Fika beweegt

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Steeds meer mensen worden ooit van dichtbij of iets verder geconfronteerd met ernstige ziekte. Het is vaak zwaar om na een periode van ziekte de juiste weg te vinden. Alle mogelijke steun is dan hard nodig, zowel naar mentaal als fysiek herstel toe. Bewegen, sporten en de juiste ondersteuning zijn daarbij essentieel. Het Fika-huis en Stad Brugge slaan daarom de handen in elkaar om via buddies de eerste stappen te zetten naar herstel.

Het buddy-project wil mensen ondersteunen en een houvast bieden. Fika-buddies helpen mensen die herstellend zijn van een zware ziekte en/of chronisch ziek zijn naar bewegingsdoelen toe te werken. De buddies motiveren herstellenden tot meer recreatief bewegen door persoonlijk contact en een één-op-één begeleiding. De buddies engageren zich voor een periode van 3 maanden waarbinnen minimum een tiental ‘beweegmomenten’ plaatsvinden. Na die 3 maanden kunnen ze zich, als ze dat wensen, opnieuw engageren om nieuwe mensen te helpen bewegen.

Met de stad staan we volledig achter dit project! Bewegen is gezond, dat geldt ook voor mensen die langdurig ziek zijn geweest. Sporten helpt hen terug op krachten te komen en om hun hoofd vrij te maken. Als dat dan nog eens op hun eigen tempo kan, met iemand waarmee ze een vertrouwensband kunnen opbouwen, kan dit hun herstel alleen maar bevorderen. Daarom gaven we het project ook een duwtje in de rug met een subsidie van 2737,3 euro.

Het project zelf verloopt in twee fases. In de eerste fase worden beweegbuddies gezocht en mensen die herstellen van een zware ziekte. Beide groepen krijgen dan vormingen en er worden uiteindelijk buddy-koppels gevormd die bestaan uit een beweegbuddy en een herstellende.

In de tweede fase gaan de buddykoppels gedurende 3 maanden samen sporten. Ze worden hierbij ondersteund door een Fika-professional en een master-licentiaat LO. Zij helpen de koppels om realistische bewegingsdoelen op te stellen en bieden een luisterend oor bij moeilijkheden.

Fika is altijd op zoek naar vrijwilligers voor hun buddy-project. Wie graag beweegbuddie wil zijn of wie herstellende is en graag deelneemt aan dit project kan contact opnemen met Fika of op vrijdag langsgaan in het Fika-huis in het landhuis Xaverianen.

Nieuws

Begeleid traject 'op naar Dwars door Brugge'

Zondag 12 mei 2024 is opnieuw een hoogdag voor loopliefhebbers in Brugge. De wedstrijd ‘Dwars door Brugge’ is dan aan de 43e editie toe en staat open voor alle loopniveaus. Wie ambitie heeft om deel te nemen en zich gezond en degelijk wil voorbereiden, kan aansluiten op het voorbereidingstraject ‘Op naar Dwars door Brugge’. Stad Brugge organiseert dit opnieuw samen met de studenten Sport & Bewegen van Howest.

Loketten in treinstations moeten openblijven

NMBS gaat in heel wat treinstations de loketuren beperken. Niet enkel in een klein landelijk station, maar ook in grote stations wordt er afgebouwd wordt. Onze stations moeten “levendige” ontmoetingsplekken zijn, “levendige” ontmoetingsplekken met meer treinen en met meer reizigers.

gebruik van camera's door civiele veiligheid en brandweer

In de commissie werd een wetsontwerp goedgekeurd voor het gebruik van camera's door diensten van de civiele veiligheid en brandweer. Er is gezocht naar een evenwicht tussen de bescherming van persoonsgegevens en het faciliteren van de opdrachten van de diensten van de civiele veiligheid door middel van cameragebruik. Het kader voorziet dan ook de nodige beschermingsmaatregelen. cd&v is daar tevreden mee. Het programma Big Brother mag dan wel aan een nieuw seizoen begonnen zijn, dat is zeker niet de lijn die cd&v wil doortrekken naar onze ganse maatschappij. Desalniettemin is het wel belangrijk dat we waar dat onze hulpdiensten vooruit kan helpen, technologie kunnen hanteren. De voordelen van het gebruik van camera’s voor verschillende van hun opdrachten, zoals branddetectie en -preventie of het in kaart brengen van een rampgebied, spreken voor zich.