Opvangplaatsen voor Oekraïense vluchtelingen in Karmelietessenklooster

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Miljoenen Oekraïense mensen zijn op de vlucht voor de oorlog in hun thuisland. Ook heel wat families zullen uiteindelijk in België onderdak zoeken. Ik zat samen met projectontwikkelaar Camino om de mogelijkheden tot opvangplaatsen te bekijken. In afwachting van de verdere ontwikkeling van het Karmelietessen-klooster in hartje Brugge, zullen een 85-tal mensen er mogen verblijven. Alle nutsvoorzieningen zijn aanwezig en in de grote binnentuin kunnen deze mensen tot rust komen. De Oekraïense vluchtelingen zullen er zeker tot het einde van dit jaar kunnen wonen.

In afwachting van het verkrijgen van de vergunning voor de herontwikkeling van het Karmelietessen-klooster in de Schuttersstraat in Brugge, zullen er opvangplaatsen gecreërd worden voor Oekraïense vluchtelingen. Omdat de start van de bouwwerken pas voorzien is voor begin 2023, zullen een 85-tal mensen er nog zeker tot het einde van dit jaar kunnen verblijven moest dat nodig zijn. 

 Alles is aanwezig in het klooster om de mensen een comfortabel verblijf te geven. De zusters verlieten het klooster pas een tweetal jaar geleden waadoor alle nutsvoorzieningen als water en elektriciteit nog aanwezig en is er ook een recente grootkeuken. De grote binnentuin biedt een oase van rust midden in het centrum en is een veilig plek voor kinderen om te spelen.  

Traditie van barmhartigheid verderzetten

De stad Brugge was meteen te vinden om vluchtelingen tijdelijk onderdak te geven in het klooster. Al meer dan 180 jaar werd er aan barmhartigheid gedaan door de Karmelitessen voor mensen die het moeilijk hadden. Dat die traditie nu een vervolg krijgt is voor het Brugse stadsbestuur een extra motivatie om ervoor te zorgen dat deze mensen zich er thuis zullen voelen en zich welkom zullen voelen in Brugge.

 “We merken dat heel veel Bruggelingen solidair zijn met gezinnen uit Oekraïne die op de vlucht zijn voor de oorlog in hun land. We kunnen het ons moeilijk voorstellen dat we ons hele hebben en houden en familie moeten achterlaten omdat we niet meer veilig zijn in ons eigen huis.

Samen met de private sector slaan we nu de handen in elkaar om een veilige, tijdelijke thuis te kunnen geven aan oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne. Als schepen van wonen en federaal parlementslid van de commissie asiel en migratie ben ik blij dat we ons steentje kunnen bijdragen door deze mensen een dak boven hun hoofd te bieden. We zullen er in elk geval alles aan doen om ervoor te zorgen dat deze mensen zich thuis zullen voelen in onze stad.”

Nieuws

Begeleid traject 'op naar Dwars door Brugge'

Zondag 12 mei 2024 is opnieuw een hoogdag voor loopliefhebbers in Brugge. De wedstrijd ‘Dwars door Brugge’ is dan aan de 43e editie toe en staat open voor alle loopniveaus. Wie ambitie heeft om deel te nemen en zich gezond en degelijk wil voorbereiden, kan aansluiten op het voorbereidingstraject ‘Op naar Dwars door Brugge’. Stad Brugge organiseert dit opnieuw samen met de studenten Sport & Bewegen van Howest.

Loketten in treinstations moeten openblijven

NMBS gaat in heel wat treinstations de loketuren beperken. Niet enkel in een klein landelijk station, maar ook in grote stations wordt er afgebouwd wordt. Onze stations moeten “levendige” ontmoetingsplekken zijn, “levendige” ontmoetingsplekken met meer treinen en met meer reizigers.

gebruik van camera's door civiele veiligheid en brandweer

In de commissie werd een wetsontwerp goedgekeurd voor het gebruik van camera's door diensten van de civiele veiligheid en brandweer. Er is gezocht naar een evenwicht tussen de bescherming van persoonsgegevens en het faciliteren van de opdrachten van de diensten van de civiele veiligheid door middel van cameragebruik. Het kader voorziet dan ook de nodige beschermingsmaatregelen. cd&v is daar tevreden mee. Het programma Big Brother mag dan wel aan een nieuw seizoen begonnen zijn, dat is zeker niet de lijn die cd&v wil doortrekken naar onze ganse maatschappij. Desalniettemin is het wel belangrijk dat we waar dat onze hulpdiensten vooruit kan helpen, technologie kunnen hanteren. De voordelen van het gebruik van camera’s voor verschillende van hun opdrachten, zoals branddetectie en -preventie of het in kaart brengen van een rampgebied, spreken voor zich.