Oversteek transmigranten in bootje

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Transmigranten probeerden in een bootje de Noordzee over te steken richting Verenigd Koninkrijk. Dergelijke oversteken komen in Frankrijk al zeer veel voor. Maar hoewel onze kust verder verwijderd is van het Verenigd Koninkrijk, blijkt dit fenomeen zich dus ook naar onze contreien te hebben verplaatst.

De problematiek van de transmigratie lijkt zo in een nieuwe fase te zijn aanbeland. Dat is zeer zorgwekkend. De oversteek in vaak gammele bootjes is levensgevaarlijk en moet ten allen tijde voorkomen worden. De mensensmokkelaars die mensen in zo’n omstandigheden de zee op sturen moeten nog harder worden bestreden! Mensen die in dergelijke omstandigheden op de Noordzee sterven mogen we nooit aanvaarden.

Om de strijd op te voeren kondigde de gouverneur van West-Vlaanderen aan gebruik te willen maken van vliegtuigjes, die  voor een lange periode in de lucht kunnen hangen. Deze zijn met de modernste camera’s uitgerust, die ook satellietverbinding hebben. Dat geeft een goed zicht op wat er gebeurt op het strand, op de zee en in de duinen. En dat op elk moment van de dag.

De gouverneur zat hierrond al samen met Frontex, het grensbewakingsagentschap van de EU. Dat is nodig omdat de vliegtuigjes ook gebruik maken van het Franse luchtruim. Een samenwerking is dus nodig.

Daarnaast moet natuurlijk het nodige personeel voorzien worden dat de beelden die de camera’s maken, constant bekijkt en evalueert. Ik vroeg de minister hoe hij hier tegenover staat en welke maatregelen hij zal nemen.

Tenslotte wens ik ook hier uitdrukkelijk te benadrukken dat de commentaren die op sociale media verschenen naar aanleiding van de gebeurtenissen in De Panne, absoluut niet kunnen. Transmigratie is een complex fenomeen dat inderdaad een grote druk legt op de regio. Maar dat rechtvaardigt nooit kwetsende of ronduit racistische uitspraken.

Nieuws

Waterwijs Brugge

Brugge wordt Waterwijs. De naam verwijst naar een grootschalig Europees project, dat maximaal inzet op slim beheer van water en een betere waterkwaliteit voor de reien. Zo kan de Stad het hele jaar door optimaal voor het groen zorgen, ook in periodes van langere droogte. Waterwijs maakt deel uit van het klimaatadaptatieplan en wil van Brugge een klimaatrobuuste stad helpen maken. De reien spelen een sleutelrol in het verhaal. Brugge en de projectpartners krijgen zo’n zes miljoen euro steun van European Urban Initiative (EUI) voor de uitvoering.

 

Unieke pluktuin aan de Peter Benoitlaan te Sint-Andries

De groenzone aan de hoek van de Peter Benoitlaan en Ter Lindenhof is onlangs volledig heringericht. Het gebied, dat eerder weinig invulling had, kreeg een frisse en duurzame make-over met fruitbomen, een pluktuin en nieuwe recreatieve voorzieningen voor de buurt.

 

Beleidsprogramma Stad Brugge: 2025 - 2030 'Terug naar de basis. Verzorgd groen en schone straten.'

Vandaag stelde ik samen met mijn collega's het beleidsprogramma 2025-2030 voor onze stad voor 📅.
Het is voor mij het resultaat van veel gesprekken in de wijken, met medewerkers, onderzoek en gecijfer 📊. De Bruggeling wil een propere wijk: goed onderhouden, onkruidvrije plantvakken en een nette straat 🌳🚶‍♂️.
Samen met mijn team gaan we terug naar de basis. Ik stroop graag de mouwen op 💪 voor wijken met verzorgd groen 🌿 en schone straten 🚮. Parken en pleinen worden levendige plekken voor alle generaties 👨‍👩‍👧‍👦.
🔧