De herinrichting van de Kerkebeek nadert zijn voltooiing. De langverwachte stalen trap en looproosters over een lengte van 70 meter zijn inmiddels over het water aangebracht. Deze en volgende maand wordt er nog ijverig verdergewerkt. De aangebrachte trap en het looprooster maken het mogelijk om via een zachte helling te wandelen vanaf de Dorpsstraat tot op het niveau van de vlonder, beneden het amfitheater, ongeveer drie meter lager. De kostprijs van de geplaatste looproosters bedraagt 140.000 euro.
Vanaf juni worden de laatste bruggen geïnstalleerd: een kleine voetgangersbrug bij de school, een lange fietsbrug tussen Ten Boomgaard en Ter Beke, en een volwaardige brug voor gemotoriseerd verkeer halverwege de Kerkebeek. De berekening, constructie en plaatsing van deze bruggen vereisen strenge veiligheidscontroles en vormden een van de grootste uitdagingen binnen het project.
De Kerkebeek stroomde jarenlang ondergronds in drie betonnen kokers onder het fietspad. In het kader van het Europese project Nature Smart Cities werd een opvangbuffer van ongeveer 450 m³ regenwater gecreëerd. Dit water wordt gebruikt voor straatreiniging en het bewateren van nieuwe beplanting, wat een duurzame oplossing biedt in tijden van droogte. Ter hoogte van residentie ‘Het Reihof’ werd een pompkast geplaatst, waar stadsdiensten vanaf juni 2025 water kunnen oppompen.
Ook de infrastructuur voor fietsers en voetgangers werd aanzienlijk verbeterd. De straat Ten Boomgaard werd heraangelegd tussen de Dorpsstraat en basisschool SBS De Geluksvogel en kreeg duidelijke verkeersmarkeringen. De oversteek in de Dorpsstraat richting het station werd heringericht om de veiligheid van fietsers te verhogen. Het oude Kerkebeekpad tussen het Dolfinarium en de Dorpsstraat werd opgebroken en vervangen door een breder betonnen fietspad van drie meter breed en 350 meter lang. Een afgescheiden wandelpad in gele halfverharding biedt een aangename wandelroute door het groen. Een uitbreiding met een aantrekkelijk vlonderpad net boven de waterlijn voegt een extra dimensie toe aan het wijkpark.
Langs de waterlijn werden meer dan 500 oeverplanten aangeplant in kokosrollen. De onderste zone is inmiddels volledig begroeid en rijk aan waterleven. Het nieuwe vlonderpad van 350 meter en de lange banken langs het talud zorgen voor een mooie belijning en bieden ruimte om van het water te genieten. Met deze ingrepen wordt het water opnieuw zichtbaar gemaakt, wat de site niet alleen ecologische waarde geeft, maar ook een sterk sociaal en recreatief karakter.
In totaal werden 89 bomen aangeplant, verspreid over de taluds en open parkzones. Met meer dan 20 boomsoorten, waaronder vier verschillende eiken, elzen, wilgen en moeras- en watercipressen, wil de stad beter inspelen op de wisselende groeicondities bij droogte en natte periodes. In Ter Beke, ter hoogte van huisnummers 19, 21 en 23, werd de rijweg over 100 meter heraangelegd in asfalt, met parkeerplaatsen in waterdoorlatende betongrastegels.
Stad Brugge investeert in totaal 2,5 miljoen euro in dit project. Hoofdaannemer Persyn startte de werkzaamheden in oktober 2022, in samenwerking met verschillende onderaannemers voor onder andere de staalconstructies, aanplantingen en het reinigen van de kokers. De plannen werden opgesteld door studiebureau Jonckheere uit Brugge en Ontwerpbureau Pauwels uit Leuven. Door het bijzonder natte najaar van 2023 en voorjaar van 2024 verliepen de werkzaamheden trager dan gepland, maar dankzij het droge weer van de afgelopen weken komt het einde nu in zicht.
De site ontwikkelt zich tot een groene long voor de buurt, met ruimte voor water, spel, natuur en ontmoeting – een investering die haar waarde op verschillende vlakken bewijst. De officiële opening is gepland voor dit najaar.