Fika beweegt

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Steeds meer mensen worden ooit van dichtbij of iets verder geconfronteerd met ernstige ziekte. Het is vaak zwaar om na een periode van ziekte de juiste weg te vinden. Alle mogelijke steun is dan hard nodig, zowel naar mentaal als fysiek herstel toe. Bewegen, sporten en de juiste ondersteuning zijn daarbij essentieel. Het Fika-huis en Stad Brugge slaan daarom de handen in elkaar om via buddies de eerste stappen te zetten naar herstel.

Het buddy-project wil mensen ondersteunen en een houvast bieden. Fika-buddies helpen mensen die herstellend zijn van een zware ziekte en/of chronisch ziek zijn naar bewegingsdoelen toe te werken. De buddies motiveren herstellenden tot meer recreatief bewegen door persoonlijk contact en een één-op-één begeleiding. De buddies engageren zich voor een periode van 3 maanden waarbinnen minimum een tiental ‘beweegmomenten’ plaatsvinden. Na die 3 maanden kunnen ze zich, als ze dat wensen, opnieuw engageren om nieuwe mensen te helpen bewegen.

Met de stad staan we volledig achter dit project! Bewegen is gezond, dat geldt ook voor mensen die langdurig ziek zijn geweest. Sporten helpt hen terug op krachten te komen en om hun hoofd vrij te maken. Als dat dan nog eens op hun eigen tempo kan, met iemand waarmee ze een vertrouwensband kunnen opbouwen, kan dit hun herstel alleen maar bevorderen. Daarom gaven we het project ook een duwtje in de rug met een subsidie van 2737,3 euro.

Het project zelf verloopt in twee fases. In de eerste fase worden beweegbuddies gezocht en mensen die herstellen van een zware ziekte. Beide groepen krijgen dan vormingen en er worden uiteindelijk buddy-koppels gevormd die bestaan uit een beweegbuddy en een herstellende.

In de tweede fase gaan de buddykoppels gedurende 3 maanden samen sporten. Ze worden hierbij ondersteund door een Fika-professional en een master-licentiaat LO. Zij helpen de koppels om realistische bewegingsdoelen op te stellen en bieden een luisterend oor bij moeilijkheden.

Fika is altijd op zoek naar vrijwilligers voor hun buddy-project. Wie graag beweegbuddie wil zijn of wie herstellende is en graag deelneemt aan dit project kan contact opnemen met Fika of op vrijdag langsgaan in het Fika-huis in het landhuis Xaverianen.

Nieuws

Terug sportstrand in zeebrugge deze zomer

De zomer komt eraan, wat betekent dat Sportdienst Brugge opnieuw inzet op het sportstrand in Zeebrugge. Sinds 15 juni is alles klaar en kun je genieten van een zomer vol sport, spel en plezier. Het sportstrand is de hele zomervakantie doorlopend open van 10.30 tot 17.30 uur en bevindt zich ter hoogte van het Badengebouw.

Tijdelijke bestemming voor voormalige Godelievekerk in Sint-Michiels

Begin 2023 kocht Stad Brugge de Godelievekerk in Sint-Michiels van de Emmaüsparochie tegen de prijs van 240.000 euro. In afwachting van een definitieve bestemming vinden nu al een aantal verenigingen / organisaties een tijdelijk onderdak in de voormalige kerk.

125 jaar Cercle Brugge

Cercle Brugge maakt vandaag furore onder het motto ‘1 keer groen, altijd groen’, maar Cercle is allerminst een ‘groentje’ in Brugge. Dit jaar viert ‘onze ploeg van ’t Stad’ de 125ste verjaardag. De geschiedenis gaat dus terug tot 1899 wanneer de broeders Xaverianen binnen een oud-leerlingenverenigingen een sportieve ‘Cercle’ oprichten. Eerst nog met cricket en tennis, maar al snel werd voetbal de meest succesvolle tak.