Ondersteuning noodopvang heropstart scholen

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Vanaf 15 mei zijn de scholen in Vlaanderen deels heropgestart, hier komen heel wat veiligheidsmaatregelen bij kijken die een invloed hebben op het gebruik van de logistiek, de infrastructuur en de inzet van het personeel van de scholen. Voor veel scholen niet evident om snel een oplossing voor te vinden, dus heeft de Stad beslist om zijn steentje bij te dragen en op verschillende vlakken ondersteuning te bieden.

Naast de logistieke ondersteuning (zoals het ter beschikking stellen van stedelijke sportinfrastructuur of stedelijk uitleenmateriaal) bieden we ook persoonlijke ondersteuning aan bij deze heropstart om de noodopvang in de scholen te garanderen. Hiervoor zetten we ons eigen personeel in en doen we ook beroep op sportlesgevers van Sportwerk Vlaanderen en van KAVVV & Fedes vzw. Beide zijn partners waarmee de sportdienst geregeld samenwerkt en die snel kunnen schakelen indien nodig.    

Die sportlesgevers kunnen een sportieve invulling geven aan de noodopvang voor kinderen. Zo krijgen de leerlingen de nodige sport, spel en beweging (met in achtname van social distancing uiteraard) aangeboden als afwisseling met de uren schermkijken voor het pre-teaching en hun schoolwerk.

Voorlopig wordt er in zeven Brugse scholen een ondersteuning voorzien onder de vorm van telkens twee sportlesgevers: naast OLVA de Meersen zijn dat BLO Wonderwijs, VBS de kantelberg, de Zonnetuin, KA Jan Fevijn en twee afdelingen van het St-Lodewijkscollege, nl. deze uit de Spoorwegstraat en de Gerard Davidstraat.  

Per school worden zo een dertigtal leerlingen opgevangen waarvoor men anders geen oplossing zou hebben.

Vanaf begin juni wordt dit nog verder uitgebreid met 6 extra scholen: het St-Andreasinstituut, GO Brugge Centrum en vier afdelingen van St-Leo Hemelsdaele: deze uit de Blankenbergse Steenweg, de Potentestraat, de Lenaard en de Smalle.

Week per week volgt de sportdienst op wat de noden zijn en proberen we zo snel te anticiperen op nieuwe aanvragen van scholen. 

Het zijn bizarre tijden met veel nieuwe regels en procedures waar zowel kinderen, scholen als wijzelf mee moeten leren omgaan. Op deze manier hoopt de Stad de druk van de scholen wat weg te nemen en hen een hart onder de riem te stoppen.

Nieuws

Uitreiking Brugse sportprijzen

De Brugse sportprijzen vormen het orgelpunt van het Brugse sportjaar. Verschillende sporters krijgen een trofee of medaille voor hun indrukwekkende prestaties van het voorbije kalenderjaar 2023. Eén sporter of sportclub wordt ook bekroond met de Trofee van Sportverdienste, omwille van een bijzondere jarenlange sportcarrière.

Opening sociaal woonproject Peterseliestraat

De voormalige militaire site in de Peterseliestraat in het centrum van Brugge werd herbestemd tot een siociaal huisvestingsproject. De site werd volledig opnieuw ingericht met respect voor het bestaande erfgoed. Er werden 28 sociale woningen ondergebracht en 52 appartementen. De tuin staat ook open voor de buurt.

Arbeidsongevallen met dienstwapens tot minimum beperken

Vorig jaar waren er 19 incidenten met dienstwapens bij de federale en lokale politie. Gemiddeld waren er de voorbije 5 jaar 21 arbeidsongevallen waarbij dienstwapens betrokken waren.