Paddenoverzet met scholen

Publicatiedatum

Tags

Brugge

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Traditioneel vindt in maart steeds de jaarlijkse paddenoverzet plaats in Brugge. Natuurcentrum Beisbroek zet zich samen met tal van vrijwilligers in om padden en kikkers veilig de weg over te helpen. Tegelijkertijd heeft deze actie een sterke educatieve waarde. Scholen, jeugdbewegingen en gezinnen worden betrokken, zodat natuurbescherming tastbaar wordt voor jong en oud. Ik hielp mee met de basisscholen Immaculata en De Boomhut.

 

De paddenpopulatie in Vlaanderen is de afgelopen decennia met 80% gedaald. Verlies van leefgebied, klimaatverandering, verkeer en vervuiling zijn de belangrijkste oorzaken van deze daling. De paddenoverzetactie is daarom niet alleen een reddingsoperatie, maar ook een manier om de Bruggelingen bewust te maken van het belang van natuurbehoud.

De paddenoverzet is veel meer dan een reddingsoperatie. Kinderen leren ook veel bij over de dieren, hun winterslaap, poelen, predatoren en voortplanting. Ze ontdekken ook zo dat kleine inspanningen een groot verschil kunnen maken. Dit jaar nemen meer dan veertien scholen deel. De leerlingen helpen in de ochtend met het legen van opvangemmers en brengen de padden en kikkers veilig naar hun voortplantingspoelen.

Bruggelingen kunnen daarnaast op verschillende manieren bijdragen aan de bescherming van padden. Door bijvoorbeeld een vijver aan te leggen in de eigen tuin of schuilplaatsen te voorzien zonder pesticiden, krijgen amfibieën meer kansen om te overleven. Het melden van waarnemingen via www.waarnemingen.be helpt bovendien om onderzoek naar paddenpopulaties te ondersteunen.

Nieuws

Waterwijs Brugge

Brugge wordt Waterwijs. De naam verwijst naar een grootschalig Europees project, dat maximaal inzet op slim beheer van water en een betere waterkwaliteit voor de reien. Zo kan de Stad het hele jaar door optimaal voor het groen zorgen, ook in periodes van langere droogte. Waterwijs maakt deel uit van het klimaatadaptatieplan en wil van Brugge een klimaatrobuuste stad helpen maken. De reien spelen een sleutelrol in het verhaal. Brugge en de projectpartners krijgen zo’n zes miljoen euro steun van European Urban Initiative (EUI) voor de uitvoering.

 

Unieke pluktuin aan de Peter Benoitlaan te Sint-Andries

De groenzone aan de hoek van de Peter Benoitlaan en Ter Lindenhof is onlangs volledig heringericht. Het gebied, dat eerder weinig invulling had, kreeg een frisse en duurzame make-over met fruitbomen, een pluktuin en nieuwe recreatieve voorzieningen voor de buurt.

 

Beleidsprogramma Stad Brugge: 2025 - 2030 'Terug naar de basis. Verzorgd groen en schone straten.'

Vandaag stelde ik samen met mijn collega's het beleidsprogramma 2025-2030 voor onze stad voor 📅.
Het is voor mij het resultaat van veel gesprekken in de wijken, met medewerkers, onderzoek en gecijfer 📊. De Bruggeling wil een propere wijk: goed onderhouden, onkruidvrije plantvakken en een nette straat 🌳🚶‍♂️.
Samen met mijn team gaan we terug naar de basis. Ik stroop graag de mouwen op 💪 voor wijken met verzorgd groen 🌿 en schone straten 🚮. Parken en pleinen worden levendige plekken voor alle generaties 👨‍👩‍👧‍👦.
🔧