Iedereen wereldkampioen

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Brugge raakt steeds meer in de ban van het nakende WK Wielrennen waarvan de tijdritten tussen 19 tot en met 22 september op ’t Zand aankomen. Naast evenementen naar de Bruggeling gericht pakt de Stad nu ook uit met een project dat zich op de scholen toespitst.

'Iedereen Wereldkampioen’ heeft als doel de jeugd warm maken voor de wielersport. Meer bepaald de schoolgaande jeugd die naar het 5de en 6de leerjaar gaat.

En dan bestaat er geen betere manier om hen te bereiken dan via de scholen zelf. De voorbije maanden konden alle Brugse basisscholen zich met hun vijfde- en zesdejaars inschrijven voor een snelcursus wielrennen in al zijn facetten. Met succes. Op en rond de piste van Sport Vlaanderen Brugge krijgen maar liefst 684 leerlingen van 16 basisscholen van 17 tot en met 21 mei verschillende wieleractiviteiten voorgeschoteld.

Van een hindernissenparcours over gezonde voedingsweetjes en de geschiedenis van de fiets tot een initiatie op de wielerpiste. Dit alles onder begeleiding van ervaren trainers van de Vlaamse Wielerschool waarbij ze hun vaardigheden kunnen testen en hun kennis kunnen bijschaven. Dat alles onder toezicht van de Brugse Velosport, de oudste en bekendste wielerclub van Brugge, die dit jaar zijn jeugdwerking opnieuw opstart

Nieuw en innovatief aan dit project is dat Stad Brugge en partner Sport Vlaanderen naast de Vlaamse Wielerschool en wielerclub De Brugse Velosport ook op de expertise van Logo Brugge-Oostende kunnen rekenen. Logo promoot een gezonde leefstijl en gebruikt methodes die wetenschappelijk onderbouwd zijn.

Concreet in dit project leren de leerlingen tijdens een workshop ‘voedingsweetjes’ spelenderwijs hoe ze gezond kunnen eten.

Het mooie aan dit evenement is dat de jeugd het wielrennen een beetje ervaart zoals een profwielrenner dat doet. Want wielrennen is zoveel meer dan alleen maar hard op de pedalen trappen. Hier maken de leerlingen kennis met een groot aantal verschillende factoren die bepalen hoe je je ontwikkelt als wielrenner. En op die manier willen we hen stimuleren om net zoals echte wereldkampioenen alles te geven.”

Iedereen wereldkampioen dus. Met dit project zet Brugge in aanloop naar het WK niet alleen zijn  reputatie als wielerstad in de verf, maar wil het ook het jeugdwielrennen een blijvend nieuw elan geven.

Nieuws

Terug sportstrand in zeebrugge deze zomer

De zomer komt eraan, wat betekent dat Sportdienst Brugge opnieuw inzet op het sportstrand in Zeebrugge. Sinds 15 juni is alles klaar en kun je genieten van een zomer vol sport, spel en plezier. Het sportstrand is de hele zomervakantie doorlopend open van 10.30 tot 17.30 uur en bevindt zich ter hoogte van het Badengebouw.

Tijdelijke bestemming voor voormalige Godelievekerk in Sint-Michiels

Begin 2023 kocht Stad Brugge de Godelievekerk in Sint-Michiels van de Emmaüsparochie tegen de prijs van 240.000 euro. In afwachting van een definitieve bestemming vinden nu al een aantal verenigingen / organisaties een tijdelijk onderdak in de voormalige kerk.

125 jaar Cercle Brugge

Cercle Brugge maakt vandaag furore onder het motto ‘1 keer groen, altijd groen’, maar Cercle is allerminst een ‘groentje’ in Brugge. Dit jaar viert ‘onze ploeg van ’t Stad’ de 125ste verjaardag. De geschiedenis gaat dus terug tot 1899 wanneer de broeders Xaverianen binnen een oud-leerlingenverenigingen een sportieve ‘Cercle’ oprichten. Eerst nog met cricket en tennis, maar al snel werd voetbal de meest succesvolle tak.