Oorzaak irritante fluittoon in Sint-Michiels gevonden

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

In 2019 ontstond geluidshinder in de wijk Sint-Godelieve in Sint-Michiels. De hinder werd omschreven als een steeds terugkerend fluitsignaal op zeer onregelmatige momenten en zonder structuur of regelmaat. Na onderzoeken en doorzettingsvermogen om de oorzaak van de fluittoon te achterhalen, werd nu eindelijk de bron gevonden. Een slecht afgestelde gasinstallatie van één van de bewoners van de wijk veroorzaakte de fluittoon. De bewoners in de wijk kunnen terug rustig slapen en genieten in hun tuin en woning zonder storende fluittoon. 

Eind april 2020 kwamen de klachten terecht bij onze dienst omdat de oorzaak van de geluidshinder niet achterhaald kon worden. Het geluid werd dag en nacht vastgesteld, op alle mogelijke uren, soms dagenlang niet, soms meerdere keren per dag. De fluittoon duurde enkele seconden en was zowel binnen als buiten hoorbaar.

Tijdens geluidsmetingen in de zomer van 2020 konden enkele deskundigen geluid de fluittoon waarnemen en meten. Er werd aan de hand van die metingen van uit gegaan dat de bron van het geluid zich in de directe omgeving moet situeren. Er werden verschillende mogelijke bronnen in de omgeving nagegaan, waaronder een paar bedrijven, een fluittoon afkomstig van de fietsersbrug,… helaas zonder resultaat.

Nadat een persbericht gepubliceerd werd over de storende fluittoon werd contact genomen met een gemeente waar men met dezelfde geluidsproblemen kampte. De oorzaak werd daar gevonden bij een slecht werkende gascondensatieketel. Onze mensen zochten deze piste verder uit en  bespraken het probleem met verschillende installateurs. De installateurs gaven aan dat een slecht afgeregelde gasketel de oorzaak zou kunnen zijn. Daarop hebben we enkele installateurs gecontacteerd om een (gratis) controle uit te voeren van enkele gasketels in de omgeving waar de fluittoon werd vastgesteld.

Bij één van de eerste controles was het prijs en vond de technieker de oorzaak van het geluid inderdaad bij een slecht afgestelde gasinstallatie. Het was dan nog wachten op de fabrikant, omdat enkel zij toestemming hebben om de verhouding lucht/gas aan te passen. Dit is nu gebeurd en hopelijk is de fluittoon hiermee nu voorgoed verleden tijd.

Nieuws

Deze zomer terug zwemmen in de Brugse reien

Op 29 juni 2024 is de zwemzone aan de Coupure opnieuw open. Liefhebbers van openwaterzwemmen kunnen er terecht tot en met zondag 1 september voor een frisse duik in onze Brugse Reien. Een unieke belevenis! De zwemzone bevindt zich aan de Coupure, met ingang aan de Predikherenrei. Zwemmen kan elke dag van 13.00 tot 20.00 uur. Redders houden een oogje in het zeil. Zwemmen is er gratis.

 

Terug sportstrand in zeebrugge deze zomer

De zomer komt eraan, wat betekent dat Sportdienst Brugge opnieuw inzet op het sportstrand in Zeebrugge. Sinds 15 juni is alles klaar en kun je genieten van een zomer vol sport, spel en plezier. Het sportstrand is de hele zomervakantie doorlopend open van 10.30 tot 17.30 uur en bevindt zich ter hoogte van het Badengebouw.

Tijdelijke bestemming voor voormalige Godelievekerk in Sint-Michiels

Begin 2023 kocht Stad Brugge de Godelievekerk in Sint-Michiels van de Emmaüsparochie tegen de prijs van 240.000 euro. In afwachting van een definitieve bestemming vinden nu al een aantal verenigingen / organisaties een tijdelijk onderdak in de voormalige kerk.