Nieuwe groene toegangspoort voor Brugge: Foreest

Publicatiedatum

Tags

Brugge

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

De werkzaamheden voor de natuurinrichting van de voormalige akker aan de hoek van de Doornstraat met de Oude Sint-Annadreef (Domein Foreest) gaan deze week van start. Met een totaaloppervlakte van vijf hectare biedt het ecologische en recreatieve meerwaarde voor inwoners en bezoekers.

 

Het gebied maakt deel uit van het stadsbossennetwerk Chartreusinne, Foreest en Beisbroek. Schepen van openbaar domein Franky Demon: “Met de herinrichting creëren we een zachte overgang tussen stedelijke bebouwing en bos. Door heischraal grasland – dit zijn vegetaties op arme, meestal zure bodems - een wandellus en nieuwe aanplantingen aan te leggen, komt er meer ruimte voor natuurherstel en biodiversiteit.”

Het beheer van het grasland gebeurt duurzaam door schapenbegrazing. De aanplant van 9.263 m² bosgoed (sporkehout, meidoorn, sleedoorn, hazelaar, haagbeuk, lijsterbes) en een kleine boomgaard (appel, peer en kers) langs de Doornstraat zorgen voor een versterking van de biodiversiteit en de verbinding met omliggende natuur.

Praktische en duurzame verbeteringen

De werkzaamheden omvatten onder andere de aanleg van een halfverharde wandellus van circa 150 meter, acht fietsbeugels en vier waterdoorlatende parkeerplaatsen langs de Oude Sint-Annadreef. Twee zitbanken langs het graspad maken van het natuurpark een groene ontmoetingsplaats waar bezoekers kunnen ontspannen en genieten. Het gebied wordt daarmee een onthaalpoort tot het Foreest-stadsdomein.

Subsidies en ecologische visie

Met de financiële steun van het Agentschap voor Natuur en Bos, via de projectsubsidie ‘Natuur in je buurt 2024’ (98.973,50 euro), investeert Stad Brugge in de realisatie van dit natuurproject. “Dit project is een concrete stap binnen ons beleid voor natuur en milieu. Het draagt bij aan een betere overgang tussen bos en akkerland, terwijl het tegelijkertijd een extra waarde biedt aan de omwonenden door recreatie en natuurervaring te combineren.

De motivatie van de jury van het Agentschap voor Natuur en Bos is duidelijk: Het is een doordacht plan met recreatieve en ecologische meerwaarde. Door het natuurpark komen heideachtige graslanden terug en krijgt Brugge een nieuwe toegangspoort tot de groene periferie van de stad.

 

Nieuws

Vijver Koude Keuken gezuiverd

De vijver van de Koude Keuken is een populaire plek voor vissers dankzij de vele karpers. Ook de Brugse IJsberen nemen er wekelijks een frisse duik, en Duikclub RDS gebruikt de vijver als oefenterrein. Na grondig onderzoek neemt Stad Brugge nu maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren. In totaal wordt 4.500 kilogram coccolietenkrijt met een stadsboot over het water verspreid.

 

Wiletjesplezier: pumptrack on tour

Stad Brugge blijft inzetten op buitenspeelplezier en sport met een mobiele pumptrack: een golvend parcours dat jong en oud uitnodigt om op een leuke en sportieve manier te bewegen. In juni staat de pumptrack opgesteld in het Sint-Donaaspark in Zeebrugge. Daarna reist ze verder naar andere Brugse wijken, waar ze telkens een maand blijft staan. Met deze installatie wil de stad kinderen en jongeren aanmoedigen om meer buiten te spelen.

 

Nieuwe looproutes in Sint-Michiels

Brugge heeft er drie nieuwe ‘Loopbanen’ bij: bewegwijzerde routes van Sport Vlaanderen, gelegen in de buurt van het station aan de kant van Sint-Michiels. Deze routes — een groene lus van 1,7 kilometer, een blauwe van 4,2 kilometer en een oranje van 7 kilometer — zijn ideaal voor werknemers van omliggende bedrijven en overheidsdiensten, maar ook voor studenten van de nabijgelegen (hoge)scholen.