bij de kleinsten. De bomen langs de kade en luifels creëren de nodige schaduw.

Blikvanger is en blijft natuurlijk het ponton in het midden van de historische Brugse Reien. Je kan er rustig een boekje lezen of wat zonnen, afgewisseld met een frisse duik in het water. Redders zien toe op de veiligheid en houden toezicht tijdens de openingsuren van het ponton.

Zoals vorig jaar streven we er naar om het  zwemmen zowel voor de zwemmers als de buurtbewoners aangenaam te maken. Zo is het ponton enkel toegankelijk tijdens de openingsuren van de zwemzone en voorzien we nachtbewaking, aansluitend op de uren van de redders. Het ponton is ook volledig afsluitbaar. Om de rust voor de buurtbewoners te garanderen, zijn nachtelijke activiteiten op het ponton niet toegelaten en laten we er op geen enkel moment alcohol of versterkte muziek toe. We zagen dat dit vorig jaar goed werkte en er geen overlast was voor de buurt.

Er kan natuurlijk enkel maar gezwommen worden indien de waterkwaliteit goed is. Hiervoor wordt de waterkwaliteit wekelijks gemeten. Indien die niet goed blijkt, kan er dus niet gezwommen worden. Tijdens de warme zomer van vorig jaar konden we gelukkig al vaststellen dat alle metingen goed waren. Het boezemt ons alvast vertrouwen in.

Om de groei van blauwalg te voorkomen, installeert de Stad een ultrasoon toestel en wordt het water belucht, zodat voldoende zuurstof in het water komt. De Vlaamse Milieumaatschappij en het stadslabo houden dit alvast goed in de gaten,

In juni volgt meer info over hoe een plaatsje kan gereserveerd worden om te gaan zwemmen in de Coupure.

Nieuws

Begeleid traject 'op naar Dwars door Brugge'

Zondag 12 mei 2024 is opnieuw een hoogdag voor loopliefhebbers in Brugge. De wedstrijd ‘Dwars door Brugge’ is dan aan de 43e editie toe en staat open voor alle loopniveaus. Wie ambitie heeft om deel te nemen en zich gezond en degelijk wil voorbereiden, kan aansluiten op het voorbereidingstraject ‘Op naar Dwars door Brugge’. Stad Brugge organiseert dit opnieuw samen met de studenten Sport & Bewegen van Howest.

Loketten in treinstations moeten openblijven

NMBS gaat in heel wat treinstations de loketuren beperken. Niet enkel in een klein landelijk station, maar ook in grote stations wordt er afgebouwd wordt. Onze stations moeten “levendige” ontmoetingsplekken zijn, “levendige” ontmoetingsplekken met meer treinen en met meer reizigers.

gebruik van camera's door civiele veiligheid en brandweer

In de commissie werd een wetsontwerp goedgekeurd voor het gebruik van camera's door diensten van de civiele veiligheid en brandweer. Er is gezocht naar een evenwicht tussen de bescherming van persoonsgegevens en het faciliteren van de opdrachten van de diensten van de civiele veiligheid door middel van cameragebruik. Het kader voorziet dan ook de nodige beschermingsmaatregelen. cd&v is daar tevreden mee. Het programma Big Brother mag dan wel aan een nieuw seizoen begonnen zijn, dat is zeker niet de lijn die cd&v wil doortrekken naar onze ganse maatschappij. Desalniettemin is het wel belangrijk dat we waar dat onze hulpdiensten vooruit kan helpen, technologie kunnen hanteren. De voordelen van het gebruik van camera’s voor verschillende van hun opdrachten, zoals branddetectie en -preventie of het in kaart brengen van een rampgebied, spreken voor zich.