Ondersteuning noodopvang heropstart scholen

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Vanaf 15 mei zijn de scholen in Vlaanderen deels heropgestart, hier komen heel wat veiligheidsmaatregelen bij kijken die een invloed hebben op het gebruik van de logistiek, de infrastructuur en de inzet van het personeel van de scholen. Voor veel scholen niet evident om snel een oplossing voor te vinden, dus heeft de Stad beslist om zijn steentje bij te dragen en op verschillende vlakken ondersteuning te bieden.

Naast de logistieke ondersteuning (zoals het ter beschikking stellen van stedelijke sportinfrastructuur of stedelijk uitleenmateriaal) bieden we ook persoonlijke ondersteuning aan bij deze heropstart om de noodopvang in de scholen te garanderen. Hiervoor zetten we ons eigen personeel in en doen we ook beroep op sportlesgevers van Sportwerk Vlaanderen en van KAVVV & Fedes vzw. Beide zijn partners waarmee de sportdienst geregeld samenwerkt en die snel kunnen schakelen indien nodig.    

Die sportlesgevers kunnen een sportieve invulling geven aan de noodopvang voor kinderen. Zo krijgen de leerlingen de nodige sport, spel en beweging (met in achtname van social distancing uiteraard) aangeboden als afwisseling met de uren schermkijken voor het pre-teaching en hun schoolwerk.

Voorlopig wordt er in zeven Brugse scholen een ondersteuning voorzien onder de vorm van telkens twee sportlesgevers: naast OLVA de Meersen zijn dat BLO Wonderwijs, VBS de kantelberg, de Zonnetuin, KA Jan Fevijn en twee afdelingen van het St-Lodewijkscollege, nl. deze uit de Spoorwegstraat en de Gerard Davidstraat.  

Per school worden zo een dertigtal leerlingen opgevangen waarvoor men anders geen oplossing zou hebben.

Vanaf begin juni wordt dit nog verder uitgebreid met 6 extra scholen: het St-Andreasinstituut, GO Brugge Centrum en vier afdelingen van St-Leo Hemelsdaele: deze uit de Blankenbergse Steenweg, de Potentestraat, de Lenaard en de Smalle.

Week per week volgt de sportdienst op wat de noden zijn en proberen we zo snel te anticiperen op nieuwe aanvragen van scholen. 

Het zijn bizarre tijden met veel nieuwe regels en procedures waar zowel kinderen, scholen als wijzelf mee moeten leren omgaan. Op deze manier hoopt de Stad de druk van de scholen wat weg te nemen en hen een hart onder de riem te stoppen.

Nieuws

Begeleid traject 'op naar Dwars door Brugge'

Zondag 12 mei 2024 is opnieuw een hoogdag voor loopliefhebbers in Brugge. De wedstrijd ‘Dwars door Brugge’ is dan aan de 43e editie toe en staat open voor alle loopniveaus. Wie ambitie heeft om deel te nemen en zich gezond en degelijk wil voorbereiden, kan aansluiten op het voorbereidingstraject ‘Op naar Dwars door Brugge’. Stad Brugge organiseert dit opnieuw samen met de studenten Sport & Bewegen van Howest.

Loketten in treinstations moeten openblijven

NMBS gaat in heel wat treinstations de loketuren beperken. Niet enkel in een klein landelijk station, maar ook in grote stations wordt er afgebouwd wordt. Onze stations moeten “levendige” ontmoetingsplekken zijn, “levendige” ontmoetingsplekken met meer treinen en met meer reizigers.

gebruik van camera's door civiele veiligheid en brandweer

In de commissie werd een wetsontwerp goedgekeurd voor het gebruik van camera's door diensten van de civiele veiligheid en brandweer. Er is gezocht naar een evenwicht tussen de bescherming van persoonsgegevens en het faciliteren van de opdrachten van de diensten van de civiele veiligheid door middel van cameragebruik. Het kader voorziet dan ook de nodige beschermingsmaatregelen. cd&v is daar tevreden mee. Het programma Big Brother mag dan wel aan een nieuw seizoen begonnen zijn, dat is zeker niet de lijn die cd&v wil doortrekken naar onze ganse maatschappij. Desalniettemin is het wel belangrijk dat we waar dat onze hulpdiensten vooruit kan helpen, technologie kunnen hanteren. De voordelen van het gebruik van camera’s voor verschillende van hun opdrachten, zoals branddetectie en -preventie of het in kaart brengen van een rampgebied, spreken voor zich.