Iedereen wereldkampioen

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Brugge raakt steeds meer in de ban van het nakende WK Wielrennen waarvan de tijdritten tussen 19 tot en met 22 september op ’t Zand aankomen. Naast evenementen naar de Bruggeling gericht pakt de Stad nu ook uit met een project dat zich op de scholen toespitst.

'Iedereen Wereldkampioen’ heeft als doel de jeugd warm maken voor de wielersport. Meer bepaald de schoolgaande jeugd die naar het 5de en 6de leerjaar gaat.

En dan bestaat er geen betere manier om hen te bereiken dan via de scholen zelf. De voorbije maanden konden alle Brugse basisscholen zich met hun vijfde- en zesdejaars inschrijven voor een snelcursus wielrennen in al zijn facetten. Met succes. Op en rond de piste van Sport Vlaanderen Brugge krijgen maar liefst 684 leerlingen van 16 basisscholen van 17 tot en met 21 mei verschillende wieleractiviteiten voorgeschoteld.

Van een hindernissenparcours over gezonde voedingsweetjes en de geschiedenis van de fiets tot een initiatie op de wielerpiste. Dit alles onder begeleiding van ervaren trainers van de Vlaamse Wielerschool waarbij ze hun vaardigheden kunnen testen en hun kennis kunnen bijschaven. Dat alles onder toezicht van de Brugse Velosport, de oudste en bekendste wielerclub van Brugge, die dit jaar zijn jeugdwerking opnieuw opstart

Nieuw en innovatief aan dit project is dat Stad Brugge en partner Sport Vlaanderen naast de Vlaamse Wielerschool en wielerclub De Brugse Velosport ook op de expertise van Logo Brugge-Oostende kunnen rekenen. Logo promoot een gezonde leefstijl en gebruikt methodes die wetenschappelijk onderbouwd zijn.

Concreet in dit project leren de leerlingen tijdens een workshop ‘voedingsweetjes’ spelenderwijs hoe ze gezond kunnen eten.

Het mooie aan dit evenement is dat de jeugd het wielrennen een beetje ervaart zoals een profwielrenner dat doet. Want wielrennen is zoveel meer dan alleen maar hard op de pedalen trappen. Hier maken de leerlingen kennis met een groot aantal verschillende factoren die bepalen hoe je je ontwikkelt als wielrenner. En op die manier willen we hen stimuleren om net zoals echte wereldkampioenen alles te geven.”

Iedereen wereldkampioen dus. Met dit project zet Brugge in aanloop naar het WK niet alleen zijn  reputatie als wielerstad in de verf, maar wil het ook het jeugdwielrennen een blijvend nieuw elan geven.

Nieuws

Begeleid traject 'op naar Dwars door Brugge'

Zondag 12 mei 2024 is opnieuw een hoogdag voor loopliefhebbers in Brugge. De wedstrijd ‘Dwars door Brugge’ is dan aan de 43e editie toe en staat open voor alle loopniveaus. Wie ambitie heeft om deel te nemen en zich gezond en degelijk wil voorbereiden, kan aansluiten op het voorbereidingstraject ‘Op naar Dwars door Brugge’. Stad Brugge organiseert dit opnieuw samen met de studenten Sport & Bewegen van Howest.

Loketten in treinstations moeten openblijven

NMBS gaat in heel wat treinstations de loketuren beperken. Niet enkel in een klein landelijk station, maar ook in grote stations wordt er afgebouwd wordt. Onze stations moeten “levendige” ontmoetingsplekken zijn, “levendige” ontmoetingsplekken met meer treinen en met meer reizigers.

gebruik van camera's door civiele veiligheid en brandweer

In de commissie werd een wetsontwerp goedgekeurd voor het gebruik van camera's door diensten van de civiele veiligheid en brandweer. Er is gezocht naar een evenwicht tussen de bescherming van persoonsgegevens en het faciliteren van de opdrachten van de diensten van de civiele veiligheid door middel van cameragebruik. Het kader voorziet dan ook de nodige beschermingsmaatregelen. cd&v is daar tevreden mee. Het programma Big Brother mag dan wel aan een nieuw seizoen begonnen zijn, dat is zeker niet de lijn die cd&v wil doortrekken naar onze ganse maatschappij. Desalniettemin is het wel belangrijk dat we waar dat onze hulpdiensten vooruit kan helpen, technologie kunnen hanteren. De voordelen van het gebruik van camera’s voor verschillende van hun opdrachten, zoals branddetectie en -preventie of het in kaart brengen van een rampgebied, spreken voor zich.