Leer Brugge kennen met Erfgoedwandelingen in de Erfgoedapp

Publicatiedatum

Tags

Brugge

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

De dienst Monumentenzorg & Erfgoedzaken van Stad Brugge lanceert haar eerste twee thematische wandelingen in de ErfgoedApp. Het gaat over een wandeling in de binnenstad en een wandeling in de kinderboerderij. Beide wandelingen  zijn een voorbode van bijkomende digitale erfgoedwandelingen over specifieke thema’s in de nabije toekomst.

De ErfgoedApp is een gratis middel om aan de hand van wandelingen het erfgoed in de eigen stad te (her)ontdekken. Je trekt van punt naar punt en ontdekt de verrassendste verhalen. Er is extra aandacht voor de leesbaarheid en gebruiksvriendelijkheid. Je hoeft geen toestellen te huren of papieren plannen te kopen. Je gaat gewoon op pad met je eigen smartphone. Je kan de routes volgen op je eigen tempo en wanneer het jou best past.

Bij de eerste twee wandelingen in de ErfgoedApp ligt de focus op dieren. In de Brugse binnenstad maak je kennis met het beestige karakter van enkele historische parels en van het stadscentrum op zich. In een stad als Brugge kan je veel vertellen over dieren. Heel wat handel en nijverheid heeft met dieren te maken en op tal van gebouwen zie je een of ander dier afgebeeld. Deze wandeling neemt je op sleeptouw in hartje Brugge met dieren als rode draad.

Laat je verwonderen door bekende en minder bekende verhalen over dieren en monumenten en over Brugge. Onderweg maak je onder andere kennis met een weerwolfverhaal, wordt je aandacht gevestigd op het ossenbloedrood op sommige gevels en de merkwaardige functie van de voetschrapers in verschillende historische gebouwen.  Deze route voor jong en oud start en eindigt op de Vismarkt en neemt zo’n anderhalf uur in beslag.

Ook Basisschool Hemelsdaele is opgenomen in de Beestige Centrumwandeling. Niet alleen is de school gehuisvest in het statige neoclassicistisch herenhuis t’Serclaes met zijn monumentale poort. Op de galerij van de tweede verdieping staan 19de-eeuwse toonkasten met didactisch materiaal van de school. Het is een bijzondere verzameling van specimen uit de dierenwereld, de plantenwereld en de geologie. Voor alles digitaal toegankelijk was, werden de lessen ook visueel aantrekkelijk gemaakt, met opgezette dieren en vondsten uit de natuur. Vandaag worden de voorwerpen in de kasten nog af en toe gebruikt. Niet meer voor de lessen natuurkennis, maar wel om te leren observeren en schetsen.

De andere wandeling plaatst het boeiende verhaal en het bouwkundig erfgoed van kinderboerderij ‘De Zeven Torentjes’ in deelgemeente Assebroek in de kijker. In de kinderboerderij ‘De Zeven Torentjes’ kunnen de jongsten onder ons verschillende boerderijdieren ontdekken in historische gebouwen. Op deze historische plek staat al heel lang een zogenaamd leenhof. Over de geschiedenis van deze locatie, de beschermde gebouwen en de dieren die er te zien zijn, gaat deze wandeling die bij uitstek focust op gezinnen met jonge kinderen. Tijdens de rondgang op de eeuwenoude boerderijsite ontdek je onder meer dat de duiventoren geen zeven torentjes telt en dat de grote schuur eigenlijk niet thuishoort op het domein.

Het is de bedoeling om ook over andere thema’s in de toekomst een wandeling te voorzien in de App.

Nieuws

Begeleid traject 'op naar Dwars door Brugge'

Zondag 12 mei 2024 is opnieuw een hoogdag voor loopliefhebbers in Brugge. De wedstrijd ‘Dwars door Brugge’ is dan aan de 43e editie toe en staat open voor alle loopniveaus. Wie ambitie heeft om deel te nemen en zich gezond en degelijk wil voorbereiden, kan aansluiten op het voorbereidingstraject ‘Op naar Dwars door Brugge’. Stad Brugge organiseert dit opnieuw samen met de studenten Sport & Bewegen van Howest.

Loketten in treinstations moeten openblijven

NMBS gaat in heel wat treinstations de loketuren beperken. Niet enkel in een klein landelijk station, maar ook in grote stations wordt er afgebouwd wordt. Onze stations moeten “levendige” ontmoetingsplekken zijn, “levendige” ontmoetingsplekken met meer treinen en met meer reizigers.

gebruik van camera's door civiele veiligheid en brandweer

In de commissie werd een wetsontwerp goedgekeurd voor het gebruik van camera's door diensten van de civiele veiligheid en brandweer. Er is gezocht naar een evenwicht tussen de bescherming van persoonsgegevens en het faciliteren van de opdrachten van de diensten van de civiele veiligheid door middel van cameragebruik. Het kader voorziet dan ook de nodige beschermingsmaatregelen. cd&v is daar tevreden mee. Het programma Big Brother mag dan wel aan een nieuw seizoen begonnen zijn, dat is zeker niet de lijn die cd&v wil doortrekken naar onze ganse maatschappij. Desalniettemin is het wel belangrijk dat we waar dat onze hulpdiensten vooruit kan helpen, technologie kunnen hanteren. De voordelen van het gebruik van camera’s voor verschillende van hun opdrachten, zoals branddetectie en -preventie of het in kaart brengen van een rampgebied, spreken voor zich.