Oversteek transmigranten in bootje

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Transmigranten probeerden in een bootje de Noordzee over te steken richting Verenigd Koninkrijk. Dergelijke oversteken komen in Frankrijk al zeer veel voor. Maar hoewel onze kust verder verwijderd is van het Verenigd Koninkrijk, blijkt dit fenomeen zich dus ook naar onze contreien te hebben verplaatst.

De problematiek van de transmigratie lijkt zo in een nieuwe fase te zijn aanbeland. Dat is zeer zorgwekkend. De oversteek in vaak gammele bootjes is levensgevaarlijk en moet ten allen tijde voorkomen worden. De mensensmokkelaars die mensen in zo’n omstandigheden de zee op sturen moeten nog harder worden bestreden! Mensen die in dergelijke omstandigheden op de Noordzee sterven mogen we nooit aanvaarden.

Om de strijd op te voeren kondigde de gouverneur van West-Vlaanderen aan gebruik te willen maken van vliegtuigjes, die  voor een lange periode in de lucht kunnen hangen. Deze zijn met de modernste camera’s uitgerust, die ook satellietverbinding hebben. Dat geeft een goed zicht op wat er gebeurt op het strand, op de zee en in de duinen. En dat op elk moment van de dag.

De gouverneur zat hierrond al samen met Frontex, het grensbewakingsagentschap van de EU. Dat is nodig omdat de vliegtuigjes ook gebruik maken van het Franse luchtruim. Een samenwerking is dus nodig.

Daarnaast moet natuurlijk het nodige personeel voorzien worden dat de beelden die de camera’s maken, constant bekijkt en evalueert. Ik vroeg de minister hoe hij hier tegenover staat en welke maatregelen hij zal nemen.

Tenslotte wens ik ook hier uitdrukkelijk te benadrukken dat de commentaren die op sociale media verschenen naar aanleiding van de gebeurtenissen in De Panne, absoluut niet kunnen. Transmigratie is een complex fenomeen dat inderdaad een grote druk legt op de regio. Maar dat rechtvaardigt nooit kwetsende of ronduit racistische uitspraken.

Nieuws

1000 km voor Kom op tegen Kanker

15 voetbalvelden aan federale kantoorruimte staat leeg

De Federale regering kocht eind 2021 twee kantoorgebouwen in de buurt van het Noordstation. Onder andere het Crisiscentrum en de Staatsveiligheid moeten daar een plekje krijgen. Er was voorzien dat de werken in oktober 2023 zouden gefinaliseerd zijn. Intussen is dat al verschoven naar het voorjaar van 2026. 5 jaar leegstand dus! De Regie der Gebouwen wijst ondertussen op de ‘omvang en specificiteit’ van de werken als reden voor de vertraging. Ondertussen stapelen de kosten op.

Omgevingsvergunning verzekert duurzame toekomst van Sint-Godelieveabdij

Het college van burgmeester en schepenen heeft op 21 oktober 2024 beslist om een omgevingsvergunning af te leveren voor de Sint-Godelieveabdij in de Boeveriestraat.

In 2023 werd al een eerste omgevingsvergunning afgeleverd voor het restaureren van de tuinmuren. Toen werd ook een kleine deuropening heropend in te tuinmuur, dicht bij ‘The tower of balance’ van afgelopen Triënnale, waardoor bezoekers konden binnenkijken in de boomgaard”Met de huidige aanvraag wordt een grote stap gezet om een duurzame toekomst voor de abdij te verzekeren, waar de diverse tuinen een belangrijk deel van uitmaken. Het slot wordt gerestaureerd met onder andere aanpak van het schrijnwerk (deels herstel, deels nieuw), vernieuwen van de daken, inbrengen van hedendaagse technieken en isolatiemaatregelen.