nieuw reglement zwembaden afgestemd op noden bezoekers

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

In deze bizarre tijden snakken we met z’n allen naar een manier om ons leven toch ietwat normaal te doen lijken, ook al is het maar een klein beetje. Wel, wat beter dan een frisse plons in het zwembad om de zinnen te verzetten en tegelijkertijd te prikkelen.

Toen het overlegcomité eind november toeliet dat zwembaden opnieuw mochten geopend worden, hebben we als Stad dan ook geen seconde getwijfeld. Samen met de zwembadbeheerders van de drie Brugse zwembaden hebben we alles in het werk gesteld om Interbad, Jan Guilini en Lago Brugge op een zo veilige mogelijke manier te laten heropenen.

Een belangrijke gebeurtenis omdat zo vele duizenden bezoekers, na maanden verplichte sluiting door corona, opnieuw hun zwemactiviteiten kunnen opstarten. Om zo zichzelf mentaal en fysiek gezond te houden. De spreuk ‘Mens Sana in Corpore Sano’ is zwembaden op het lijf geschreven. En dat er zo in één adem ook coronakilo’s kunnen weggewerkt worden, is mooi meegenomen.

Het grote voordeel aan zwemmen is dat het perfect mogelijk is om alles coronaproof te laten verlopen. Zo is enkel baantjeszwemmen toegelaten, wordt er exclusief met reservaties en tijdsblokken gewerkt en wordt er op basis van de grootte van het zwembad een maximum aantal zwemmers bepaald. Concreet betekent dat volgens de richtlijn van 1 zwemmer per 10m² zwem- en kadeoppervlakte dat er 40 zwemmers toegelaten worden in Interbad en Guilini en 190 in Lago.

In die zin is het een goede zaak dat de Stad erop aangedrongen heeft om het reglement van interne orde voor de zwembaden Interbad en Jan Guilini, beiden uitgebaat door Farys, op elkaar af te stemmen. Eénduidigheid is zeker in deze tijden belangrijker dan ooit.

Het gaat vooral om praktische afspraken, zoals:

  • 20 minuten na sluitingstijd moet iedereen het zwembad verlaten hebben
  • Bij private zwemlessen haalt de lesgever de kinderen op aan een vaste plaats van afspraak
  • Private lesgevers kunnen zich geen eigen baantje toe-eigenen.

Gezien het reglement in beide baden nu hetzelfde is, is het veel makkelijker om het reglement toe te passen.

Daarnaast werden ook de openingsuren van beide zwembaden beter afgestemd op de noden van de bezoekers. Zo is er beslist dat er in Interbad tijdens schooluren steeds één baan voorbehouden wordt voor publieke zwemmers, zodat die niet meer tussen schoolzwemmers hun weg moeten zoeken.

Ook in Jan Guilini zullen er meer publieke zwemuren met minstens één voorbehouden baantje bijkomen. Deze wijziging zal dus voor de gebruikers van beide zwembaden resulteren in zowel duidelijkere openingsuren als kwalitatievere zwemmomenten.

Tijdens de schooluren baantjestrekken zal kunnen in

  • zwembad Jan Guilini op maandag, dinsdag- en woensdagvoormiddag
  • Interbad op dinsdag-, donderdag- en vrijdagnamiddag.

Vanaf 4 januari 2021 gaat het reglement in voege.

In Lago is en blijft baantjeszwemmen doorlopend mogelijk, dus ook overdag kan je er steeds terecht!

De goede opkomst in de zwembaden sinds begin december toont de grote nood van het publiek om in deze tijden te sporten. Zo zijn de vroege ochtendblokken zijn in beide zwembaden zeer goed bezet tot heel vaak volzet.

Nieuws

Begeleid traject 'op naar Dwars door Brugge'

Zondag 12 mei 2024 is opnieuw een hoogdag voor loopliefhebbers in Brugge. De wedstrijd ‘Dwars door Brugge’ is dan aan de 43e editie toe en staat open voor alle loopniveaus. Wie ambitie heeft om deel te nemen en zich gezond en degelijk wil voorbereiden, kan aansluiten op het voorbereidingstraject ‘Op naar Dwars door Brugge’. Stad Brugge organiseert dit opnieuw samen met de studenten Sport & Bewegen van Howest.

Loketten in treinstations moeten openblijven

NMBS gaat in heel wat treinstations de loketuren beperken. Niet enkel in een klein landelijk station, maar ook in grote stations wordt er afgebouwd wordt. Onze stations moeten “levendige” ontmoetingsplekken zijn, “levendige” ontmoetingsplekken met meer treinen en met meer reizigers.

gebruik van camera's door civiele veiligheid en brandweer

In de commissie werd een wetsontwerp goedgekeurd voor het gebruik van camera's door diensten van de civiele veiligheid en brandweer. Er is gezocht naar een evenwicht tussen de bescherming van persoonsgegevens en het faciliteren van de opdrachten van de diensten van de civiele veiligheid door middel van cameragebruik. Het kader voorziet dan ook de nodige beschermingsmaatregelen. cd&v is daar tevreden mee. Het programma Big Brother mag dan wel aan een nieuw seizoen begonnen zijn, dat is zeker niet de lijn die cd&v wil doortrekken naar onze ganse maatschappij. Desalniettemin is het wel belangrijk dat we waar dat onze hulpdiensten vooruit kan helpen, technologie kunnen hanteren. De voordelen van het gebruik van camera’s voor verschillende van hun opdrachten, zoals branddetectie en -preventie of het in kaart brengen van een rampgebied, spreken voor zich.