nieuw reglement zwembaden afgestemd op noden bezoekers

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

In deze bizarre tijden snakken we met z’n allen naar een manier om ons leven toch ietwat normaal te doen lijken, ook al is het maar een klein beetje. Wel, wat beter dan een frisse plons in het zwembad om de zinnen te verzetten en tegelijkertijd te prikkelen.

Toen het overlegcomité eind november toeliet dat zwembaden opnieuw mochten geopend worden, hebben we als Stad dan ook geen seconde getwijfeld. Samen met de zwembadbeheerders van de drie Brugse zwembaden hebben we alles in het werk gesteld om Interbad, Jan Guilini en Lago Brugge op een zo veilige mogelijke manier te laten heropenen.

Een belangrijke gebeurtenis omdat zo vele duizenden bezoekers, na maanden verplichte sluiting door corona, opnieuw hun zwemactiviteiten kunnen opstarten. Om zo zichzelf mentaal en fysiek gezond te houden. De spreuk ‘Mens Sana in Corpore Sano’ is zwembaden op het lijf geschreven. En dat er zo in één adem ook coronakilo’s kunnen weggewerkt worden, is mooi meegenomen.

Het grote voordeel aan zwemmen is dat het perfect mogelijk is om alles coronaproof te laten verlopen. Zo is enkel baantjeszwemmen toegelaten, wordt er exclusief met reservaties en tijdsblokken gewerkt en wordt er op basis van de grootte van het zwembad een maximum aantal zwemmers bepaald. Concreet betekent dat volgens de richtlijn van 1 zwemmer per 10m² zwem- en kadeoppervlakte dat er 40 zwemmers toegelaten worden in Interbad en Guilini en 190 in Lago.

In die zin is het een goede zaak dat de Stad erop aangedrongen heeft om het reglement van interne orde voor de zwembaden Interbad en Jan Guilini, beiden uitgebaat door Farys, op elkaar af te stemmen. Eénduidigheid is zeker in deze tijden belangrijker dan ooit.

Het gaat vooral om praktische afspraken, zoals:

  • 20 minuten na sluitingstijd moet iedereen het zwembad verlaten hebben
  • Bij private zwemlessen haalt de lesgever de kinderen op aan een vaste plaats van afspraak
  • Private lesgevers kunnen zich geen eigen baantje toe-eigenen.

Gezien het reglement in beide baden nu hetzelfde is, is het veel makkelijker om het reglement toe te passen.

Daarnaast werden ook de openingsuren van beide zwembaden beter afgestemd op de noden van de bezoekers. Zo is er beslist dat er in Interbad tijdens schooluren steeds één baan voorbehouden wordt voor publieke zwemmers, zodat die niet meer tussen schoolzwemmers hun weg moeten zoeken.

Ook in Jan Guilini zullen er meer publieke zwemuren met minstens één voorbehouden baantje bijkomen. Deze wijziging zal dus voor de gebruikers van beide zwembaden resulteren in zowel duidelijkere openingsuren als kwalitatievere zwemmomenten.

Tijdens de schooluren baantjestrekken zal kunnen in

  • zwembad Jan Guilini op maandag, dinsdag- en woensdagvoormiddag
  • Interbad op dinsdag-, donderdag- en vrijdagnamiddag.

Vanaf 4 januari 2021 gaat het reglement in voege.

In Lago is en blijft baantjeszwemmen doorlopend mogelijk, dus ook overdag kan je er steeds terecht!

De goede opkomst in de zwembaden sinds begin december toont de grote nood van het publiek om in deze tijden te sporten. Zo zijn de vroege ochtendblokken zijn in beide zwembaden zeer goed bezet tot heel vaak volzet.

Nieuws

Deze zomer terug zwemmen in de Brugse reien

Op 29 juni 2024 is de zwemzone aan de Coupure opnieuw open. Liefhebbers van openwaterzwemmen kunnen er terecht tot en met zondag 1 september voor een frisse duik in onze Brugse Reien. Een unieke belevenis! De zwemzone bevindt zich aan de Coupure, met ingang aan de Predikherenrei. Zwemmen kan elke dag van 13.00 tot 20.00 uur. Redders houden een oogje in het zeil. Zwemmen is er gratis.

 

Terug sportstrand in zeebrugge deze zomer

De zomer komt eraan, wat betekent dat Sportdienst Brugge opnieuw inzet op het sportstrand in Zeebrugge. Sinds 15 juni is alles klaar en kun je genieten van een zomer vol sport, spel en plezier. Het sportstrand is de hele zomervakantie doorlopend open van 10.30 tot 17.30 uur en bevindt zich ter hoogte van het Badengebouw.

Tijdelijke bestemming voor voormalige Godelievekerk in Sint-Michiels

Begin 2023 kocht Stad Brugge de Godelievekerk in Sint-Michiels van de Emmaüsparochie tegen de prijs van 240.000 euro. In afwachting van een definitieve bestemming vinden nu al een aantal verenigingen / organisaties een tijdelijk onderdak in de voormalige kerk.