Lichtparcours rond thema 'ontwaken'

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Ook dit jaar zort de stad met Wintergloed terug voor warmte in de donkere, koude dagen. Het lichtparcours draait dit keer rond het thema ‘Awakening’ of ‘Ontwaken’. Oogverblindende lichtbelevingen zorgen voor een warme gloed in de stad na donkere tijden. Ze laten de stad letterlijk ‘ontwaken’. Ze maken ons ook bewust van de veranderende wereld rondom ons, vol nieuwe uitdagingen.

Het parcours voert het publiek langs acht dynamische lichtinstallaties op iconische plekken. Hierdoor komen niet alleen herinneringen tot leven, maar kunnen bezoekers ook een glimp opvangen van de toekomst en de stad nieuw leven inblazen.

De acht lichtinstallaties laten de stad ontwaken als de duisternis valt. De lichtbelevingswandeling is een compact, maar veelzijdig parcours en voor iedereen toegankelijk. Naast de nabijheid van de levendige kern, zijn er accenten op groen, water en nieuwe architectuur. Verbonden met iconische plekken – nieuw en oud - wekt het licht de nachtelijke stad op magische wijze tot leven. Een mooi voorbeeld is de installatie op de Vesten die het waterhuis en de omgeving feeëriek tot leven doet komen met een videomapping.  

Locaties lichtparcours:

BMCC 

Oud Waterhuis (Vesten) 

Sint-Godelieveabdij 

Kapucijnenplein 

Koning Albert I-park -

Fontein Koning Albert I-park 

Begijnenvest 

Minnewater (Schaatsbaan)

De schaatsbaan in het Minnewater, 1 van de locaties van het lichtparcours, is opnieuw een kunstschaatsbaan. Je kan voor of na het schaatsen even pauze nemen in de winterbar Vorst.

Het lcihtparcours kan gecombineerd worden met een bezoek aan de kerstmarkt op het Simon Stevinplein en de Markt.

Nieuws

Begeleid traject 'op naar Dwars door Brugge'

Zondag 12 mei 2024 is opnieuw een hoogdag voor loopliefhebbers in Brugge. De wedstrijd ‘Dwars door Brugge’ is dan aan de 43e editie toe en staat open voor alle loopniveaus. Wie ambitie heeft om deel te nemen en zich gezond en degelijk wil voorbereiden, kan aansluiten op het voorbereidingstraject ‘Op naar Dwars door Brugge’. Stad Brugge organiseert dit opnieuw samen met de studenten Sport & Bewegen van Howest.

Loketten in treinstations moeten openblijven

NMBS gaat in heel wat treinstations de loketuren beperken. Niet enkel in een klein landelijk station, maar ook in grote stations wordt er afgebouwd wordt. Onze stations moeten “levendige” ontmoetingsplekken zijn, “levendige” ontmoetingsplekken met meer treinen en met meer reizigers.

gebruik van camera's door civiele veiligheid en brandweer

In de commissie werd een wetsontwerp goedgekeurd voor het gebruik van camera's door diensten van de civiele veiligheid en brandweer. Er is gezocht naar een evenwicht tussen de bescherming van persoonsgegevens en het faciliteren van de opdrachten van de diensten van de civiele veiligheid door middel van cameragebruik. Het kader voorziet dan ook de nodige beschermingsmaatregelen. cd&v is daar tevreden mee. Het programma Big Brother mag dan wel aan een nieuw seizoen begonnen zijn, dat is zeker niet de lijn die cd&v wil doortrekken naar onze ganse maatschappij. Desalniettemin is het wel belangrijk dat we waar dat onze hulpdiensten vooruit kan helpen, technologie kunnen hanteren. De voordelen van het gebruik van camera’s voor verschillende van hun opdrachten, zoals branddetectie en -preventie of het in kaart brengen van een rampgebied, spreken voor zich.