expo trofee Ronde van Vlaanderen

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Op 2 april 2023 start dé internationale wielerklassieker De Ronde van Vlaanderen opnieuw op de Brugse Markt. Toprenners uit de hele wereld rijden op onze historische kasseien. Tienduizenden wielerliefhebbers zakken naar Brugge af. Het wordt een niet te versmaden wielerfeest.

De twee winnaars (M/V) van de Ronde krijgen traditioneel een bijzondere trofee. Die is sinds 1993 van de hand van de West-Vlaamse kunstenaar Fernand Vanderplancke.

De trofee is gemaakt in brons en stelt op unieke wijze een renner in volle vlucht voor. Concreet zijn er twee trofeeën, één voor de winnaar bij de mannen en één voor de winnares bij de vrouwen. De trofee is tot en met 31 maart in het Stadhuis te zien. Een bezoek is gratis en kan elke dag tussen 9.30 en 17.00 uur.

Fernand Vanderplancke is beeldend kunstenaar, tekenaar, schilder en ontwerpt medailles en plaketten. Voor de trofee van de Ronde werkt hij traditioneel met brons. Het is een dankbaar materiaal dat hem veel vrijheid biedt in het modelleren. Het laat complexe vormen toe, is erg duurzaam en kostbaar.

Vanderplancke exposeert in binnen- en buitenland en ontwerpt al sinds 1993 de Ronde-trofee. Hij creëerde ook al trofeeën voor de driedaagse van Koksijde-De Panne en de trofee voor Flandrien van het jaar. Kunstwerken die telkens grote weerklank kregen in de media en bij een ruim publiek.

Fernand Vanderplancke werd in Brugge geboren en woonde in zijn jeugdjaren in Assebroek. Nu woont hij in Oostduinkerke, op korte afstand van de zee die hem fascineert en blijft inspireren in zijn werk.

Nieuws

Begeleid traject 'op naar Dwars door Brugge'

Zondag 12 mei 2024 is opnieuw een hoogdag voor loopliefhebbers in Brugge. De wedstrijd ‘Dwars door Brugge’ is dan aan de 43e editie toe en staat open voor alle loopniveaus. Wie ambitie heeft om deel te nemen en zich gezond en degelijk wil voorbereiden, kan aansluiten op het voorbereidingstraject ‘Op naar Dwars door Brugge’. Stad Brugge organiseert dit opnieuw samen met de studenten Sport & Bewegen van Howest.

Loketten in treinstations moeten openblijven

NMBS gaat in heel wat treinstations de loketuren beperken. Niet enkel in een klein landelijk station, maar ook in grote stations wordt er afgebouwd wordt. Onze stations moeten “levendige” ontmoetingsplekken zijn, “levendige” ontmoetingsplekken met meer treinen en met meer reizigers.

gebruik van camera's door civiele veiligheid en brandweer

In de commissie werd een wetsontwerp goedgekeurd voor het gebruik van camera's door diensten van de civiele veiligheid en brandweer. Er is gezocht naar een evenwicht tussen de bescherming van persoonsgegevens en het faciliteren van de opdrachten van de diensten van de civiele veiligheid door middel van cameragebruik. Het kader voorziet dan ook de nodige beschermingsmaatregelen. cd&v is daar tevreden mee. Het programma Big Brother mag dan wel aan een nieuw seizoen begonnen zijn, dat is zeker niet de lijn die cd&v wil doortrekken naar onze ganse maatschappij. Desalniettemin is het wel belangrijk dat we waar dat onze hulpdiensten vooruit kan helpen, technologie kunnen hanteren. De voordelen van het gebruik van camera’s voor verschillende van hun opdrachten, zoals branddetectie en -preventie of het in kaart brengen van een rampgebied, spreken voor zich.