Mooie samenwerking met Atelier B

Publicatiedatum

Tags

Brugge

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

In een bijzondere samenwerking tussen Atelier B, een school voor buitengewoon secundair onderwijs en de stadsdienst Openbaar Domein, krijgen leerlingen wekelijks op vrijdag de kans om te helpen met de groenploegen van Sint-Kruis en Assebroek.

De leerlingen van het vierde jaar van Atelier B (15 à 16 jaar) krijgen de kans om verschillende aspecten van groenonderhoud in onze stad van dichtbij te leren kennen. We bieden een breed scala aan opdrachten aan, van het aanplanten van bomen, vaste planten, onkruid wieden, afboorden van perkjes, bloembollen planten, hakseling aanvoeren en het onderhoud van begraafplaatsen.

Geregeld zijn er evaluatiemomenten met de school en onze ploegen. De dienst Openbaar Domein vindt het een meerwaarde om hen iets te kunnen leren, ook het uitgevoerde werk is een meerwaarde voor onze stad. Ook de leerlingen van de school zijn enthousiast over de samenwerking. Ze voeren heel wat werkzaamheden uit die onze medewerkers dagelijks ook uitvoeren. Er zijn ook nog plannen om leerlingen ook voor andere taken in te schakelen zoals meehelpen in de serre, hen een demo geven rond snoeien, hen rond leiden in het machinepark, enzovoort …

Het verloop van de werkdag start telkens met een werkbon die de verantwoordelijke van de dienst opmaakt, net zoals dit ook voor de vaste medewerkers gebeurt. Hierdoor kan een lesgever een week op voorhand theoretische kennis bijbrengen die hen helpt in functie van hun werk.

Mevr. Jo, leerkracht groenbeheer van Atelier B, benadrukt de positieve impact van de samenwerking: "Het is fantastisch om te zien hoe onze leerlingen groeien in hun werk. Niet alleen ontwikkelen ze praktische vaardigheden, maar ze krijgen ook de kans om van Brugge een kleurrijke en mooi onderhouden plek te maken. Dankzij deze positieve ervaringen kunnen ze het beste van zichzelf geven bij hun toekomstige werkgevers.”

Het is belangrijk om jongeren van het bijzonder onderwijs te betrekken bij het onderhoud van hun omgeving. Door hen praktische ervaring te bieden, maken we hen niet alleen sterker in hun vakkennis, maar ook in hun persoonlijke ontwikkeling.

 

 

 

 

Nieuws

Waterwijs Brugge

Brugge wordt Waterwijs. De naam verwijst naar een grootschalig Europees project, dat maximaal inzet op slim beheer van water en een betere waterkwaliteit voor de reien. Zo kan de Stad het hele jaar door optimaal voor het groen zorgen, ook in periodes van langere droogte. Waterwijs maakt deel uit van het klimaatadaptatieplan en wil van Brugge een klimaatrobuuste stad helpen maken. De reien spelen een sleutelrol in het verhaal. Brugge en de projectpartners krijgen zo’n zes miljoen euro steun van European Urban Initiative (EUI) voor de uitvoering.

 

Unieke pluktuin aan de Peter Benoitlaan te Sint-Andries

De groenzone aan de hoek van de Peter Benoitlaan en Ter Lindenhof is onlangs volledig heringericht. Het gebied, dat eerder weinig invulling had, kreeg een frisse en duurzame make-over met fruitbomen, een pluktuin en nieuwe recreatieve voorzieningen voor de buurt.

 

Beleidsprogramma Stad Brugge: 2025 - 2030 'Terug naar de basis. Verzorgd groen en schone straten.'

Vandaag stelde ik samen met mijn collega's het beleidsprogramma 2025-2030 voor onze stad voor 📅.
Het is voor mij het resultaat van veel gesprekken in de wijken, met medewerkers, onderzoek en gecijfer 📊. De Bruggeling wil een propere wijk: goed onderhouden, onkruidvrije plantvakken en een nette straat 🌳🚶‍♂️.
Samen met mijn team gaan we terug naar de basis. Ik stroop graag de mouwen op 💪 voor wijken met verzorgd groen 🌿 en schone straten 🚮. Parken en pleinen worden levendige plekken voor alle generaties 👨‍👩‍👧‍👦.
🔧