Officiële inhuldiging van het Willy Lustenhouwerplein

Publicatiedatum

Tags

Brugge

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Willy Lustenhouwer was de artiestennaam van Willy Lapouter (1920-1994). Hij was een befaamde Vlaamse zanger, muzikant, conferencier en radio- & televisiepresentator. Als conferencier gaf hij tien onemanshows waarin hij heel wat Brugse typetjes in sappig Brugs dialect speelde. Zijn bekendste liedje is ‘Zie je van Brugge? Zet je van achter’.

Begin 2019 werd een petitie op Facebook gelanceerd om een straatnaam te wijden aan de nagedachtenis van Willy Lustenhouwer, de gevierde tv-presentator en conferencier wiens geestigheid en charme jarenlang onze schermen hebben verrijkt. Dit initiatief kreeg brede steun van de bevolking. Meer dan 1.200 mensen schaarden achter dit idee, wat getuigt van het blijvende respect van de Bruggelingen voor Willy Lustenhouwer.

Op 28 april 2020 keurde de gemeenteraad het voorstel voor deze straatnaam definitief goed. Het bijschrift op het straatnaambordje luidt: Tv-presentator en conferencier, 1920-1994.

Zijn liedjes en liefde voor het Brugse dialect zijn welbekend. Als conferencier en tekstschrijver was het woord – en in het bijzonder het Brugse woord – belangrijk voor Willy. Het zou hem dan waarschijnlijk ook deugd gedaan hebben mocht hij kunnen zien dat er op deze site veel mogelijkheden zijn waar bewoners, buren en bezoekers kunnen samenzitten om ‘e klaptje te doen’, elkaar te leren te kennen of grappen te vertellen. Ook Willy Lustenhouwers bekendste hit ‘Zieje van Brugge? Zet je vanachter’ kan en mag je hier letterlijk nemen. Iedereen kan zich ‘vanachter’ zetten op de uitnodigende zitbanken langs het vermeld wandelpand aan de achterzijde van de site om te genieten van de rust, het groene of een gezellige babbel.” 

Nieuws

Deze zomer terug zwemmen in de Brugse reien

Op 29 juni 2024 is de zwemzone aan de Coupure opnieuw open. Liefhebbers van openwaterzwemmen kunnen er terecht tot en met zondag 1 september voor een frisse duik in onze Brugse Reien. Een unieke belevenis! De zwemzone bevindt zich aan de Coupure, met ingang aan de Predikherenrei. Zwemmen kan elke dag van 13.00 tot 20.00 uur. Redders houden een oogje in het zeil. Zwemmen is er gratis.

 

Terug sportstrand in zeebrugge deze zomer

De zomer komt eraan, wat betekent dat Sportdienst Brugge opnieuw inzet op het sportstrand in Zeebrugge. Sinds 15 juni is alles klaar en kun je genieten van een zomer vol sport, spel en plezier. Het sportstrand is de hele zomervakantie doorlopend open van 10.30 tot 17.30 uur en bevindt zich ter hoogte van het Badengebouw.

Tijdelijke bestemming voor voormalige Godelievekerk in Sint-Michiels

Begin 2023 kocht Stad Brugge de Godelievekerk in Sint-Michiels van de Emmaüsparochie tegen de prijs van 240.000 euro. In afwachting van een definitieve bestemming vinden nu al een aantal verenigingen / organisaties een tijdelijk onderdak in de voormalige kerk.