Oversteek transmigranten in bootje

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Transmigranten probeerden in een bootje de Noordzee over te steken richting Verenigd Koninkrijk. Dergelijke oversteken komen in Frankrijk al zeer veel voor. Maar hoewel onze kust verder verwijderd is van het Verenigd Koninkrijk, blijkt dit fenomeen zich dus ook naar onze contreien te hebben verplaatst.

De problematiek van de transmigratie lijkt zo in een nieuwe fase te zijn aanbeland. Dat is zeer zorgwekkend. De oversteek in vaak gammele bootjes is levensgevaarlijk en moet ten allen tijde voorkomen worden. De mensensmokkelaars die mensen in zo’n omstandigheden de zee op sturen moeten nog harder worden bestreden! Mensen die in dergelijke omstandigheden op de Noordzee sterven mogen we nooit aanvaarden.

Om de strijd op te voeren kondigde de gouverneur van West-Vlaanderen aan gebruik te willen maken van vliegtuigjes, die  voor een lange periode in de lucht kunnen hangen. Deze zijn met de modernste camera’s uitgerust, die ook satellietverbinding hebben. Dat geeft een goed zicht op wat er gebeurt op het strand, op de zee en in de duinen. En dat op elk moment van de dag.

De gouverneur zat hierrond al samen met Frontex, het grensbewakingsagentschap van de EU. Dat is nodig omdat de vliegtuigjes ook gebruik maken van het Franse luchtruim. Een samenwerking is dus nodig.

Daarnaast moet natuurlijk het nodige personeel voorzien worden dat de beelden die de camera’s maken, constant bekijkt en evalueert. Ik vroeg de minister hoe hij hier tegenover staat en welke maatregelen hij zal nemen.

Tenslotte wens ik ook hier uitdrukkelijk te benadrukken dat de commentaren die op sociale media verschenen naar aanleiding van de gebeurtenissen in De Panne, absoluut niet kunnen. Transmigratie is een complex fenomeen dat inderdaad een grote druk legt op de regio. Maar dat rechtvaardigt nooit kwetsende of ronduit racistische uitspraken.

Nieuws

Begeleid traject 'op naar Dwars door Brugge'

Zondag 12 mei 2024 is opnieuw een hoogdag voor loopliefhebbers in Brugge. De wedstrijd ‘Dwars door Brugge’ is dan aan de 43e editie toe en staat open voor alle loopniveaus. Wie ambitie heeft om deel te nemen en zich gezond en degelijk wil voorbereiden, kan aansluiten op het voorbereidingstraject ‘Op naar Dwars door Brugge’. Stad Brugge organiseert dit opnieuw samen met de studenten Sport & Bewegen van Howest.

Loketten in treinstations moeten openblijven

NMBS gaat in heel wat treinstations de loketuren beperken. Niet enkel in een klein landelijk station, maar ook in grote stations wordt er afgebouwd wordt. Onze stations moeten “levendige” ontmoetingsplekken zijn, “levendige” ontmoetingsplekken met meer treinen en met meer reizigers.

gebruik van camera's door civiele veiligheid en brandweer

In de commissie werd een wetsontwerp goedgekeurd voor het gebruik van camera's door diensten van de civiele veiligheid en brandweer. Er is gezocht naar een evenwicht tussen de bescherming van persoonsgegevens en het faciliteren van de opdrachten van de diensten van de civiele veiligheid door middel van cameragebruik. Het kader voorziet dan ook de nodige beschermingsmaatregelen. cd&v is daar tevreden mee. Het programma Big Brother mag dan wel aan een nieuw seizoen begonnen zijn, dat is zeker niet de lijn die cd&v wil doortrekken naar onze ganse maatschappij. Desalniettemin is het wel belangrijk dat we waar dat onze hulpdiensten vooruit kan helpen, technologie kunnen hanteren. De voordelen van het gebruik van camera’s voor verschillende van hun opdrachten, zoals branddetectie en -preventie of het in kaart brengen van een rampgebied, spreken voor zich.