nieuw clubhuis voor krachtbalclub Assebroek

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Het stadsbestuur besliste begin juni om een extra subsidie van 86.177 euro te voorzien voor de bouw van een nieuw clubhuis voor krachtbalclub KSVV Inter Assebroek. Dit bovenop een subsidie die jaren geleden al voorzien werd, maar door de stijgende marktprijzen ontoereikend was geworden. Beide subsidies zijn samen goed voor een totaal van ongeveer 250.000 euro.

KSVV Inter Assebroek bestaat al sinds 1965 en kreeg stamnummer 6. De ploeg begon klein, maar kende heel wat hoogtepunten halfweg de jaren 1990. Tussen 1995 en 2001 behaalde de ploeg maar liefst zes titels, waarvan vijf opeenvolgende, en drie bekers. In 2002 volgde een terugval. Inter Assebroek degradeerde vrijwillig, maar de manier waarop deze crisis werd aangepakt, zorgde enkele jaren daarna voor een heropleving. In 2017 kon de club opnieuw promoveren naar eerste nationale, de resultaten zijn vandaag opnieuw erg positief, en er is heel wat ambitie om te groeien. Een ambitie die vertaald wordt in plannen om de jeugdwerking opnieuw op te starten. En, een ambitie die ook vraagt om nieuwe, aangepaste infrastructuur.

De voormalige kleedkamers van Inter Assebroek werden intussen afgebroken, waardoor de vereniging gebruik maakte van de infrastructuur in het sportcomplex Daverlo. Maar, dat was voor niemand de gewenste situatie op lange termijn.  

De plannen en vragen van KSVV Inter Assebroek dateren al van een hele tijd geleden. Daarbij werden verschillende locaties en mogelijkheden bekeken. Na veel hindernissen, corona en de enorme prijsstijgingen in bouwmaterialen is het huidige bestuur verheugd dat de plannen eindelijk in uitvoering gaan en de subsidie haar nut vindt.

Het nieuwe clubhuis zal bestaan uit een kantine, een technisch lokaal, twee kleedkamers met douche en wc’s, en een scheidsrechterslokaal annex ruimte om het sportmateriaal te stockeren. Een traditionele indeling die niettemin op een erg vernieuwende manier zal worden gerealiseerd. KSVV kon een Brugse partner vinden die dit project wil ondersteunen en mee vormgeven op een duurzame en circulaire manier. Het project dat op tafel ligt zal op méér dan één vlak zowel ecologisch als circulair zijn. Er wordt gebruik gemaakt van de meest duurzame, slimme én groene materialen. De constructie zal bovendien modulair worden opgebouwd. Modulair bouwen is een snelle en erg milieuvriendelijke bouwtechniek waarbij grote delen van de woning vooraf in een fabriek worden geproduceerd. De modules worden ter plekke op korte tijd gemonteerd tot één gebouw. Het is een snelle manier van bouwen die erg flexibel is. De modules kunnen bijvoorbeeld gemakkelijk worden uitgebreid met andere modules. De materialen zijn bovendien even kwaliteitsvol als die uit de traditionele bouwsector. Er is minder CO2 uitstoot, gezien er minder transport nodig is én als nodig, kunnen alle materialen gerecycleerd worden. Een tweede vernieuwing - baanbrekend voor Vlaanderen - is de toepassing van het zogenaamde ‘Terrapod C fundatiesysteem’, een funderingssysteem zonder beton gebaseerd op een oude Japanse bouwtechniek van skeletbouw met palen en balken op stenen funderingen. Erg duurzaam en milieuvriendelijk.

Onze stad heeft nood aan nieuwe, hedendaagse sportinfrastructuur voor zowel grote als kleinere clubs. Binnen ons subsidiereglement stellen we daarom ook de voorwaarde dat nieuwe, door de Stad betaalde infrastructuur ook waar mogelijk wordt opengesteld voor andere verenigingen.  De vereniging is momenteel bezig met een bevraging naar verenigingen die interesse kunnen hebben. De krachtbalvereniging speelt en traint tijdens de weekends en op woensdagnamiddag en -avond. De andere momenten van de week zouden dus nog vrij zijn voor andere gebruikers. In die zin vormt deze investering een mooie, zeer hedendaagse verrijking voor het Brugse sportlandschap.

Nieuws

Ezelstraat krijgt een vernieuwd wegdek

Sinds de heraanleg van de Ezelstraat 1999 is de staat van het wegdek de laatste jaren sterk verslechterd waardoor een ingreep zich opdringt. Het volledige wegdek wordt vernieuwd, zo’n 2.300m² in totaal.

 

Nieuw kunstgrasveld in Gulden Kamer

Het sportcentrum Gulden Kamer in Sint-Kruis is klaar voor een nieuwe toekomst. Het nieuwe kunstgrasveld vergroot de speelbaarheid op de site en biedt topfaciliteiten voor zowel professionele als amateurvoetballers. Dit project is uitgevoerd in het kader van de omgevingsvergunningaanvraag van Cercle Brugge, die een deel van haar werking naar de site wil verplaatsen.

Respect voor stewards begint bij een strikte en uniforme naleving van de Voetbalwet.

Met het kerstvoetbal dat voor de deur staat, roep ik op tot een vredevol voetbalweekend. Uit cijfers die ik opvroeg bij Minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden, blijkt immers dat het geweld in en rond de stadions ten aanzien van andere supporters of stewards elk jaar toeneemt. Niet alleen het aantal uitgeschreven PV’s zit in stijgende lijn, maar ook de uitgevaardigde stadionverboden nemen elk jaar toe. Al te vaak worden stewards het slachtoffer van supportergeweld. Zij zijn een uiterst belangrijk schakel in het veiligheidsbeleid van clubs in België en verdienen meer respect. Indien de naleving van de Voetbalwet niet kan worden gehandhaafd, verliezen steeds meer stewards hun motivatie en engagement en haken ze af. Dat moeten ten allen tijde proberen te vermijden.