Herbestemming voor 'huis Den Lombaert' in Langestraat

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Het college verleende  op mijn voorstel een vergunning voor de herbestemming, verbouwing en restauratie van het beschermde pand “huis Den Lombaert” in de Langestraat. Het hoofgebouw is beschermd als monument en de tuin is opgenomen in het open ruimte beleidsplan als waardevolle groene ruimte. Ook de tuinmuur aan het Verbrand Nieuwland heeft een grote erfgoedwaarde. De panden worden nu verbouwd tot een meergezinswoning, een rijhuis en een plek voor coworking.

Het gebouw rechts van het monument, dat geen erfgoedwaarde heeft (tussen nummer 21 en 23), wordt gesloopt. Op deze plaats komt een nieuw volume waarin functies voor het gelijkvloerse appartement zitten zoals sanitair, dressing en slaapkamer.  De uitbouw zorgt voor een slaapruimte die bij wijze van spreken ‘in’ de tuin staat.  “Dit volume staat teruggetrokken, zowel aan de straatzijde als achteraan, ten opzichte van het monument.  Op die manier wordt er gekozen om het gebouw ondergeschikt op te stellen t.o.v. het monument”, vertelt Demon. Ook de kroonlijst blijft aan beide zijden lager dan het hoofdgebouw.  Op die manier wordt een ondergeschikt volume voorzien dat architecturaal interessant is uitgewerkt. Er wordt gekozen voor een gevel uit lichtgrijs hout, een soort lamellengevel.  In de gevel zijn grote openingen voorzien die uitgewerkt zijn in bronskleurig aluminium.

Op de verdieping van de nieuwbouw komt een eengezinswoning.  Er zijn leefruimtes voorzien op de eerste verdieping met een terrasje achter de poortomlijsting.  Dit zal niet zichtbaar zijn vanop straat.  Achteraan zit ook de trap.  Op de tweede verdieping zijn er leefruimtes en een bureau, de slaapkamers zitten onder het dak. De achtergevel van dit nieuwe volume sluit qua architectuur aan bij de voorgevel en ook bij de gelijkvloerse uitbouw.  Op die manier wordt dit samen als 1 ingreep ervaren.  De kroonlijst van het nieuwe volume is ca. 1m lager dan het bestaande te slopen volume.

Achteraan in de tuin is een zone die nu verhard is.  Op deze plek komt er een volume waarin geparkeerd kan worden op het gelijkvloers. Er wordt hier een fietsenberging voorzien en 6 parkeerplaatsen. Er komt ook een trap. Op de verdieping worden kantoorruimtes voorzien. Er komen in totaal 7 werkplekken en een vergaderruimte. Deze ruimte is open tot in de nok. Dit volume staat los van de perceelsgrens met de Karmeliet, die overigens beschermd is als monument, en houdt op de verdieping ook afstand van de muur aan de straatzijde. Ook de muur aan Verbrand Nieuwland is aangeduid als een waardevolle muur en er wordt dan ook niets gewijzigd aan of op deze muur. Ook voor dit gebouw wordt hetzelfde hout gebruikt als van de overige ingrepen. De verdieping bestaat uit glas, grijze handvormsteen en hout.

De tuin wordt heraangelegd met respect voor het bestaande groen. De tuin werd immers als waardevolle tuin opgenomen is het beleidsplan ruimte brugge en dergelijk groene oases midden in de stad moeten we koesteren. Er is een tuinarchitect betrokken bij het dossier.  Er worden 4 open staanplaatsen voorzien ter hoogte van de inrit.  In totaal zijn er 10 parkeerplaatsen op eigen terrein.

In monument “Den Lombaert” zelf worden 2 woongelegenheden voorzien.  De ene woongelegenheid bevindt zich op het gelijkvloers in het monument en in de nieuwe aanbouw.  De tweede woongelegenheid is een duplexappartement op de eerste en tweede verdieping.  De leefruimtes bevinden zich op de eerste verdieping, de slaapkamers bevinden zich erboven.  De ruimtes zijn allemaal privé bij de woning

Het volume met de eengezinswoning is dieper dan het volume van Langestraat 23.  Hierdoor dient de perceelsgrens gewijzigd te worden.  Deze wijziging is voorzien in volsteens baksteenmetselwerk.

 Dit is een mooi voorbeeld van hoe beschermd erfgoed opgewaardeerd wordt en waar geschiedenis en modernisme hand in hand samen gaan.

Nieuws

Begeleid traject 'op naar Dwars door Brugge'

Zondag 12 mei 2024 is opnieuw een hoogdag voor loopliefhebbers in Brugge. De wedstrijd ‘Dwars door Brugge’ is dan aan de 43e editie toe en staat open voor alle loopniveaus. Wie ambitie heeft om deel te nemen en zich gezond en degelijk wil voorbereiden, kan aansluiten op het voorbereidingstraject ‘Op naar Dwars door Brugge’. Stad Brugge organiseert dit opnieuw samen met de studenten Sport & Bewegen van Howest.

Loketten in treinstations moeten openblijven

NMBS gaat in heel wat treinstations de loketuren beperken. Niet enkel in een klein landelijk station, maar ook in grote stations wordt er afgebouwd wordt. Onze stations moeten “levendige” ontmoetingsplekken zijn, “levendige” ontmoetingsplekken met meer treinen en met meer reizigers.

gebruik van camera's door civiele veiligheid en brandweer

In de commissie werd een wetsontwerp goedgekeurd voor het gebruik van camera's door diensten van de civiele veiligheid en brandweer. Er is gezocht naar een evenwicht tussen de bescherming van persoonsgegevens en het faciliteren van de opdrachten van de diensten van de civiele veiligheid door middel van cameragebruik. Het kader voorziet dan ook de nodige beschermingsmaatregelen. cd&v is daar tevreden mee. Het programma Big Brother mag dan wel aan een nieuw seizoen begonnen zijn, dat is zeker niet de lijn die cd&v wil doortrekken naar onze ganse maatschappij. Desalniettemin is het wel belangrijk dat we waar dat onze hulpdiensten vooruit kan helpen, technologie kunnen hanteren. De voordelen van het gebruik van camera’s voor verschillende van hun opdrachten, zoals branddetectie en -preventie of het in kaart brengen van een rampgebied, spreken voor zich.