Oorzaak irritante fluittoon in Sint-Michiels gevonden

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

In 2019 ontstond geluidshinder in de wijk Sint-Godelieve in Sint-Michiels. De hinder werd omschreven als een steeds terugkerend fluitsignaal op zeer onregelmatige momenten en zonder structuur of regelmaat. Na onderzoeken en doorzettingsvermogen om de oorzaak van de fluittoon te achterhalen, werd nu eindelijk de bron gevonden. Een slecht afgestelde gasinstallatie van één van de bewoners van de wijk veroorzaakte de fluittoon. De bewoners in de wijk kunnen terug rustig slapen en genieten in hun tuin en woning zonder storende fluittoon. 

Eind april 2020 kwamen de klachten terecht bij onze dienst omdat de oorzaak van de geluidshinder niet achterhaald kon worden. Het geluid werd dag en nacht vastgesteld, op alle mogelijke uren, soms dagenlang niet, soms meerdere keren per dag. De fluittoon duurde enkele seconden en was zowel binnen als buiten hoorbaar.

Tijdens geluidsmetingen in de zomer van 2020 konden enkele deskundigen geluid de fluittoon waarnemen en meten. Er werd aan de hand van die metingen van uit gegaan dat de bron van het geluid zich in de directe omgeving moet situeren. Er werden verschillende mogelijke bronnen in de omgeving nagegaan, waaronder een paar bedrijven, een fluittoon afkomstig van de fietsersbrug,… helaas zonder resultaat.

Nadat een persbericht gepubliceerd werd over de storende fluittoon werd contact genomen met een gemeente waar men met dezelfde geluidsproblemen kampte. De oorzaak werd daar gevonden bij een slecht werkende gascondensatieketel. Onze mensen zochten deze piste verder uit en  bespraken het probleem met verschillende installateurs. De installateurs gaven aan dat een slecht afgeregelde gasketel de oorzaak zou kunnen zijn. Daarop hebben we enkele installateurs gecontacteerd om een (gratis) controle uit te voeren van enkele gasketels in de omgeving waar de fluittoon werd vastgesteld.

Bij één van de eerste controles was het prijs en vond de technieker de oorzaak van het geluid inderdaad bij een slecht afgestelde gasinstallatie. Het was dan nog wachten op de fabrikant, omdat enkel zij toestemming hebben om de verhouding lucht/gas aan te passen. Dit is nu gebeurd en hopelijk is de fluittoon hiermee nu voorgoed verleden tijd.

Nieuws

Begeleid traject 'op naar Dwars door Brugge'

Zondag 12 mei 2024 is opnieuw een hoogdag voor loopliefhebbers in Brugge. De wedstrijd ‘Dwars door Brugge’ is dan aan de 43e editie toe en staat open voor alle loopniveaus. Wie ambitie heeft om deel te nemen en zich gezond en degelijk wil voorbereiden, kan aansluiten op het voorbereidingstraject ‘Op naar Dwars door Brugge’. Stad Brugge organiseert dit opnieuw samen met de studenten Sport & Bewegen van Howest.

Loketten in treinstations moeten openblijven

NMBS gaat in heel wat treinstations de loketuren beperken. Niet enkel in een klein landelijk station, maar ook in grote stations wordt er afgebouwd wordt. Onze stations moeten “levendige” ontmoetingsplekken zijn, “levendige” ontmoetingsplekken met meer treinen en met meer reizigers.

gebruik van camera's door civiele veiligheid en brandweer

In de commissie werd een wetsontwerp goedgekeurd voor het gebruik van camera's door diensten van de civiele veiligheid en brandweer. Er is gezocht naar een evenwicht tussen de bescherming van persoonsgegevens en het faciliteren van de opdrachten van de diensten van de civiele veiligheid door middel van cameragebruik. Het kader voorziet dan ook de nodige beschermingsmaatregelen. cd&v is daar tevreden mee. Het programma Big Brother mag dan wel aan een nieuw seizoen begonnen zijn, dat is zeker niet de lijn die cd&v wil doortrekken naar onze ganse maatschappij. Desalniettemin is het wel belangrijk dat we waar dat onze hulpdiensten vooruit kan helpen, technologie kunnen hanteren. De voordelen van het gebruik van camera’s voor verschillende van hun opdrachten, zoals branddetectie en -preventie of het in kaart brengen van een rampgebied, spreken voor zich.