International Paracycling Classics rond in Vlaanderen start in Brugge

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

In 2023 keert de Ronde van Vlaanderen terug naar Brugge, maar in afwachting daarvan kan Brugge op zondag 2 mei toch al fungeren als startplaats voor een andere internationale klassieker, namelijk de Ronde In Vlaanderen.

Dan start de ‘International Paracycling Classics Ronde In Vlaanderen’ in Brugge. Het betreft hier de allereerste editie van een heuse internationale klassieker voor wielrenners, mannen én vrouwen, met een beperking. De wedstrijd omvat de vier disciplines handbike, cycling, tri-cycle en tandem, waarbij de absolute top van het Paralympisch wielrennen aanwezig zal zijn.

 

Organisator Isomundo zag door de coronacrisis het WK Paracycling in het water vallen, dat was voorzien voor 4 tot en met 7 juni in Oostende, maar deze Ronde In Vlaanderen van Brugge naar Ronse wordt als een meer dan waardige vervanger gezien.

Paracycling is de laatste jaren aan een stevige opmars bezig. En dat is niet meer dan terecht. Want in de media worden meestal enkel de prestaties van de ‘gewone’ wielrenners belicht, terwijl deze atleten met een beperking minstens even zware inspanningen leveren.

Het grootste bewijs daarvan is in ons eigen Brugge terug te vinden met Diederik Ampe (52). Geboren en getogen Bruggeling die na een hersenbloeding mede door paracycling zijn leven weer op de rails kon zetten.

Ook tijdens het WK Wielrennen waarvan de tijdritten van 19 tot en met 22 september tussen Knokke-Heist en Brugge worden gereden zal er aandacht besteed worden aan paracyclisme. 

Samen met schepen van welzijn Pieter Marechal hopen we in de toekomst nog meer sport en topsport voor personen met een beperking te kunnen faciliteren in onze stad.

Meer info over de Ronde In Vlaanderen op http://www.paracycling.eu/nl/home

Nieuws

Begeleid traject 'op naar Dwars door Brugge'

Zondag 12 mei 2024 is opnieuw een hoogdag voor loopliefhebbers in Brugge. De wedstrijd ‘Dwars door Brugge’ is dan aan de 43e editie toe en staat open voor alle loopniveaus. Wie ambitie heeft om deel te nemen en zich gezond en degelijk wil voorbereiden, kan aansluiten op het voorbereidingstraject ‘Op naar Dwars door Brugge’. Stad Brugge organiseert dit opnieuw samen met de studenten Sport & Bewegen van Howest.

Loketten in treinstations moeten openblijven

NMBS gaat in heel wat treinstations de loketuren beperken. Niet enkel in een klein landelijk station, maar ook in grote stations wordt er afgebouwd wordt. Onze stations moeten “levendige” ontmoetingsplekken zijn, “levendige” ontmoetingsplekken met meer treinen en met meer reizigers.

gebruik van camera's door civiele veiligheid en brandweer

In de commissie werd een wetsontwerp goedgekeurd voor het gebruik van camera's door diensten van de civiele veiligheid en brandweer. Er is gezocht naar een evenwicht tussen de bescherming van persoonsgegevens en het faciliteren van de opdrachten van de diensten van de civiele veiligheid door middel van cameragebruik. Het kader voorziet dan ook de nodige beschermingsmaatregelen. cd&v is daar tevreden mee. Het programma Big Brother mag dan wel aan een nieuw seizoen begonnen zijn, dat is zeker niet de lijn die cd&v wil doortrekken naar onze ganse maatschappij. Desalniettemin is het wel belangrijk dat we waar dat onze hulpdiensten vooruit kan helpen, technologie kunnen hanteren. De voordelen van het gebruik van camera’s voor verschillende van hun opdrachten, zoals branddetectie en -preventie of het in kaart brengen van een rampgebied, spreken voor zich.