expo trofee Ronde van Vlaanderen

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Op 2 april 2023 start dé internationale wielerklassieker De Ronde van Vlaanderen opnieuw op de Brugse Markt. Toprenners uit de hele wereld rijden op onze historische kasseien. Tienduizenden wielerliefhebbers zakken naar Brugge af. Het wordt een niet te versmaden wielerfeest.

De twee winnaars (M/V) van de Ronde krijgen traditioneel een bijzondere trofee. Die is sinds 1993 van de hand van de West-Vlaamse kunstenaar Fernand Vanderplancke.

De trofee is gemaakt in brons en stelt op unieke wijze een renner in volle vlucht voor. Concreet zijn er twee trofeeën, één voor de winnaar bij de mannen en één voor de winnares bij de vrouwen. De trofee is tot en met 31 maart in het Stadhuis te zien. Een bezoek is gratis en kan elke dag tussen 9.30 en 17.00 uur.

Fernand Vanderplancke is beeldend kunstenaar, tekenaar, schilder en ontwerpt medailles en plaketten. Voor de trofee van de Ronde werkt hij traditioneel met brons. Het is een dankbaar materiaal dat hem veel vrijheid biedt in het modelleren. Het laat complexe vormen toe, is erg duurzaam en kostbaar.

Vanderplancke exposeert in binnen- en buitenland en ontwerpt al sinds 1993 de Ronde-trofee. Hij creëerde ook al trofeeën voor de driedaagse van Koksijde-De Panne en de trofee voor Flandrien van het jaar. Kunstwerken die telkens grote weerklank kregen in de media en bij een ruim publiek.

Fernand Vanderplancke werd in Brugge geboren en woonde in zijn jeugdjaren in Assebroek. Nu woont hij in Oostduinkerke, op korte afstand van de zee die hem fascineert en blijft inspireren in zijn werk.

Nieuws

Uitreiking Brugse sportprijzen

De Brugse sportprijzen vormen het orgelpunt van het Brugse sportjaar. Verschillende sporters krijgen een trofee of medaille voor hun indrukwekkende prestaties van het voorbije kalenderjaar 2023. Eén sporter of sportclub wordt ook bekroond met de Trofee van Sportverdienste, omwille van een bijzondere jarenlange sportcarrière.

Opening sociaal woonproject Peterseliestraat

De voormalige militaire site in de Peterseliestraat in het centrum van Brugge werd herbestemd tot een siociaal huisvestingsproject. De site werd volledig opnieuw ingericht met respect voor het bestaande erfgoed. Er werden 28 sociale woningen ondergebracht en 52 appartementen. De tuin staat ook open voor de buurt.

Arbeidsongevallen met dienstwapens tot minimum beperken

Vorig jaar waren er 19 incidenten met dienstwapens bij de federale en lokale politie. Gemiddeld waren er de voorbije 5 jaar 21 arbeidsongevallen waarbij dienstwapens betrokken waren.