Ondergrondse afvalcontainers

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

De Brugse winkelstraten zijn bijzonder populair, met de Steenstraat zelfs als de op een na drukste winkelstraat van Vlaanderen. Met meer dan 900.000 bezoekers per maand is het van groot belang dat deze winkelstraten schoon en opgeruimd blijven. Om dit te realiseren, investeert Stad Brugge in ondergrondse afvalmanden met een grotere capaciteit, waarmee de huidige afvalproblemen in de drukbezochte winkelstraten aangepakt worden. Het afval uit deze exemplaren worden op een speciale manier leeg gezogen, een unicum voor België.

De bestaande afvalmanden in Brugge hebben een beperkte capaciteit van 100 liter en raken vaak overvol, vooral tijdens de drukste periodes. Deze afvalmanden zouden ongeveer 16.161 m³ afval per jaar te slikken hebben gekregen.

Bovendien is het niet wenselijk om vuilniswagens op piekmomenten door de winkelstraten te laten rijden. Om deze problemen aan te pakken, vervangt de 38 huidige afvalmanden door 23 ondergrondse exemplaren, elk met een capaciteit van 1.000 liter. Dit verhoogt de totale capaciteit voor afvalopvang van 3.800 liter naar maar liefst 23.000, waardoor de manden minder vaak geleegd hoeven te worden. Er worden vier ondergrondse afvalmanden geplaatst in de Zuidzandstraat, negen in de Steenstraat en tien op de Markt.

Voorlopig zijn er geen plannen voor meer ondergrondse afvalmanden, maar als deze een groot succes blijken te zijn, kunnen er zeker nog bijkomen. Er is gekozen voor een sobere inwerpzuil die goed in het straatbeeld past. De inwerpzuilen worden strategisch geplaatst, gemiddeld 35 meter van elkaar.

Het systeem met het uitzuigen van afval is trouwens uniek in België. Brugge is de eerste stad die deze werkwijze hanteert.

Met deze investering zet Brugge terug een belangrijke stap om de stad proper te houden. De kostprijs voor de levering en plaatsing van de ondergrondse afvalmanden bedraagt 155.000 euro (inclusief BTW). De plaatsing wordt uitgevoerd door de firma Mahieu NV, de leverancier van de afvalmanden is ESE NV. De ondergrondse containers worden minstens twee keer per week geledigd door een zuigwagen, met een verhoogde frequentie van minstens drie keer per week tijdens de schoolvakanties en in december. Het legen van de containers wordt verzorgd door de firma Jan Haeck NV.

Nieuws

90.000 bloemen sieren de stad

Brugge trekt haar zomerkleed aan: vanaf begin mei fleurt de stad opnieuw op met duizenden kleurrijke bloemen die het straatbeeld maandenlang zullen verfraaien. Achter deze jaarlijkse bloemenpracht gaat een grondige voorbereiding vooraf van de stadsmedewerkers van Stad Brugge. Met al deze inspanningen wordt Brugge ook deze zomer weer een uitnodigende plek voor inwoners, bezoekers én passanten.

Autodiefstallen zitten in de lift: meer wijkagenten betekenen meer ogen en oren.

Het aantal diefstallen uit of aan voertuigen is de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen, dit blijkt uit cijfers die ik recentelijk opvroeg aan Minister van Binnenlandse Zaken. Tussen 2020 en 2023 is het aantal geregistreerde diefstallen uit voertuigen in België gestegen met maar liefst 8.390 incidenten. In 2023 werden er uiteindelijk 41.878 feiten geregistreerd. In het eerste trimester van 2024 waren dit al 9.069 incidenten. De toename van het aantal diefstallen is zorgwekkend. We moeten dringend werk maken van een verhoogd aantal wijkagenten om deze opmars in te dijken. 

Red Courts in de Gulden Kamer, Sint-Kruis

Stad Brugge heeft er een gloednieuwe sportplek bij: het eerste Belgian Red Courtveld, gerealiseerd in samenwerking met de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB). De Red Court is een minivoetbalveld waar iedereen gratis en zonder reservatie mag op komen voetballen. Het initiatief maakt deel uit van een bredere nationale uitrol waarbij de KBVB in de komende jaren in zo’n 40 steden en gemeenten gelijkaardige velden zal aanleggen.