Heel wat Bruggelingen vragen naar de inrichting van hondenloopzones. Om aan die groeiende behoefte te voldoen, streeft de Stad Brugge ernaar om in elke deelgemeente minstens één hondenloopzone te voorzien. Met de opening van een nieuwe hondenloopzone in het Cathemgoed in Dudzele komt de stad opnieuw een stap dichter bij die doelstelling.
Momenteel telt Brugge tien hondenloopzones, verspreid over verschillende deelgemeenten: in Sint-Andries zijn dat Koude Keuken en Beisbroek; in Sint-Kruis het Sportpark Gulden Kamer en Ryckevelde (op de grens met Sijsele); in Koolkerke het Fort Van Beieren (Provincie West-Vlaanderen); in Zeebrugge het strand; in Sint-Pieters het Park Ten Poele; in Zwankendamme de buffer Oost; in Brugge zelf aan de Bevrijdingslaan en in Assebroek het Katelijnepark.
In het recent aangelegde Cathemgoed, ten oosten van de Zwaanhofstraat in Dudzele, werd een hondenloopweide van 3.400 m² gerealiseerd. Deze omheinde zone biedt een veilige en aangename plek voor honden om vrij te spelen en is goed bereikbaar via het wandelpad tussen de Zwaanhofstraat en de Vaneweg. Er zijn twee toegangen naar de weide vanaf het wandelpad richting de picknickzone. Aan de eerste toegang staat een zitbank waar bezoekers kunnen uitrusten. De zone is aangekleed met boomstammen als speelelementen en verplaatsbare picknicktafels, wat de beleving voor zowel hond als baasje verrijkt.
Langs het wandelpad en in de picknickzone is een afvalmand geplaatst en binnenkort komt er ook een hondenpoepbuis. Een duidelijk infobord moet helpen om hondenpoep en zwerfvuil tegen te gaan, zodat de omgeving netjes en aangenaam blijft voor iedereen.
De aanleg van de hondenloopzone gebeurde met eigen middelen van de stad. De bestaande afsluiting werd vervangen en uitgebreid, en er werden toegangspoortjes met een sas geplaatst voor een gecontroleerde toegang. Twee dubbele eiken poorten maken het mogelijk voor stadsdiensten om het terrein te onderhouden.
De zone beantwoordt niet alleen aan de vraag van buurtbewoners, maar bevordert ook het sociaal contact. Hondenbaasjes kunnen er hun hond vrij laten rondlopen en tegelijk andere buurtbewoners ontmoeten in een groene en ontspannen omgeving. Dat draagt bij aan de verbondenheid en leefbaarheid in de wijk.